Tennis

JORDI ARRESE

MEDALLA DE PLATA EN TENNIS A BARCELONA 92

“L’ADN esportiu català és capdavanter”

La plata conquerida i la final èpica de cinc hores contra el supervivent Marc Rosset van situar per sempre més Jordi Arrese en l’imaginari popular de la crònica esportiva del país

Es va preparar quatre mesos i mig pencant vuit hores i mitja diàries amb el seu tècnic, el preparador físic, un psicòleg i un nutricionista. Sabia que era la seva gran oportunitat

No hi havia bona relació entre alguns jugadors i es va decidir que no anéssim a la villa olímpica. Cadascú va dormir a casa seva
La plata em va permetre demostrar que obtenia millors resultats amb pressió. El meu problema era la desconcentració
Els Jocs van marcar diferències per la seva filosofia cultural i de modernitat. Vam ser un model i després ens van copiar

Jordi Arrese (Bar­ce­lona, 1964) va arri­bar a ser 23è de l’ATP i va gua­nyar sis títols en dotze finals en dotze anys en el cir­cuit (1982-1996). Però en la seva tra­jectòria sobre­surt la plata que va obte­nir a Bar­ce­lona 92 en un tor­neig memo­ra­ble que no va aca­bar d’arro­do­nir en una final titànica con­tra el suís Marc Ros­set. Cinc hores frenètiques en què va estar a punt de remun­tar dos sets i va aca­bar caient 8-6. Empre­sari i comen­ta­rista d’Euros­port, no es mos­sega la llen­gua ni recor­dant el pas­sat ni ana­lit­zant el pre­sent.

Va dir que veurà la final quan els seus fills l’hi dema­nin. Ha arri­bat el moment?
Sé que el meu fill gran, que acaba de fer 11 anys, la va veure amb gent del Bar­cino. Però no sé si la va veure sen­cera. El petit no l’ha vista. Jo soc un des­as­tre i encara no l’he vist mai. Neces­si­tes cinc hores, és molt llarga.
Quina part s’estal­vi­a­ria, la part final del pri­mer set i l’inici del segon, que el van hipo­te­car?
Pre­ci­sa­ment aques­tes parts segu­ra­ment les tor­na­ria a veure per recor­dar què va pas­sar. Un amic meu l’altre dia em va fer recor­dar algu­nes juga­des i situ­a­ci­ons del par­tit que jo no recor­dava. El que sí que recordo és que en deu minuts se’m van esca­po­lir dos sets. Després vaig començar a remun­tar i va ser una putada perquè ell va atu­rar el par­tit quan estava fet pols física­ment. El cel es va ennu­vo­lar i no va fer tanta calor.
Ara vostè està força millor que ell física­ment...
Segur, vaig veure una foto actual d’ell [la mos­tra en el seu mòbil] i ni el reco­nei­xia. Me la va enviar l’Ivan Cor­retja. I això que el Marc Ros­set és més jove que jo. S’ha engrei­xat.
Com li van can­viar la vida els Jocs Olímpics?
Em van donar una reper­cussió en l’àmbit esta­tal i mun­dial molt més gran. Havia tin­gut força mala sort amb la copa Davis. De fet, crec que m’hau­ria meres­cut jugar diver­ses eli­mi­natòries més. La plata em va per­me­tre demos­trar que amb pressió podia obte­nir bons resul­tats. M’anava bé tenir com més pressió millor perquè el meu gran pro­blema era de des­con­cen­tració, la rela­xació. En canvi, les situ­a­ci­ons més com­pli­ca­des m’aju­da­ven. Era valent. Per això vaig arris­car i vaig optar per dei­xar-ho tot i pre­pa­rar els Jocs durant qua­tre mesos i mig. Feia vuit hores i mitja diàries de físic, amb el Paco Sei­rulo, i de ten­nis amb el Roberto Viz­caino, que l’any pas­sat malau­ra­da­ment va morir. També vaig con­trac­tar un psicòleg, Joan Coro­mina, i fins i tot un nutri­ci­o­nista. Inge­ria 8.500 calo­ries diàries per inten­tar mus­cu­lar, cosa que no vaig acon­se­guir.
Veri­ta­ble­ment inno­va­dor.
Vaig bus­car tot el millor que hi havia. Paco Sei­rulo con­ti­nua sent un dels millors. El psicòleg era un atleta. També em va aju­dar molt el Manel Oran­tes. Tenia clar que en les con­di­ci­ons del tor­neig i jugant a casa tin­dria mol­tes pos­si­bi­li­tats de pujar al podi. De fet, l’Àlex Cor­retja em va recor­dar, perquè jo tinc una memòria de mos­quit, que després de der­ro­tar Mag­nus Gus­tafs­son 9-7 en el cinquè set del segon par­tit, vaig dir: “Ara segur que gua­nyo meda­lla.” En aquell par­tit se’m va posar la pell de gallina sen­tint el so metàl·lic de les gra­des supletòries quan la gent hi picava per enco­rat­jar-me. No he tin­gut mai més aquesta sen­sació en una pista.
És evi­dent que la pre­pa­ració va ser òptima, però hi va haver ele­ments que hau­rien pogut dis­tor­si­o­nar el ren­di­ment. La mala relació amb el grup de Pato Álva­rez, el pro­blema dels patro­ci­na­dors de la roba...
Amb la roba, els altres juga­dors tenien uns con­trac­tes impor­tantíssims que no podien tren­car per ves­tir la firma que tenia el COE. Jo ja vaig dir que el meu con­tracte amb Karhu no era tan ele­vat i que no tin­dria pro­blema a dur una altra marca. El que pas­sava és que no hi havia pinya entre alguns juga­dors i per això no s’havien fet bons resul­tats en la copa Davis. És la trista rea­li­tat. Per això es va deci­dir que no anéssim a la vila olímpica i cadascú va anar a casa seva. Jo me’n vaig anar a Gavà Mar amb els meus pares.
És cert que va tapar la firma de la roba amb espa­ra­drap?
M’anava molt gran. La samar­reta sem­blava una camisa de dor­mir i els pan­ta­lons em que­ien. Ja hau­rien hagut de saber la talla, però van pas­sar de mi. Vaig jugar amb la meva i em vaig posar espa­ra­drap perquè no es veiés la marca. A més de 30 graus ja et pots ima­gi­nar el que va durar. Soc l’únic a qui en el pri­mer par­tit se li va veure la marca. L’endemà ho duia cosit. Hi havia tan mala relació que algú va anar al COE a quei­xar-se perquè em renyes­sin.
Tam­poc no va poder par­ti­ci­par en la cerimònia d’inau­gu­ració ni en la de clau­sura.
Era massa res­pectuós. Si no ana­ves a un tor­neig en què esta­ves ins­crit, et fotien mul­tes. Després quan hi he pen­sat he vist que vaig ser burro. No viure la cerimònia d’inau­gu­ració va ser nor­mal, perquè vaig arri­bar a la final de Hil­ver­sum. Això em va donar con­fiança, tot i que la vaig per­dre. Els dos últims mesos havia gua­nyat força par­tits. El pro­blema és que al prin­cipi de l’any no m’havia anat bé i em va cos­tar. Em fal­tava ritme, par­tits. En la clau­sura tenia un tor­neig. Ara ho veig dife­rent. Hau­ria pagat la multa i fora.
Es deia, a més, que el volien subs­ti­tuir per Car­les Costa.
L’any ante­rior Costa estava molt mala­ment i va venir amb nosal­tres a entre­nar-se. Ell feia una pre­tem­po­rada dife­rent i jo el vaig aju­dar molt. Tenia una classe bru­tal. No sé ben bé fins a quin grau el van temp­te­jar perquè els dia­ris no para­ven de mare­jar. Per a mi era una opor­tu­ni­tat única. Quan va arri­bar el moment, sé que el Car­les va dir que per mi no es can­vi­a­ria.
Com van can­viar Bar­ce­lona i cata­lu­nya amb els Jocs?
Bar­ce­lona va can­viar del tot. Pel que fa a infra­es­truc­tu­res en fal­ta­ven moltíssi­mes per al que es merei­xia Bar­ce­lona i Cata­lu­nya. Pel que fa a ADN espor­tiu, som cap­da­van­ters a Europa. La ronda Gene­ral Mitre tenia uns embus­sos bru­tals. Sense les ron­des, Bar­ce­lona seria un caos. Pro­moure el món de l’esport és el més sa que tenim els cata­lans i no se li pot donar l’esquena. També va ser impres­si­o­nat el tema del volun­ta­riat. Va supo­sar un abans i un després. Va ser mos­trar que la gent és el més impor­tant que hi ha i que si una cosa aquí l’orga­nit­zes bé, tens l’èxit asse­gu­rat. Bar­ce­lona 92 va mar­car diferències. Vam ser un model i ens van copiar. Van adop­tar una filo­so­fia cul­tu­ral i de moder­ni­tat que va mar­car.
Què té l’ADN català?
Com­pe­ti­ti­vi­tat. A tot­hom li agrada fer esport. El català és com­pe­ti­tiu en tot. Això reper­cu­teix en la salut tant men­tal com física i també en l’àmbit social.
Quin era el seu estil de joc?
La gent m’ha eti­que­tat com un juga­dor defen­siu i no és cert. Jo tenia un joc tan car­go­lat que si em tocava con­tra un rival defen­siu podíem estar estona. Però en rea­li­tat sem­pre bus­cava obrir angles o can­vis de direcció. Dins d’un risc limi­tat. El que no vaig apren­dre mai i m’hau­ria anat molt bé és fer el blo­queig ràpid en la res­tada que ara tan bons resul­tats dona. De tècnic vaig veure de seguida que res­tar així era fona­men­tal. Quan era juga­dor no ho vaig saber veure.
Quan va der­ro­tar el mexicà Lava­lle en els quarts va fer un gest unint el polze i l’índex i se’l va posar al cor mirant cap a la seva família. Ho duia pre­pa­rat?
Tot l’any va ser molt dur en l’aspecte men­tal. La meva família n’estava al cas. Amb la com­bi­nació de la meva ale­gria i de l’ale­gria que ells exte­ri­o­rit­za­ven em va sor­tir el gest de dins d’unir el dits i tocar-me el cor, com dient: ja la tinc la meda­lla. Em va sor­tir de dins. La imatge la vaig veure per tot el món i he vist que altres espor­tis­tes l’han fet poste­ri­or­ment. Soc molt espon­tani. No soc de fer el pape­ret i voler que­dar bé, em fot dels ner­vis.
Qui és el favo­rit a Wim­ble­don?
Fede­rer pel seu joc, però compte amb Nadal, que està molt fort men­tal­ment i ha millo­rat molt la dreta, li torna a caure enda­vant, i la velo­ci­tat del segon ser­vei.
Li sorprèn que no s’hagi orga­nit­zat una cele­bració com cal dels 25 anys dels Jocs?
Sí. No ja per mi, sinó a tots els nivells. Em sorprèn molt el poc movi­ment que hi ha. Són 25 anys, quan en faci 50 segu­ra­ment ja no hi serem...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)