Esports de muntanya

Jornet puja al Cho Oyu i es prepara per a l'Everest

Alpinisme. El corredor i alpinista català va superar el repte de la sisena muntanya més alta del món –el seu primer vuitmil– i se sent preparat per pujar al cim més alt de l'Himàlaia

El corredor i alpinista de la Cerdanya Kilian Jornet va completar dijous l'expedició al Cho Oyu (8.201 m), la sisena muntanya més alta de l'Himàlaia i del planeta, i posteriorment va posar rumb a l'Everest, el cim que no va poder coronar el setembre del 2016 per culpa de les males condicions del temps. La seva companya en l'aventura de l'Himàlaia, Emelie Forsberg, va tornar cap a casa, mentre que Kilian va enfilar cap al camp base del cim més alt del planeta, un dels reptes que li queden pendents de l'ambiciós projecte Summits of my life.

L'any passat els alpinistes Adrian Ballinger i Emily Harrington van viatjar i pujar al Cho Oyu en dues setmanes. Seguint aquest exemple, Jornet va intentar veure com l'aclimatació a l'altitud afecta el cos durant un període tan curt de temps. “He escollit un cim de 8.000 m i hem vist que l'aproximació era accessible, així que podríem estar allà més ràpid que en altres muntanyes de l'Himàlaia”, va comentar Jornet en el seu compte d'Instagram.

Després de nou dies, Jornet i Forsberg van fer l'intent d'ascensió començant des del campionat 1 (6.400 m) a la una de la matinada. “Va ser una nit molt freda. Vam pujar fins a arribar als 7.500 m i vam haver d'esperar en una esquerda a la muntanya perquè ens toqués el sol, així podríem escalfar-nos una mica. Vam continuar fins als 7.700 m i llavors Emelie va decidir fer marxa enrere. Jo vaig seguir. Cap als 8.000 m va començar a nevar amb molta força, però vaig continuar des de l'última secció fins al cim”, va relatar l'alpinista català. “Vaig pujar sense visibilitat al punt que crec que era el cim del Cho Oyu, però només podia veure els meus peus. Estava molt content, això sí”, va afegir Jornet en la seva pròpia crònica de la pujada al Cho Oyu, el primer 8.000 de Jornet, cada vegada més adaptat a l'alpinisme d'alta muntanya.

Tres hores després de tocar el cim, Jornet va arribar en descens al camp 1. Estava congelat i va beure aigua calenta que un altre alpinista li va deixar. Després va baixar al camp base avançat, on Forsberg l'estava esperant. En la seva explicació de l'aventura, el català va voler donar especialment les gràcies al cuiner del camp base, als vuit escaladors que van estar al Cho Oyu i a Forsberg, “la millor companya en la vida i també a les muntanyes”. “És difícil trobar algú tan dur per fer aquest viatge”, va concloure.

L'ascens al Cho Oyu ha estat la primera part d'una expedició de Jornet que té com a principal objectiu pujar l'Everest en el mínim temps possible des de l'últim poble habitat, com ja va fer en altres cims simbòlics, el Mont Blanc, el Cervino, el Denali i l'Aconcagua.

LA BOIRA

“Vaig pujar sense visibilitat al punt que crec que era el cim, però només veia els peus”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)