Hoquei sobre herba

ELI MARAGALL

CAMPIONA OLÍMPICA AMB L’EQUIP ESPANYOL D’HOQUEI SOBRE HERBA ALS JOCS DE BARCELONA 92

“La medalla d’or és com un conte”

Eli Maragall va ser l’autora del gol, en la pròrroga, que va fer que el combinat espanyol d’hoquei sobre herba obtingués l’or olímpic a Terrassa en els Jocs de Barcelona 92

Assegura que el procés d’assimilació d’aquella fita encara està en marxa i que les celebracions de les bodes de plata han ajudat a prendre’n consciència

En l’aspecte esportiu és el més gran que m’ha passat. Però la vida et dona moments que també t’omplen d’orgull
Ens vam ajuntar un conjunt de noies amb molt caràcter i molta ambició, que va voler anar a totes des de l’inici

Encara recorda la tra­jectòria d’aque­lla pilota, tocar-la per des­viar-ne el rumb, veure com entrava i picava con­tra la caixa de la por­te­ria i que la por­tera ale­ma­nya no pogués fer res per refu­sar-la. Eli Mara­gall (Bar­ce­lona, 25 de novem­bre de 1970) mai obli­darà el gol de la seva vida, la diana que va donar l’or a l’equip espa­nyol d’hoquei sobre herba que va par­ti­ci­par en els Jocs de Bar­ce­lona 92. Vint-i-cinc anys més tard ho recorda amb la mateixa natu­ra­li­tat amb què ha girat full d’aquell gran record, ha creat la seva agència de viat­ges i ha tei­xit un rumb d’èxit paral·lel al món de l’hoquei. Tot i que admet que mai s’ha sen­tit còmoda expli­cant totes aque­lles peripècies, rep L’Espor­tiu de Cata­lu­nya a la seva agència per reme­mo­rar-ho.

Segur que no serà la pri­mera ni l’única entre­vista que farà en els pròxims dies.
Els 25 anys s’han de cele­brar. Són unes bodes de plata. És nor­mal que es creï una mica de rebom­bori perquè s’ho val, és clar. Ho estem vivint totes amb molta inten­si­tat, amb molta ale­gria i molt d’orgull. La pers­pec­tiva del temps et dona això. I també t’ado­nes que va ser molt gran el que es va acon­se­guir. I, tot i que evi­dent­ment ens agra­da­ria que se’n gua­nyes­sin mol­tes més, això fa que la nos­tra gua­nyi valor. El que vam fer és molt difícil.
Quina és aque­lla pri­mera imatge que li ve al cap quan li par­len dels Jocs del 92?
Recordo molt la com­pe­tició en si. Els dar­rers moments del compte enrere final, el podi... La inau­gu­ració també va ser molt espe­cial. Hi ha moments que tinc igual de fres­cos que ales­ho­res. I recordo molt el dia de la semi­fi­nal: vaig plo­rar més que després de la final. Va ser un moment de des­car­re­gar perquè havíem asso­lit l’objec­tiu. Aquests dies, hem fet mol­tes tro­ba­des i han ser­vit per revi­far molts records. I és com si no hagués pas­sat el temps perquè fem les matei­xes bro­mes, els matei­xos comen­ta­ris...
Al llarg de la vida hi ha coses que superen aque­lles emo­ci­ons?
A mi m’agrada que l’esport sigui una part de la meva vida, no que la meva vida sigui el meu esport. La meva vida la divi­deixo en diver­sos blocs. L’esport, la feina, la vida fami­liar, els amics. Vaig crear la meva empresa, sem­pre he estat molt inde­pen­dent, m’agrada fer coses amb gent que no és estric­ta­ment del món de l’hoquei. Això ho fico a l’alçada de l’hoquei. Com a sen­sació, en pocs moments he sen­tit aque­lles emo­ci­ons però la vida et dona mol­tes coses i n’hi ha que poden arri­bar a tenir la importància d’aquells dies. Que la meva empresa hagi arri­bat a fer 15 anys també m’omple d’orgull. No tenim res a veure amb la gent del fut­bol, per exem­ple. Som gent nor­mal amb una meda­lla d’or al coll que vam acon­se­guir fa 25 anys. I, a par­tir d’allà, no em puc quei­xar de com m’ha anat, però la meda­lla mai ha estat el cen­tre de la meva vida.
Aquell any 1992 està mar­cat per la meda­lla d’or o sen­zi­lla­ment pels Jocs Olímpics?
Per a un espor­tista, no hi ha res com asso­lir una meda­lla d’or. Si haguéssim fet una plata o un bronze pot­ser estaríem aquí. Però nomes pel fet de par­ti­ci­par, segur que ja no hauríem fet aquesta entre­vista. Jugar els pri­mers Jocs, en un esport que només tenia 500 llicències, amb una selecció que mai s’havia acos­tat a l’or… i gua­nyes. La meda­lla d’or és com un conte. No és gens fàcil i mai s’ha repe­tit. Això diu molt. Va ser la con­junció de mol­tes coses. Tot va ser per­fecte.
Als espor­tis­tes els agrada dir allò de “encara no ho hem assi­mi­lat”, després d’una gran fita. Vint-i-cinc anys després, com està aquest procés d’assi­mi­lació?
A mi m’ha cos­tat. Aquest any, en aquesta cele­bració dels 25 anys, és quan ho estic gau­dint més. I ho estic assi­mi­lant més. Al prin­cipi, la gent del meu vol­tant estava més emo­ci­o­nada que jo. Em pre­sen­ta­ven com l’olímpica que havia gua­nyat una meda­lla d’or, però jo els deia que jo era l’Eli. I després, si sor­gia, ja ho expli­cava sense pro­blema. Però començar per aquí a mi em pro­vo­cava una situ­ació incòmoda. I n’estic molt orgu­llosa, eh… I amb el temps, n’he après. Soc una per­sona nor­mal, que tinc una feina, que vaig pel car­rer i la gent no em coneix… i que tinc un aspecte de la meva vida que és cone­gut. I aquest any sí que estic aga­fant una pers­pec­tiva dife­rent que m’està aju­dant a assi­mi­lar-ho.
Quins són els records més fres­cos d’aque­lla fita?
Cada una recorda les seves coses, però quan ens reu­nim les posem en comú i acon­se­guim fer un relat com­plet. Detalls i anècdo­tes que són diver­ti­des. L’altre dia, les que no eren d’aquí pas­se­ja­ven per la ciu­tat i feien fotos de coses que encara duen records, i ens les envi­a­ven per veure si sabíem què evo­ca­ven. Va ser diver­tit. Hi ha coses que són ines­bor­ra­bles i, per exem­ple, el recor­re­gut de la Vila Olímpica al camp amb l’autobús abans de la final va ser molt bèstia. Tot­hom en silenci abans de la final, quan nosal­tres no estàvem mai en silenci. Flo­tava alguna cosa en l’ambi­ent.
Què explica a les gene­ra­ci­ons més joves que han anat pas­sant?
No explico gai­res coses. Els altres n’expli­quen més que jo. A mi em costa. Les meves ger­ma­nes, la meva mare, la pare­lla de la meva mare, la família. Ho van viure molt ales­ho­res i ells ho expli­quen més que nosal­tres. I que jo en con­cret. Si ve en una con­versa, cap pro­blema. Però em feia una mica de ver­go­nya.
Per què es va gua­nyar l’or?
Uns qua­tre o cinc anys abans érem un grup d’unes 25 juga­do­res. I el José Brasa, el selec­ci­o­na­dor, ens va reu­nir i ens va plan­te­jar tres opci­ons del que volíem fer. Una: anar als Jocs a pas­sar-nos-ho bé; sense entre­nar-nos massa i per viure l’experiència. Segona: anar a bus­car un cinquè o sisè lloc que ens deixés satis­fe­tes. I tres: anar-hi a fer alguna cosa impor­tant, anar-hi a totes. Hi havia una paraula en aquell qua­dre que li vam fer treure: “Pre­pa­ració inhu­mana”. Però vam voler, per una­ni­mi­tat, tre­ba­llar al màxim per una meda­lla. Érem noies de diver­ses gene­ra­ci­ons i de molts llocs del ter­ri­tori, i ens vam posar d’acord sense pro­blema. D’aque­lles que vam deci­dir, algu­nes van aca­bar caient de la llista i d’altres van entrar noves. Però tot­hom volia anar a totes. L’últim any va ser molt bèstia. Vam anar al cam­pi­o­nat del món de Syd­ney i vam que­dar cin­que­nes. Ja vam plan­tar cara a les potències d’ales­ho­res: Austràlia, Ale­ma­nya… Ja estàvem a un nivell alt. Després, en un tor­neig olímpic pot pas­sar qual­se­vol cosa. Però física­ment estàvem molt ben pre­pa­ra­des, tàcti­ca­ment també, i tècni­ca­ment no érem el millor equip però teníem juga­do­res molt bones. El con­junt era per­fecte. Ens vam ajun­tar noies amb molt de caràcter i molta per­so­na­li­tat. I tot això va fer que arribéssim al lloc més alt del podi.
Va cos­tar arren­car perquè van empa­tar en el debut.
Vam començar empa­tant amb Ale­ma­nya en un par­tit en què ens van superar molt els ner­vis i ens vam posar 0-2. Però després tot va anar per­fecte. Vam gua­nyar el Canadà i Austràlia en la fase de grups, en les semi­fi­nals ens va tocar con­tra Corea i la final la vam gua­nyar a Ale­ma­nya.
Se’n van ado­nar, que l’esta­ven fent grossa?
No ho veus dins del ter­reny de joc perquè estàs pel tor­neig. Però és veri­tat que quan ens vam clas­si­fi­car per a les semi­fi­nals l’ambi­ent a la Vila Olímpica era una altra cosa. Ens havíem gua­nyat les mira­des. Comen­ces a notar que els mit­jans et seguei­xen més. I quan vam arri­bar a la final, la gent ens salu­dava. I els atle­tes que nosal­tres miràvem amb devoció perquè eren cone­guts ens venien a donar l’enho­ra­bona perquè havíem arri­bat a una final. Allà vam veure que alguna cosa havíem fet bé.
Segur que no li han fet mai aquesta; com recorda el gol?
El recordo per­fec­ta­ment. Encara veig la pilota entrant rere la por­tera després de des­viar-la amb l’estic. Ales­ho­res, em va sor­tir córrer fins al mig del camp. Encara teníem 15 minuts. Ja tin­drem temps de cele­brar. Era cosa dels ner­vis [riu].
Com se cele­bra una meda­lla d’or olímpica?
Amb una festa, és clar. A l’Egara ens van fer una rebuda i ens van orga­nit­zar una festa. I, després, una part de l’equip ens en vam anar a Menorca. Ja ens ho havíem reser­vat entre els Jocs i els Paralímpics per anar a des­con­nec­tar i rela­xar. I vam dei­xar-ho tot després de la cerimònia de clau­sura. Va ser molt diver­tit perquè la gent d’allà se’n va assa­ben­tar i l’Ajun­ta­ment des Mig­jorn ens va fer una rebuda. Va estar molt bé.
Veu impos­si­ble que es repe­teixi aque­lla gesta?
Hi ha hagut una època de crisi molt com­pli­cada i això s’ha notat en tots els aspec­tes. És molt com­pli­cat gua­nyar una meda­lla d’or olímpica. Molt. Pri­mer s’ha de fer un equip que tin­gui molt clar l’objec­tiu. Si pen­ses en posi­tiu, les coses sur­ten. Com en la vida. I després, que es donin tots els con­di­ci­o­nants. De lesi­ons, que la gent aposti fort per tu. No només amb diners sinó també amb ganes. Que el cam­pi­o­nat vagi bé. Però no és impos­si­ble. M’encan­ta­ria.
Segueix l’hoquei actual?
Ara hi torno a jugar des de fa un parell de tem­po­ra­des. Feia 13 o 14 anys que no jugava. Però, per neces­si­tat i per temes labo­rals, em vaig des­con­nec­tar una mica. La meva vida no girava entorn de l’hoquei i la meva pare­lla no està ficada en el món de l’hoquei, que també va bé. Ara torno a jugar en el Junior en un equip de segona i, és clar, t’hi impli­ques.
Ha can­viat molt?
Molt. Hi ha mol­tes tècni­ques que no sé fer. Ha evo­lu­ci­o­nat molt i crec que cap a millor. M’agrada perquè és més ràpid i no es para tant. Per exem­ple, jo no hau­ria tor­nat a jugar si no hi hagues­sin can­vis sense parar el joc. No podria. I això dels qua­tre quarts m’agrada perquè tens temps de plan­te­jar un par­tit per objec­tius. Està bé.

La força del col·lectiu

Que Eli Maragall marqués el gol del triomf en la pròrroga d’aquella final contra Alemanya fa que el seu sigui un dels noms més recordats. La barcelonina, però, s’encarrega en tot moment d’insistir que la força del col·lectiu va ser la clau del triomf en aquells Jocs Olímpics de Barcelona 1992. “Era un grup molt ben compensat en edats”, analitza. “Hi havia un grup de veteranes que tenien més pes, les jovenetes i després un grup mitjà que consolidava l’estructura de l’equip”, afegeix. Maragall, que aleshores tenia 21 anys quan li van penjar la medalla d’or al coll, era un de les quatre catalanes que formaven en aquell grup que dirigia José Manuel Brasa. També eren part important d’aquella selecció les terrassenques Anna Maiques, Cèlia Corres i Núria Ollé. La seva ciutat, bressol de l’hoquei sobre herba a l’Estat espanyol i ciutat amb un ràtio d’olímpics més elevada, va retre homenatge a aquella selecció fa uns dies a l’Estadi Federatiu, prop d’on fa 25 anys aquell equip va rebre la medalla d’or. “Sempre hem anat fent trobades per rememorar aquella gesta, però enguany encara és més bèstia. Però, s’ho val. Són les noces de plata”, diu Eli Margall, una de les quatre catalanes d’aquell equip. A més d’elles, també en formaven part cinc madrilenyes, quatre basques, una andalusa, una asturiana i una mexicana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.