Internacional

La meitat i una mica més

Hoquei sobre patins. Els equips catalans han guanyat més de la meitat dels títols europeus al llarg de la història. Un total de deu clubs s'han emportat 78 títols dels 145 que s'han disputat

El primer títol europeu que es va disputar va ser la copa d'Europa de la temporada 1965/66, i l'últim que es va posar en joc va ser la copa Continental del curs 2013/14. Tots dos els van guanyar dos equips catalans, el Voltregà i el Noia, respectivament. Entremig hi ha hagut 49 temporades de competició europea amb 145 títols en joc, i un total de 78 se'ls han emportat els clubs catalans. Més de la meitat, exactament el 53,79 per cent dels títols, han estat per als representants de Catalunya. Força allunyats, hi ha els equips de Portugal, que han guanyat 28 títols –el 19,31 per cent–, mentre que molt a prop dels portuguesos se situen els clubs de la resta de l'Estat espanyol, que han aconseguit aixecar el trofeu de campió en 23 ocasions (15,86%). Finalment, els equips italians han guanyat 16 títols (11,03%), i no hi ha hagut cap campió d'alguna altra demarcació europea.

Tots aquests títols d'equips catalans han estat assolits per un total de deu clubs. El FC Barcelona és el que més n'ha guanyat, amb 38, i és, juntament amb el Liceo de la Corunya, el que ha aconseguit vèncer totes les competicions masculines. Precisament, el conjunt gallec és el segon que més títols acumula, amb 17, mentre que entre els cinc millors d'aquest rànquing de campions hi ha tres equips catalans més. L'Igualada HC i el Reus Deportiu empaten en el tercer lloc amb onze, mentre que el CP Voltregà –l'únic que també ha guanyat títols femenins– en té set i és el cinquè del rànquing, empatat amb el Porto de Portugal.

En total hi ha hagut 32 clubs europeus diferents que al llarg d'aquestes 49 temporades han guanyat alguna vegada un títol continental. Els catalans són majoria, amb deu clubs, mentre després n'hi ha nou de portuguesos i nou més d'italians. De la resta de l'Estat espanyol hi ha hagut quatre clubs que han aixecat un trofeu a Europa.

Èpoques amb pocs títols

En les diferents èpoques de les competicions europees els conjunts catalans no han estat sempre igual de prolífics guanyant títols. En les onze primeres temporades de la copa d'Europa –creada el curs 1965/66–, només es va disputar aquesta competició i els catalans van guanyar els onze títols, el 100 per cent. De la temporada 1976/77 a la 1979/80 hi va haver una etapa de transició en què es van crear la recopa i la supercopa d'Europa, i dels nou títols en joc els representants de Catalunya se'n van emportar quatre, (44,44%). El curs 1980/81 es va crear la copa de la CERS i va començar una llarga etapa amb quatre competicions europees –la copa d'Europa, la recopa, la supercopa i la CERS–, que va durar setze temporades fins a la 1995/96. Es van posar en joc 63 títols i els clubs catalans en van guanyar 23 (36,50%). En el curs 1996/97 es va fer una remodelació: es va crear la lliga europea i va desaparèixer la recopa. En les deu temporades següents, 23 dels 30 títols disputats van ser per als catalans i es va arribar a un 71,87% de triomfs. Finalment la temporada 2006/07 es va crear la copa d'Europa femenina i fins avui hi ha hagut 32 títols en joc i els clubs catalans n'han guanyat 17 (53,12%).

Poques recopes

Si es miren els títols dels clubs catalans per competicions, destaca que només van guanyar 3 recopes de les 20 edicions (15%) que es van disputar de la desapareguda competició. Per contra, en la que s'han guanyat més títols és la màxima competició, amb 37 títols dels 49 disputats (75,51%). En la copa d'Europa van ser 24 de 31 (77,41%), i en la seva successora, la lliga europea, 13 de 18 (72,23%). Enguany els catalans continuen competint a Europa i aspiren a classificar-se per a les finals a quatre i a guanyar els títols.

EN 49 TEMPORADES

53,79
per cent
dels títols des de la temporada 1965/66 els han guanyat clubs de Catalunya

LA RESTA DE L'ESTAT

Quatre equips de fora de Catalunya s'han adjudicat un total de 23 títols
Els clubs portuguesos han estat campions 28 vegades i els italians 16

Les competicions europees han variat fins a arribar a les quatre actuals

En les 49 temporades de competicions europees, n'hi ha hagut cinc de diferents, tot i que dues d'elles han variat el seu nom en un moment determinat. La més antiga és la copa d'Europa, que es va crear la temporada 1965/66 i que, en un principi, disputaven els campions de lliga dels diferents països i l'anterior campió. La temporada 1996/97 es van remodelar les competicions europees, i el canvi més important va ser que es va crear la lliga europea, en què no tan sols hi havia els campions de lliga, sinó que les competicions estatals més importants podien tenir-hi tres, quatre o cinc representants. La segona competició de la història va ser la recopa, que disputaven els campions de copa, o els finalistes si el campió també havia guanyat la lliga. Es va iniciar el curs 1976/77 i va desaparèixer amb la remodelació de les competicions, amb la darrera edició disputada el 1995/96. La temporada 1979/80 es va decidir enfrontar als campions de la copa d'Europa i la recopa i va néixer la supercopa d'Europa. La copa de la CERS es va crear el curs següent, el 1980/81, i poc a poc va agafar més protagonisme que la recopa, i es va plantejar qui havia de jugar la supercopa, si el campió de la recopa o el de la CERS. Un curs sense disputar aquesta supercopa europea (1995/96) va fer que l'any següent la disputessin el campió de la nova lliga europea i el de la CERS, i tot seguit va canviar el seu nom pel de copa Continental. Totes aquestes competicions eren per a equips masculins, i per fi es va posar en marxa una competició europea per als equips femenins del continent. La temporada 2006/07 es va crear la copa d'Europa femenina, que completa les quatre competicions europees que es disputen en l'actualitat: la lliga europea, la copa de la CERS i la copa Continental, per als nois, i la copa d'Europa, per a les noies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)