Voleibol

Voleibol

Collita de proximitat

Catalunya torna a tenir representació masculina (Barça) i femenina (CVB Barça i Sant Cugat) a l'elit onze anys després gràcies a la perseverança de la feina amb el planter i a pesar d'uns recursos exageradament limitats

Feia més d'una dècada que la foto­gra­fia del volei­bol català d'elit no era tan nítida. És el retrat fide­digne i meri­tori de la feina abne­gada en un esport que a casa nos­tra i, a pesar de dis­po­sar de clubs sol­vents, no obté el suport neces­sari ni ins­ti­tu­ci­o­nal ni pri­vat per apar­car l'ama­teu­risme. Tot­hom juga per amor a l'art.

Sigui com vul­gui, des de l'exer­cici 2004/05 no havien coin­ci­dit en la super­lliga equips mas­cu­lins i feme­nins del Prin­ci­pat. Els dar­rers i heroics van ser el Sant Pere i San Pau i l'Epis­co­pal, en homes, i el Sant Cugat, en noies. Els tar­ra­go­nins van ser setens, i els llei­da­tans, malau­ra­da­ment, van bai­xar. Les del Vallès Occi­den­tal van posar fi a una tra­jectòria de tres anys en la màxima cate­go­ria, la qual ja havien tas­tat anys abans amb un equip històric que va arri­bar a ser cinquè (1994/95). El Sant Cugat va jugar per últim cop la super­lliga en l'exer­cici 2013/14, històric perquè van con­viure a dalt tres equips feme­nins cata­lans –els altres dos van ser el CVB Barça i el Vall d'Hebron–. Enguany torna a l'elit espre­ment de nou el seu prolífic plan­ter for­mat per 250 juga­do­res, rècord a Cata­lu­nya. Acom­pa­nyarà el CVB Barça, que afron­tarà la cin­quena tem­po­rada seguida a l'elit.

La tri­lo­gia cata­lana la com­pleta el Barça mas­culí, que no tre­pit­java la catifa ver­me­lla des del 2011. En aque­lla ocasió va fer una curs exem­plar –ter­cer– i es va clas­si­fi­car per a la com­pe­tició euro­pea, a la qual va haver de renun­ciar. El SPiSP, para­digma del volei­bol català des del 1996, va ser setè. L'eco­no­mia, però, els va arruïnar la vida espor­tiva i tots dos van ple­gar veles el 2011.

En la super­lliga mas­cu­lina, el nou tècnic del Barça és David Lorente, que ve de fer de segon a Eivissa i que subs­ti­tu­eix Sergi Bosch, l'home que ha coman­dat la nau els últims qua­tre cur­sos i que segueix sent el direc­tor espor­tiu. Ha tor­nat el col·loca­dor Sergi Arranz, que va arri­bar a ser inter­na­ci­o­nal quan era un dels joves juga­dors repre­sen­ta­tius de l'ante­rior etapa del club a dalt. Serà el subs­ti­tut del more­llenc Jordi Gens, que va con­tri­buir a l'ascens i que s'ha reti­rat després de 20 anys al cap­da­munt: va jugar el seu pri­mer par­tit a l'elit el setem­bre del 1996 amb el SPiSP i ha mili­tat en diver­ses lli­gues euro­pees. El Barça s'ha reforçat amb el cen­tral búlgar Ivan Bla­sev (VP Madrid) i amb els naci­o­na­lit­zats Vitali Kob­zev (cen­tral que arriba del 7 Islas) i Vla­go­best Petrov (opo­sat pro­ce­dent del Meli­lla). “Tenim ben cober­tes totes les posi­ci­ons. El nos­tre objec­tiu és donar-ho tot”, explica Bosch, que creu que hi ha una gran diferència res­pecte a l'etapa ante­rior: “Tenim molt més ben con­so­li­dada la base de la piràmide del nos­tre plan­ter.” El Barça debuta demà a la pista de la Tex­til San­tan­de­rina.

En noies, el CVB Barça ha fet can­vis per evi­tar els pati­ments del curs pas­sat. Sofie Muller, Mireia Car­mona, Ele Guzzi, Mireia Orozco i Laura Car­mona, però, repe­tei­xen. La juve­nil Anna Grima s'incor­pora al pri­mer equip i altres joves del plan­ter del bicampió juve­nil d'Espa­nya també ani­ran entrant en les con­vo­catòries. Els fit­xat­ges són la nord-ame­ri­cana Evin McCoy, la litu­ana Erika Kli­o­ma­naite, la juve­nil Clara Bar­celó (CAEP Sòria), María Sanchís (Sant Cugat) i Marta Hurst (Por­tu­gal). El con­junt d'Adrián Fio­renza, que es va endur la Lliga Cata­lana superant el Sant Cugat en els dos par­tits, va ser novè l'any pas­sat i es va sal­var per un marge estret, i espera fer un pas enda­vant. La seva millor clas­si­fi­cació en els qua­tre cur­sos pre­ce­dents va ser el ter­cer lloc de la tem­po­rada 2013/14. El curs ante­rior havia estat quart.

L'objec­tiu del Sant Cugat de Rafa Ruiz no és cap altre que evi­tar l'última plaça i sege­llar la per­manència. Però la qua­li­tat del seu plan­ter no passa inad­ver­tida. Fins i tot Mari­bel Zamora, la pre­si­denta de la fede­ració cata­lana, va des­ta­car en la pre­sen­tació dels equips de l'enti­tat el poten­cial futur del bloc: “Veig el club llui­tant pel títol de la super­lliga en una o dues tem­po­ra­des.” Per apun­ta­lar la jove plan­ti­lla han arri­bat la col·loca­dora cata­lana pro­ce­dent del Lea­der­net Sílvia Araco, que ha bas­tit una prolífica car­rera. Està a punt d'arri­bar la recep­tora bra­si­lera de 21 anys Carla Moreira –aterra el 25 d'octu­bre–, que ha arri­bat a jugar en la màxima cate­go­ria del seu país i de qui s'espera que pugui aju­dar a fer un salt qua­li­ta­tiu, sobre­tot en atac. Moreira juga el play-off d'ascens en la màxima cate­go­ria cari­oca.

Derbi per començar

Tot just en la pri­mera jor­nada s'esce­ni­fi­carà el derbi català –demà a les 7 de la tarda al pavelló de l'Hos­pi­ta­let Nord– entre el CVB Barça i el Sant Cugat.

El SPiSP de Tarragona i el Llars Mundet, en la superlliga 2 masculina

El voleibol català té dos equips més en la superlliga 2 masculina. El SPiSP ha tornat amb un equip ple de jugadors molt joves. Ha obtingut dos triomfs en dos partits i el seu jugador Álvaro Gimeno va ser l'MVP de la segona jornada. L'objectiu a mitjà termini és pujar amb aquest bloc de promeses i no complicar-se la vida en fitxatges ara que l'entitat ja està sanejada. L'altre conjunt és el Llars Mundet, un històric que encara no ha puntuat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.