Esport i política

esports

Catalunya, l'inaturable bressol de l'activitat física

Política esportiva. El nombre de catalans que practiquen esport ha augmentat fins a un 82% des del 1980 i supera ja la mitjana europea

Cada cop són més els cata­lans que s'ani­men a inte­grar l'acti­vi­tat física –i els seus bene­fi­cis– a la seva vida quo­ti­di­ana. En con­cret, les dar­re­res xifres reco­lli­des per l'Obser­va­tori Català de l'Esport amb l'ajut de la con­sul­to­ria Itik de Jordi Viñas reve­len un crei­xe­ment del 82% del nom­bre de cata­lans que prac­ti­quen esport, reglat o no, set­ma­nal­ment en com­pa­ració amb els que ho feien l'any 1980, dada que col·loca el ter­ri­tori català per sobre de la mit­jana que osten­ten Espa­nya i Europa.

En aquest sen­tit, un dels públics més enfor­tits de les inci­pi­ents i cons­tants polítiques que pro­mo­uen una vida salu­da­ble són els joves com­pre­sos entre els 6 i 16 anys, com asse­gura l'estudi pre­sen­tat dijous pas­sat al Museu Colet a càrrec de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya en relació amb els deu anys d'història de l'Obser­va­tori Català de l'Esport, el qual deta­lla que fins a un 72,8% de l'alum­nat esco­la­rit­zat de 1r de primària fins a 4t d'ESO al ter­ri­tori català rea­litza qual­se­vol tipus d'acti­vi­tat física almenys un cop a la set­mana. Tot i l'excel·lent dada, només el 41% d'aquests com­plei­xen amb els reque­ri­ments sug­ges­ti­o­nats per l'Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), que reco­mana fer exer­cici sei­xanta minuts al dia.

Qua­li­ta­ti­va­ment, una de les inqui­e­tuds que pre­senta els estu­dis és una sig­ni­fi­cant diferència entre la pràctica espor­tiva entre nois i noies, un 78% per un 68% res­pec­ti­va­ment, que s'agreuja prin­ci­pal­ment a l'inici de l'edu­cació secundària quan mol­tes aban­do­nen l'exer­cici físic i fan bai­xar l'estadística d'un 77% a un 61%.

L'informe, tan­ma­teix, apunta que la tendència és expo­nen­ci­al­ment crei­xent i ina­tu­ra­ble en l'àmbit glo­bal (45%). La clau, però, és que, men­tre en els joves pre­do­mi­nen els esports col·lec­tius com ara el fut­bol i la dansa, en edats supe­ri­ors (entre els 40 i els 60 anys) la balança es declina cap a esports ente­sos com a no reglats, com el run­ning i el mun­ta­nyisme.

D'altra banda, segons l'estudi ela­bo­rat pel Cen­tre d'Estu­dis UPF Sports Lab, l'esport es referma com un sec­tor sòlid i relle­vant (2% del PIB), i alhora com una font de cre­ació de llocs de tre­ball per als cata­lans (3,2% d'ocu­pació).

En defi­ni­tiva, Cata­lu­nya ha emer­git des dels anys vui­tanta com un bres­sol popu­lar de pràctica espor­tiva ina­tu­ra­ble.

LA DADA

72,8%
practicants.
El nombre de joves entre 6 i 16 anys que practiquen esport ha crescut fins a un 5,5% des del 2011 (67,3).

Les dones més esportistes

L'altra dada esperonadora dels estudis és el frenètic creixement de la incorporació de la dona a l'esport. En percentatge ha crescut del 37% de dones esportistes del 2005 al 40,2% del 2014. I encara en ascens. Significativament, a majors edats, la diferència és menor, ja que entre els més grans de 65 anys, són les dones les que més es vesteixen de curt. La darrera cursa d'El Corte Inglés és el preludi d'aquesta tendència positiva en què les dones superen els homes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)