Esports de muntanya

L'oportunitat olímpica no il·lusiona Kilian Jornet

Esquí de muntanya. La modalitat podria entrar en el programa olímpic, però al campió del món se li plantejaria un “dilema moral” si hi pogués anar

L'esquí de muntanya aspira a formar part del programa dels Jocs Olímpics a partir del 2022 a Pequín després que la Federació Internacional d'Esquí de Muntanya entrés a formar part aquest estiu del COI. Un dels millors especialistes d'aquest esport és Kilian Jornet, que suma sis copes del món i deu títols entre mundials i europeus. El de Puigcerdà va parlar de l'oportunitat olímpica en una entrevista a l'agència Efe i va avisar d'entrada que els Jocs no són una panacea per a l'esquí de muntanya.

“No m'agradaria que per ser olímpic es canviés l'essència de l'esport i del que significa l'esquí de muntanya”, va assenyalar Jornet. L'esquiador, alpinista i corredor tampoc mostra una il·lusió especial per debutar en uns Jocs a Pequín en què tindria 35 anys. “He vist la corrupció que hi ha i la pèrdua dels valors olímpics i per a mi seria un vertader dilema moral”, hi afegeix. Amb tot, entén que per a la visibilitat d'aquest esport i per a les ajudes i els recursos dels joves que comencen els Jocs serien positius. Sobre les possibilitats reals de l'esquí de muntanya per entrar en el programa de Pequín, Jornet ho té clar: “Al final és un tema més polític que esportiu o que qualsevol altra cosa.”

Jornet ha confirmat que aquesta temporada competirà en totes les grans proves de la copa del món de l'especialitat i també en el mundial, i que a l'estiu combinarà les curses de muntanya amb l'alpinisme. Un cop acabi la temporada d'esquí encara no ha decidit quin serà el calendari del 2017, però assenyala ja l'Ultra Pirineu –la “cursa de casa”– i la Zegama com a objectius prioritaris.

El retorn a l'Everest

Jornet confirma que l'estiu que ve tornarà a l'Everest per provar de fer el rècord de l'ascens i descens que va haver d'anul·lar a l'octubre per culpa de les males condicions que es van trobar a l'Himàlaia. “Tot i que no vam poder pujar, vam aprendre molt i la idea és tornar-hi. A la muntanya sabem que el fracàs és el 50 per cent i que encara que no es faci un cim sempre agafes idees per al dia que hi tornaràs. Ara tinc més nivell tècnic i experiència.” També manté en els seus plans la pujada a l'Elbrús, a Rússia. “És un cim i una cultura que m'agraden molt. A Rússia fan moltes competicions d'ascens ràpids i d'alpinisme; és espectacular. Hi tornaré però ara no sé quan.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)