Esport i política

JOSEP MIRÓ I ARDÈVOL

EXPRESIDENT DEL COMITÈ OLÍMPIC CATALÀ (1990-94)

“Vaig sortir escaldat pels de casa”

Qui presidia el COC l’any 1992 lamenta l’oposició que va trobar en la classe política catalana

Considera que actualment el COC no té raó de ser

No vam aprofitar l’ocasió que teníem per anar més enllà i els Jocs es van espanyolitzar, com estava cantat
A final dels vuitanta els del COC em van venir a buscar perquè els calia un pilotatge polític per negociar amb el COI
Creia que podíem pactar amb Espanya que, a canvi de portar-nos bé el 92, posteriorment ens reconeguessin
A Samaranch, Pujol i Maragall els unia que volien evitar el més mínim conflicte per tal de donar una bona imatge
El COC actual no recorda la nostra època, perquè és molt poc gloriosa per a Esquerra i Convergència

Ara que han pas­sat 25 anys, a Josep Miró i Ardèvol (Bar­ce­lona, 28-04-1944) no li tre­mola el pols a asse­nya­lar els que no li van donar suport quan, apro­fi­tant l’apa­ra­dor dels Jocs de Bar­ce­lona, va voler esti­rar el carro del Comitè Olímpic Català. Apun­tant els pro­ta­go­nis­tes prin­ci­pals d’aquell moment històric, l’excon­se­ller de la Gene­ra­li­tat lamenta l’opor­tu­ni­tat per­duda l’any 1992 i, sobre­tot, l’opo­sició que va tro­bar en els polítics cata­lans.

A final dels vui­tanta del segle pas­sat, aven­tu­rar-se en un assumpte com era el COC era cosa de somi­a­dors?
No cre­gui. Ales­ho­res jo tenia una posició política molt con­creta, que no coin­ci­dia amb la d’en Pujol i sí amb la d’Heri­bert Bar­rera: era par­ti­dari de la reforma de l’Esta­tut per tal que la Gene­ra­li­tat acabés tenint una funció esta­tal. Ho vaig por­tar al congrés de Con­vergència i la direcció s’ho va car­re­gar. Poc després de dei­xar la con­se­lle­ria d’Agri­cul­tura, la gent del COC em va venir a bus­car. El pre­si­dent era en Miquel Arbós i hi havia només cinc fede­ra­ci­ons afi­li­a­des. Neces­si­ta­ven un pilo­tatge polític per tal de nego­ciar amb el COI.
En aquell moment vostè estava vin­cu­lat a l’esport?
No. Però al COC tenien clar que volien una gestió política. Els vaig dir que sí, posant com a con­dició que no hi hagués dis­crepàncies, ni entre les fede­ra­ci­ons ni entre la gent de fora de l’àmbit fede­ra­tiu que els donava suport.
Per què va accep­tar? Veia pos­si­bi­li­tats d’èxit?
Vaig veure clar que a mitjà ter­mini hi havia una escletxa: els Jocs se cele­bra­ven a Bar­ce­lona i això ens donava un ele­ment de pressió bru­tal. Espa­nya no accep­ta­ria un Comitè Olímpic Català, però podíem pac­tar que, a canvi de por­tar-nos bé, acon­seguíssim un reco­nei­xe­ment poste­rior. En aquell moment, l’impor­tant era tenir un comitè olímpic i fer ús dels Jocs de Bar­ce­lona. Però per tot ple­gat calia una certa capa­ci­tat de pressió al car­rer i, sobre­tot, una certa capa­ci­tat política.
El suport va ser con­si­de­ra­ble.
L’ADOC, que era l’asso­ci­ació que vam crear per vin­cu­lar a la causa la gent de fora de l’esport, va arri­bar a tenir prop de 50.000 afi­li­ats i les fede­ra­ci­ons ads­cri­tes al COC van créixer i van arri­bar a ser onze.
Va par­lar amb Sama­ranch?
Vaig acon­se­guir reu­nir-me amb ell al seu des­patx de La Caixa, a Bar­ce­lona. Em va con­vi­dar a esmor­zar i vam xer­rar una bona estona. Uns mesos més tard, ens vam tor­nar a veure a casa seva i, poste­ri­or­ment, vàrem arri­bar a veure’ns amb el secre­tari gene­ral de l’Esport i el pre­si­dent del Comitè Olímpic Espa­nyol, Car­les Fer­rer Salat, com a tes­ti­mo­nis...
Quina era la posició de Fer­rer Salat?
Molt més dura que la de Sama­ranch. Però el més impor­tant és que l’any 1991 vam acon­se­guir pre­sen­tar la can­di­da­tura del COC a Lau­sana. La vam pre­sen­tar abans que la de Lituània, que encara no era un país inde­pen­dent. A la seu del COI encara hi deu ser, arxi­vada.
Quin recor­re­gut va tenir?
El COI va nome­nar el vice­pre­si­dent pri­mer, un nigerià, com a inter­lo­cu­tor. Ens vam reu­nir dues vega­des a Lau­sana i una a Bar­ce­lona per dis­cu­tir les pos­si­bi­li­tats de la can­di­da­tura. Objec­ti­va­ment no tenien una raó clara per opo­sar-s’hi, perquè nosal­tres acomplíem tots els requi­sits que dema­nava la Carta Olímpica en aquell moment. La seva jugada va ser donar allar­gues, dir que no hi havia temps, que no era el moment... Per altra banda, no ens va anar bé que Gibral­tar s’excités, perquè va des­di­bui­xar la nos­tra can­di­da­tura. En tot cas, no ens va anar bé prin­ci­pal­ment perquè ens va fal­tar el suport de la Gene­ra­li­tat, sobre­tot de Jordi Pujol...
La Gene­ra­li­tat els va donar l’esquena?
No només això, sinó que, a més, la gent de Con­vergència, el mateix Pujol, per la via d’algun dels fills, es van inven­tar allò del Fre­e­dom for Cata­lo­nia, que ens va anar molt mala­ment. Era la visió pujo­li­ana de tota aquesta història. El seu plan­te­ja­ment era donar tes­ti­moni que Cata­lu­nya és dife­rent, apro­fi­tant l’apa­ra­dor previ als Jocs i supri­mint qual­se­vol referència al COC. Era un plan­te­ja­ment assi­mi­la­ble pel sis­tema. Es trac­tava de fer soroll, però no quan comencés el gran esde­ve­ni­ment. Omplir l’esce­nari amb això perquè no hi hagués lloc per al COC.
I Mara­gall?
Era un per­so­natge clau: l’alcalde de la ciu­tat i el pre­si­dent del comitè orga­nit­za­dor dels Jocs. I la seva posició va ser abso­lu­ta­ment fron­tal, radi­cal­ment opo­sada, bel·lige­rant. Més dura que la de Fer­rer Salat. Fins a l’extrem que no ens va voler rebre mai. I això que ens coneixíem, perquè jo havia estat regi­dor a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona.
Ni Joan Antoni Sama­ranch, ni Jordi Pujol, ni Pas­qual Mara­gall...
A l’hora de la veri­tat hi havia una cosa que els unia a tots: con­si­de­rar que els Jocs Olímpics eren una opor­tu­ni­tat única, per a Bar­ce­lona i per a l’Estat, i que s’havia d’evi­tar qual­se­vol con­flicte. És el que va donar lloc al pacte olímpic, al qual també s’hi va afe­gir ERC.
Què ofe­ria aquest pacte a la causa cata­lana?
Que en les cerimònies onegés la senyera, que se sentís Els sega­dors i que una part dels dis­cur­sos fos­sin en català. No sé si això mereix la con­si­de­ració de pacte, perquè no és més que apli­car la nor­ma­li­tat. El cas és que no van apro­fi­tar l’opor­tu­ni­tat per anar més enllà. I no només això, sinó que, a mesura que s’apro­pa­ven els Jocs, la situ­ació es va endu­rir. La premsa de Madrid va ser molt dura: recordo que l’ABC va dir que em negava a par­lar en cas­tellà perquè no l’ente­nia. La poli­cia també va ser molt esquerpa: vam mun­tar una expo­sició al hall del Palau de la Música, on s’havia de cele­brar el congrés del COI, i ens van aïllar, sense pos­si­bi­li­tat d’acce­dir a la sala prin­ci­pal.
En va sor­tir escal­dat?
Però no per la banda dels que ja espe­rava que no dones­sin suport al COC, si no pels de casa. Que Con­vergència i Esquerra adop­tes­sin una acti­tud total­ment contrària és molt grui­xut. Miri, li expli­caré una cosa que he expli­cat poques vega­des...
Expli­qui...
Teníem pre­pa­rat un número per a la cerimònia d’inau­gu­ració. La idea era acre­di­tar un grup de gent perquè des­filés amb la dele­gació de Lituània, en què tots ana­ven ves­tits amb un mono que es podia obrir per una cre­ma­llera, i ensenyés la ban­dera de Cata­lu­nya en pas­sar per davant de la tri­buna. Jo, que tenia una certa acti­tud ins­ti­tu­ci­o­nal, vaig avi­sar Jordi Pujol. El pre­si­dent es va por­tar les mans al cap i va dir que no ho podíem fer de cap manera.
No li van donar cap opció, doncs.
Els Jocs es van espa­nyo­lit­zar, era evi­dent que pas­sa­ria. Recordo les úniques pro­ves que vaig veure, la semi­fi­nal i la final de taekwondo, on hi havia una impor­tant repre­sen­tació cata­lana, però la gent cri­dava “Espa­nya, Espa­nya” i por­tava ban­de­res espa­nyo­les. Ara bé, 24 hores abans de la clau­sura dels Jocs, el pre­si­dent Pujol em va tru­car i em va fer anar a la Gene­ra­li­tat...
I què va pas­sar?
Em va fer entrar per la porta del car­rer del Bisbe, la que dona al Palau dels Canon­ges. Hi havia una recepció amb la gent de les dele­ga­ci­ons i em va rebre allà. “Això no ha anat bé, hem de fer alguna cosa per a l’acte de clau­sura”, em va dir. Jo li vaig recor­dar que m’havia fet des­mun­tar el que havíem pre­vist amb la dele­gació litu­ana i li vaig fer veure que era molt tard. El cas és que vam pro­var de posar un grup de gent amb ban­de­res cata­la­nes enmig de la des­fi­lada final. El pro­blema va ser que no hi va haver des­fi­lada, sinó que els atle­tes van sor­tir tots alhora, sense ordre, i la presència de símbols cata­lans va que­dar molt diluïda.
En tot cas, Pujol va reconèixer que s’havia equi­vo­cat.
Pujol no s’enga­nyava a si mateix, una altra cosa és que ho reco­negués. Se’n va ado­nar. Va situar en pri­mer terme el ser­vei a l’Estat, però després va veure que la con­seqüència era l’espa­nyo­lit­zació dels Jocs, que era al que jugava en Mara­gall.
I després dels Jocs?
El COC va seguir viu i Sama­ranch, amb l’experiència assi­mi­lada, va mirar de can­viar la Carta Olímpica per tal que els països sense estat no pogues­sin tenir comitè olímpic. Ep, i en Pujol n’estava total­ment assa­ben­tat. El cas és que ho va pre­sen­tar en la sessió que el COI va cele­brar a Niça i, aquest cop, vam acon­se­guir atu­rar-lo. Com que encara teníem recur­sos, vam fer una cam­pa­nya en la qual el mis­satge era que el movi­ment olímpic s’havia carac­te­rit­zat a no con­fon­dre la política, i la seva expressió màxima, que és l’Estat, amb l’esport.
Més enda­vant no, però...
El 1994 vaig dei­xar el COC i, un parell d’anys després em vaig assa­ben­tar que Sama­ranch ho va tor­nar a pro­var i, com que no hi va haver reacció, ho va poder tirar enda­vant.
Amb la seva marxa, el COC va per­dre força?
Era molt difícil, un cop difu­mi­nada la data del 1992 i sense suports impor­tants de les ins­ti­tu­ci­ons, man­te­nir la flama.
Amb quins ulls es mira la revi­fa­lla del COC gràcies a la UFEC?
Amb un cert escep­ti­cisme. El pre­si­dent de la UFEC, i també del COC, ens va con­vi­dar a un dinar als que hem estat pre­si­dents del COC en el qual ens va expli­car el pro­jecte i ens va dir que faria una assem­blea, que ha fet, en què s’apro­va­ria la modi­fi­cació dels esta­tuts del COC davant la pos­si­bi­li­tat de la inde­pendència de Cata­lu­nya. A l’assem­blea, però, no ens va con­vi­dar als ante­ri­ors pre­si­dents. Crec que no han vol­gut que hi hagi una arti­cu­lació històrica.
Per què hau­ria de ser així?
Suposo que perquè volen foc nou. Qui més qui menys no té interès a recor­dar aque­lla època, perquè, des de la mirada que se li pot fer avui, és molt poc glo­ri­osa per a Con­vergència i per a Esquerra.
Li sem­bla que no calia revi­far el COC?
Havent-hi la UFEC, no era neces­sari. Crec més en un enfor­ti­ment de la UFEC. A més, si Cata­lu­nya acon­se­gueix la inde­pendència, automàtica­ment caldrà un COC. No crec que hagi de ser una estruc­tura prèvia. En tot cas, ha tin­gut molt poc ressò.
No creu que sigui un COC hereu del seu, doncs?
No han rei­vin­di­cat allò que nosal­tres vam sol·lici­tar l’any 1991, a Lau­sana, davant el COI. Això ja marca el seu to, més aviat baix. Per altra banda, crec que s’hau­rien d’haver orga­nit­zat uns jocs cata­lans, com van fer els litu­ans quan encara tenien els tancs als car­rers de Vil­nius. No cos­tava tant i hau­ria estat una bona fines­tra. S’hau­rien pogut fer mol­tes coses.
I la pos­si­bi­li­tat de fer uns Jocs d’hivern a Bar­ce­lona, com la veu?
Des del punt de vista polític, no ho veig. A més, el canvi climàtic no hi ajuda gens. Ens expo­sem a orga­nit­zar uns Jocs que s’hagin de cele­brar amb difi­cul­tat.

Maragall, el COC i la delegació lituana

Si hi ha un dels actors polítics del 1992 amb el qual és especialment crític Josep Miró i Ardèvol és, sens dubte, Pasqual Maragall. Segons ell, l’alcalde dels Jocs va ser, amb diferència, el polític que més es va oposar al Comitè Olímpic Català. Com a mostra, aquesta anècdota: “Teníem un acord amb els lituans, perquè en el moment previ a la seva independència els vam ajudar econòmicament. Poc abans dels Jocs ells van demanar una entrevista amb Maragall, com a equip olímpic que eren, en la qual ens volien dur com a convidats. Però l’alcalde es va negar a rebre’ls i va fer que la recepció la fes Albert Batlle, el regidor d’Esports.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)