Lliga Europea

Final a quatre de la lliga europea

Una recepta cuinada a foc lent

El Generali Palau es va estrenar el 2016 en una F4 i el 2021 i el 2022 va ser campió

Afronta contra el Benfica la seva setena semifinal amb el nucli dur –Busquets, Puigdueta, Vicente– intacte en el darrer ball al club de Florenza

Encara són joves però ja n’han vist de tots colors i acu­mu­len una mot­xi­lla far­cida d’experiències. Berta Bus­quets (Palau-solità i Ple­ga­mans 1995), Laura Puig­du­eta (Cal­des de Mont­bui 1995) i la por­tera Laura Vicente (Bar­ce­lona 1998) ja for­ma­ven part d’aquell Palau romàntic que va sor­pren­dre el món arri­bant a la final a qua­tre de la lliga euro­pea el 2016 a Man­lleu. Les dones incan­sa­bles que van mera­ve­llar per la seva hones­te­dat i per un hoquei agraït de veure, més vis­ce­ral que l’actual, havien entrat en escena. Un exer­cici d’apre­nen­tatge al més alt nivell que va con­cloure amb una der­rota en les semi­fi­nals con­tra les amfi­tri­o­nes per 5-3. El lla­vors into­ca­ble Vol­tregà va ser campió. L’equip vallesà, que ales­ho­res diri­gia Miquel Bus­quets, va adqui­rir experiència, una inversió de futur. El 2019, altre cop a Man­lleu, va arri­bar a la final. La va per­dre davant del Vol­tregà, que va apel·lar als galons i l’ofici. La mara­bunta groga, però, ja era impa­ra­ble. La pandèmia va anul·lar la com­pe­tició l’any 2020, i el 2021 el Palau va fer eclosió a Europa. Un 6-1 espa­ter­rant con­tra el Vol­tregà va tan­car un cicle al club oso­nenc i va ence­tar el del con­junt vallesà en un Maria Víctor ple a ves­sar. La sim­bi­osi va posar el poble –d’uns 15.000 habi­tants– al mapa euro­peu al crit de Pa pa pa pa pa pa pa pa... Palau!. La pro­posta d’atac sense treva li va per­me­tre gua­nyar també la lliga cata­lana i l’OK Lliga. Una tri­lo­gia màgica. El pro­jecte ini­ciat a segona cata­lana pel tècnic Miquel Bus­quets en un equip en què ja hi havia Berta Bus­quets, Laura Puig­du­eta i Paula Ferrón havia cris­tal·lit­zat. Amb un bloc de juga­do­res de la base, el Palau va pujar a l’OK Lliga el curs 2010/11 i havia gua­nyat dues lli­gues (2014/15 i 2018/19). Europa era la cire­reta.

Al trio de figu­res inter­na­ci­o­nals ja s’hi havien unit la gole­ja­dora empe­dreïda Aina Flo­renza, pro­ce­dent del Mataró, i les juga­do­res del plan­ter Mari­ona Colo­mer i Carla Font­deglòria, a més de Laia Juan i Gisela Vicente, impres­cin­di­bles per expli­car el ritme frenètic i orde­nat que impo­sava el con­junt que diri­gia el tècnic argentí Ivan Jaqui­erz. El Palau va repe­tir el 2022 amb un Gigo­nazo de manual con­tra el Tele­ca­ble amb Ivan Sanz a la ban­queta en una altra final apoteòsica.

Però no sem­pre es pot gua­nyar. El 2023 va caure per 6-3 en la semi­fi­nal con­tra el Tele­ca­ble i l’any pas­sat va cedir davant del Vila-sana (3-0). Enguany, altre cop al María Víctor surt de favo­rit pel fac­tor pista en un con­text de màxima igual­tat en què també hi ha un altre equip de parla cata­lana: el Fraga. Jugarà demà la semi­fi­nal con­tra el Ben­fica (13 h). El Tele­ca­ble i l’equip de la Franja (16 h), que defensa el títol, dis­pu­ta­ran l’altre par­tit. El nucli dur es manté, tot i que Aina Flo­renza afronta el seu dar­rer ball euro­peu amb el con­junt vallesà. L’any que ve jugarà al Vila-sana, que ja feia temps que li anava al dar­rere. De fet, mig món la volia. Flo­renza té gol, físic i deter­mi­nació. Marca diferències. El Palau no podia igua­lar l’oferta i tenia coll avall la seva marxa. Però no pre­veia que la seva nova perla del plan­ter, Elsa Sal­vanyà, amb pre­sent i futur, també faria les male­tes per anar al Pla d’Urgell. Tocarà adap­tació i rein­venció.

2
lligues europees
ha guanyat el Palau en tres finals i sis finals a quatre.
5
OK lligues
atresora el club, que té una copa, una supercopa i 2 lligues catalanes
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.