Esport i política

No va fer content ningú

Política esportiva. Cardenal deixa el CSD després d'una legislatura marcada pel xoc amb alguns presidents de federacions espanyoles, però especialment amb la totalitat de l'esport català

Miguel Car­de­nal, pre­si­dent del Con­sell Supe­rior d'Esports (CSD) des del 2012, va anun­ciar ahir que no con­ti­nuarà més en el càrrec. El diri­gent espor­tiu va espe­rar a fer aquest anunci fins a conèixer l'abast de la que­re­lla que li va inter­po­sar l'expre­si­dent de la Fede­ració Espa­nyol de Ten­nis, José Luis Escañuela, que dilluns va ser arxi­vada.

El man­dat de Car­de­nal s'ha carac­te­rit­zat pels enfron­ta­ments oberts que ha man­tin­gut amb diver­sos pre­si­dents de fede­ra­ci­ons espor­ti­ves espa­nyo­les a causa del con­trol que volia exer­cir mit­jançant audi­to­ries per evi­tar el mal­ba­ra­ta­ment de recur­sos. A més d'Escañuela, Car­de­nal va topar amb el pre­si­dent de la Fede­ració Espa­nyola de Fut­bol, Ángel María Villar, però també amb el pre­si­dent del Comitè Olímpic Espa­nyol (COE), Ale­jan­dro Blanco. El ja expre­si­dent del CSD s'hi va refe­rir ahir, en una roda de premsa de comiat: “Els can­vis han tro­bat algu­nes resistències, però en la meva opinió han estat molt poques, gai­rebé només en el fut­bol i en els antics ges­tors del ten­nis. Pot­ser també els ha donat empara el pre­si­dent del COE, Ale­jan­dro Blanco. Haig de reconèixer que m'ha cos­tat un des­gast per­so­nal impor­tant. S'han inter­po­sat diver­ses que­re­lles per­so­nals con­tra mi.”

Però on més reticències va gene­rar la seva política –per no dir una opo­sició fron­tal– va ser a Cata­lu­nya. Car­de­nal va dis­se­nyar un pla de llicències úniques, de moment dero­gada, que, si s'apliqués, faria tron­to­llar espe­ci­al­ment els fona­ments de l'esport català. El seu propòsit era recap­tar la tota­li­tat de les llicències espor­ti­ves –unes 700.000 a Cata­lu­nya, segons la Unió de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves de Cata­lu­nya (UFEC)– exclu­si­va­ment a Madrid amb la clara intenció de dotar d'un finançament extra les fede­ra­ci­ons espa­nyo­les per poder reduir l'apor­tació del CSD. Aquesta mesura recen­tra­lit­za­dora min­va­ria dràsti­ca­ment els recur­sos de les fede­ra­ci­ons cata­la­nes.

Igual de polèmica va ser, també, la nova llei sobre l'impost de soci­e­tats i les ins­pec­ci­ons de tre­ball als clubs, que ja s'està apli­cant i que obliga a donar d'alta com a tre­ba­lla­dors els moni­tors i entre­na­dors –uns 400.000, segons l'UFEC– que tre­ba­llen pels clubs, sovint sense cap remu­ne­ració o només per quan­ti­tats simbòliques.

El rebuig a les polítiques de Car­de­nal va tenir com a gran acte la mani­fes­tació de dos mil repre­sen­tants de l'esport català, que el 19 de març de l'any pas­sat van mos­trar tar­geta ver­me­lla al diri­gent espa­nyol. També es va enge­gar la cam­pa­nya Gua­nya­rem, a la qual es van adhe­rir cen­te­nars d'espor­tis­tes cata­lans.

La llei de llicència única de Car­de­nal va rebre un pri­mer revés després que un jut­jat de Bar­ce­lona va accep­tar un recurs de la Fede­ració Cata­lana de Ball Espor­tiu i la va sus­pen­dre cau­te­lar­ment. A la pràctica, la majo­ria de les grans fede­ra­ci­ons no s'havien aco­llit a aquesta llei per no haver de gover­nar amb l'opo­sició de les fede­ra­ci­ons ter­ri­to­ri­als. La llicència única va rebre una nova esto­cada l'abril pas­sat, quan la comissió d'edu­cació i esports del Congrés de Dipu­tats, a pro­posta de Democràcia i Lli­ber­tat, la va supri­mir amb els únics vots en con­tra del Par­tit Popu­lar i Ciu­ta­dans.

L'enfron­ta­ment de Car­de­nal amb l'esport català també ha vis­cut epi­so­dis d'alta tensió per les decla­ra­ci­ons i els esti­ra­bots del man­da­tari espa­nyol en con­tra de les mani­fes­ta­ci­ons sobi­ra­nis­tes als esta­dis. En el par­tit de Cham­pi­ons de la tem­po­rada pas­sada entre el Barça i el BATE Bori­sov va dir que se sen­tia “aver­go­nyit com a espa­nyol” per les este­la­des que es van exhi­bir al Camp Nou. Només uns mesos abans havia asse­gu­rat en referència als xiu­lets a l'himne espa­nyol en la final de la copa del Rei entre el Barça i l'Ath­le­tic: “És inac­cep­ta­ble i un ger­men de cris­pació.”

LES REACCIONS

Són gairebé cinc anys que fa que sóc al CSD i crec que en aquest temps hem canviat aspectes molt importants de l'esport espanyol
La valoració global és que han estat cinc anys meravellosos. L'esport espanyol està en unes mans magnífiques
Miguel Cardenal
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.