Esport i política

les inversions de l'estat

jocs mediterranis 2017

Amb l'aigua al coll

Al marge dels nou milions per a despeses operatives que ha d'aportar Madrid i que han estat el detonant del canvi d'any, els terminis quant a equipaments eren assumibles, llevat del centre aquàtic, del qual no s'ha fet ni la licitació

Tar­ra­gona 2017, ara ja Tar­ra­gona 2018, tenia asse­gu­ra­des les pro­ves de la majo­ria d'esports pel que fa als esce­na­ris perquè els equi­pa­ments estan aca­bats o en fase no peri­llosa de fina­lit­zació –això sí, alguns molt jus­tets– si tenim en compte els ter­mi­nis pac­tats amb les cons­truc­to­res, tret d'alguna excepció com ara el cen­tre aquàtic, que va tard, molt tard, i encara no s'ha fet ni tan sols la lici­tació. Aquesta era la pedra a la sabata quant a equi­pa­ments. El gran què, però, eren les des­pe­ses de gestió, valo­ra­des en nou mili­ons d'euros d'aquí enda­vant i inas­su­mi­bles sense l'apor­tació dels dotze mili­ons pac­tada amb Madrid.

Tar­ra­gona havia rebai­xat sen­si­ble­ment les pre­ten­si­ons ini­ci­als. El mirall d'Alme­ria 2005, el gran model somiat que va dei­xar la ciu­tat anda­lusa ben arre­glada quant a equi­pa­ments –el motiu bàsic pel qual es dema­nen uns Jocs Medi­ter­ra­nis–, va tenir una apor­tació esta­tal de 40 mili­ons en època de vaques gras­ses. En plena crisi i en el pit­jor moment de la relació entre el govern espa­nyol i Cata­lu­nya, Madrid, fins ara, ha apor­tat 3,4 mili­ons. Tar­ra­gona 2017 es movia ini­ci­al­ment amb un pres­su­post glo­bal utòpic –ope­ra­tiu més inver­si­ons– de 300 mili­ons que va rebai­xar de seguida a menys d'un terç.

La pre­visió de la Fun­dació Tar­ra­gona 2017, la forma jurídica idònia cre­ada el 2013, era cobrir un per­cen­tatge ele­vat –un 75 per cent era l'objec­tiu– de les des­pe­ses ope­ra­ti­ves amb capi­tal pri­vat –dona­ci­ons i patro­ci­nis–, que no ha arri­bat, ni de bon tros, en la mesura del que es pre­veia. Segons el digi­tal Porta Enrere, l'audi­to­ria de la fun­dació revela que s'han ingres­sat 8,9 mili­ons sobre un pres­su­post que es va anar reduint i que ara s'havia fixat en 22 mili­ons. Per això, nou dels dotze mili­ons d'euros que es recla­men a l'Estat són cru­ci­als, la mare dels ous d'un ajun­ta­ment que ja no té més capa­ci­tat d'endeu­ta­ment perquè ja es va endeu­tar amb un crèdit de dotze mili­ons a Cai­xa­Bank per finançar la urba­nit­zació de l'Ane­lla Medi­terrània de Camp Clar. El docu­ment explica que hi ha 1.115.340,17 euros a la caixa. Si ho des­comp­tem dels gai­rebé 10,5 mili­ons de dèficit pre­vist per al 2017, apa­reix la xifra de nou mili­ons impres­cin­di­bles per sobre­viure.

El pro­blema econòmic que ara genera l'ajor­na­ment, però, és que un any més de tra­ves­sia pel desert com­porta més cos­tos, almenys un milió d'euros suple­men­tari en nòmines. Balles­te­ros es va afa­nyar ahir a asse­gu­rar que la pròrroga d'un any, però, no supo­sa­ria un cost per a la ciu­tat.

El pavelló de 5.000 espec­ta­dors de l'Ane­lla Medi­terrània, la joia de la corona que tant va cos­tar d'enge­gar, va pel bon camí i, teòrica­ment, s'hau­ria aca­bat dies o set­ma­nes abans de l'inici dels Jocs. El nou com­plex Sant Jordi, situat al mig de Tar­ra­gona, està pre­vist que s'acabi pels volts de l'abril o el maig de l'any vinent. El gran cavall de bata­lla era i és el cen­tre aquàtic. S'ha tirat enda­vant el pro­jecte exe­cu­tiu però no s'ha fet ni tan sols la lici­tació. Té un pres­su­post de 2,3 mili­ons d'euros que s'ha de finançar amb l'apor­tació esta­tal. S'ha de cons­truir a par­tir de la pis­cina de 25 metres exis­tent a Camp Clar. En el pit­jor dels casos, s'havia sos­pe­sat la pos­si­bi­li­tat de fer la natació i el water­polo a Reus o Bar­ce­lona.

El camp del Nàstic

El comitè orga­nit­za­dor va pre­sen­tar el 12 d'octu­bre un paquet d'inver­si­ons de més de 2,5 mili­ons d'euros per arre­glar l'estadi del Nàstic i tota la zona perifèrica. El camp serà la seu de les cerimònies d'inau­gu­ració i clau­sura i serà l'objec­tiu, en els pròxims mesos i con­tra rellotge, d'un procés de res­tau­ració fac­ti­ble.

Les seus, a punt

Les seus esta­ven a punt. Alta­fu­lla va fer al juliol un tri­atló inter­na­ci­o­nal de prova que no va tenir cap mena de pro­blema. A Valls es van dis­pu­tar el català infan­til i sub-21 i dues tro­ba­des inter­na­ci­o­nals de ten­nis de taula. Tret d'algu­nes peti­tes remo­de­la­ci­ons en els equi­pa­ments, els pave­llons i camps esta­ven pre­pa­rats per fer els Jocs l'estiu vinent. El pavelló del Club d'Esports Ven­drell, sub­seu d'hand­bol, era un dels esce­na­ris que esta­ven pen­dents d'una remo­de­lació, al marge de les mesu­res que cada esce­nari hau­ria d'assu­mir per adap­tar-se a les neces­si­tats específiques de cada esport.

Al marge dels equi­pa­ments, hi havia aspec­tes logístics endar­re­rits. Les entra­des s'havien de posar a la venda –1,8 mili­ons pres­su­pos­tats– al gener, tard, i encara no hi havia acord amb cap empresa telemàtica. Tam­poc no s'havia tan­cat la qüestió dels des­plaçaments, bàsica en uns Jocs que mobi­lit­zen uns 4.000 espor­tis­tes i que reque­rei­xen un assaig gene­ral un any abans en les matei­xes dates. La logística, com va denun­ciar l'exdi­rec­tor gene­ral Mario Rigau, tron­to­llava i els Jocs tenien “un alt grau d'imma­du­resa.”

Tarragona
Estadi de Camp Clar
Atletisme i tir amb arc
en fase de remodelació
Nou Estadi
Futbol
pendent de remodelació
Palau d'esports
Handbol
en fase de construcció
Centre aquàtic
Natació i i waterpolo
pendent de licitació
Tàrraco Arena
Gimnàstica rítmica
construït
Nou complex Sant Jordi
Voleibol
en fase de construcció
Club Tennis Tarragona
Tennis
club existent
Club de Golf Costa Daurada
Golf
club ja existent
Velòdrom de Camp Clar
Petanca
en fase de remodelació
Camp de Tir Jordi Tarragó
Tir olímpic
club ja existent *El bàsquet 3x3 es farà al Camp de Mart; l'esquí nàutic, al Marina Tàrraco, i el vòlei platja, a l'Arrabassada
Altafulla
Triatló
circuit urbà
dissenyat
Barcelona
Hípica RC Polo
club existent
Calafell
Futbol Estadi municipal
construït
Cambrils
Judo i karate Palau d'Esports
construït
Castelldefels
Rem i piragüisme Canal Olímpic
construït
Constantí
Halterofília
Pavelló municipal
construït
El Morell
Bàdminton Pavelló municipal
construït
El Vendrell
Handbol Club d'Esports
s'ha de remodelar
La Pobla de Mafumet
Futbol
Estadi municipal
construït
La Selva del Camp
Esgrima
Pavelló municipal
construït
Reus
Futbol i gimnàstica artística
Estadi munic. i P. Olímpic
construït
Salou
Taekwondo i vela
Pavelló municipal
construït
Torredembarra
Boxa Pavelló Sant Jordi
construït
Valls
Tennis de taula
Pavelló Xavi Tondo
construït
Vila-seca
Lluita i ciclisme
Municipal
en fase de remodelació
Circuit urbà
dissenyat

Demanen la dimissió de Villamayor i de Ballesteros

Tarragona és la candidata del Comitè Olímpic Espanyol, que dirigeix Alejandro Banco, que la primavera que ve, teòricament, aspirarà a la reelecció en el càrrec i que ha orquestrat amb una escenificació molt censurable l'ajornament per evitar exposar-se als danys col·laterals que suposaria un possible fracàs. L'ajornament, evidentment, no es percebrà amb la mateixa magnitud a Madrid que a Tarragona. A la ciutat, en canvi, les crítiques a Ballesteros comprometen seriosament el present i el futur de la seva carrera política. Els grups de l'oposició, que aquests dies han demanat la suspensió definitiva dels Jocs (CUP i ICV) o un ultimàtum a Madrid (CDC), van demanar ahir el cap del coordinador general de Tarragona 2017, Javier Villamayor, i també el del mateix Ballesteros, indignats per tot plegat i perquè Ballesteros no va fer gens d'autocrítica ahir en la seva primera intervenció des de l'ajornament: “El que ha fallat és que hem tingut un govern en funcions.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)