Internacional

El Barça busca el vintè títol a casa

Els blaugrana són els favorits per la qualitat de l'equip, per la plantilla que tenen i pel fet de jugar davant la seva afició

El Moritz Vendrell la vol fer grossa en el seu debut

El FC Barcelona i el Moritz Vendrell afronten la final a quatre de la lliga europea amb la intenció de superar la semifinal que disputen aquesta tarda i, un cop en la final, lluitar pel títol de la màxima competició europea de clubs. La condició de favorit dels dos equips, però, és molt diferent. Els blaugrana juguen a casa, tenen la millor plantilla i volen guanyar el seu vintè títol en aquesta competició. El conjunt vendrellenc, per la seva banda, debuta en una fase final de la lliga europea, és l'equip amb menys experiència a Europa i també l'únic participant de la final a quatre que no ha guanyat aquest títol abans. Malgrat tot, vol continuar sent l'equip revelació i no deixar de donar sorpreses.

El Barça ha arribat a 23 finals de la lliga europea –abans s'anomenava copa d'Europa–, ha aconseguit guanyar dinou títols i ha estat derrotat en quatre ocasions. El Porto té en el seu palmarès dos títols, un premi força escàs per les deu finals que ha disputat. El Benfica ha estat present a sis finals i va guanyar el títol la temporada passada, l'única en què no es va enfrontar amb un equip català, ja que va jugar contra el Porto. El Vendrell, per la seva banda, disputa per primer cop la lliga europea, ha aconseguit situar-se entre els quatre millors i encara en vol més.

Dels mateixos grups

El Moritz Vendrell i el Porto iniciaran la competició amb la disputa de la primera semifinal. Tots dos van acabar en la segona posició de la fase de grups –darrere del Benfica i el Barça, respectivament–, però en els quarts de final van saber eliminar els seus rivals, que havien ocupat la primera posició dels altres grups. El Vendrell i el Porto no s'han enfrontat mai en una competició europea. Just abans d'aquesta final a quatre el conjunt vendrellenc ha renovat el segon porter, Xus Fernández, i ha fitxat el també porter Guillem Fox per suplir la marxa de Xavi Puigbí. Fox té 20 anys i juga al Barça B a primera estatal.

La segona semifinal serà completament diferent a la primera pel que fa a enfrontaments previs. El Barça i el Benfica són vells coneguts i s'han trobat a Europa en deu temporades diferents i, en quatre ocasions, en les semifinals de la màxima competició de clubs. La més recent va ser la de la temporada passada, que no porta bons records als blaugrana, ja que van perdre i van quedar fora de la final. Els portuguesos van guanyar els blaugrana en els penals (2-1) després d'empatar a quatre gols en el temps reglamentari, van passar a la final i després van guanyar el títol contra el Porto. En les altres tres ocasions en què es van trobar en les semifinals, els que es van classificar per a la final van ser els blaugrana. En la final a quatre del curs 2001/02 es van imposar en la pròrroga per 2-4, després del 2-2 del final del partit. Les altres dues ocasions va ser quan aquesta màxima competició s'anomenava copa d'Europa i les semifinals es jugaven en partits d'anada i tornada. En la campanya 1995/96 el Barça va empatar a Lisboa (3-3) i va guanyar 4-1 al Palau Blaugrana, i en el curs 1981/82 va golejar a casa per 11-2 i la derrota a la pista del Benfica per 4-2 va ser intranscendent.

Derrotes recents

Tot i la condició de favorit del Barça per guanyar la lliga europea, la plantilla i, sobretot l'entrenador, Ricard Muñoz, són molt respectuosos amb els seus rivals. Tots tres han aconseguit derrotar recentment en enfrontaments importants el conjunt blaugrana. El Benfica, com ja s'ha esmentat, va vèncer el Barça en la semifinal de la temporada passada i el va deixar sense final. El Vendrell el va derrotar fa un parell de mesos en la copa de Lleida per un 6-3 força clar, mentre que el Porto li va donar una lliçó amb el 6-2 de la primera volta de la fase de grups. Els blaugrana, però, es van prendre una justa revenja en la segona volta quan van golejar els portuguesos per 7-0 i es van assegurar el primer lloc del grup.

PRECEDENT RECENT

El Benfica, campió vigent, repeteix la semifinal de l'any passat contra el Barça

MAI S'HAN TROBAT

El Porto i el Vendrell no s'han enfrontat mai en una competició europea

Els quatre entrenadors, amb el preuat trofeu europeu

Els entrenadors dels quatre equips que disputaran la final a quatre es van trobar ahir en la roda de premsa prèvia a l'inici de la final a quatre i van fer palesa la seva intenció de lluitar per aconseguir el preuat trofeu de la lliga europea, però també van mostrar el seu respecte pels rivals i van intentar defugir el paper de favorits. En la imatge es poden veure d'esquerra a dreta To Neves (Porto), Guillem Cabestany (el Vendrell), Pedro Nunes (Benfica) i Ricard Muñoz (Barça), tocant el trofeu que un d'ells podrà aixecar demà al migdia. L'entrenador de l'actual campió de la competició, el Benfica, no va acceptar el paper de favorit pel fet de defensar el títol i l'hi va passar a l'organitzador. “El Barça és el favorit perquè juga a casa i està en un bon moment”, va dir Pedro Nunes. L'entrenador del Porto, To Neves, va lloar el seu rival en la semifinal, que és el novell en la final a quatre, i va manifestar. “El Vendrell és un equip competitiu; els èxits que ha aconseguit recentment ho demostren.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.