Més esport

ANTONI PINILLA

CAMPIÓ OLÍMPIC AMB LA SELECCIÓ ESPANYOLA DE FUTBOL EN ELS JOCS DE BARCELONA 92

“Ens sentíem com l’ovella negra”

Antoni Pinilla manté viu el record d’una experiència intensa i irrepetible, la més emocionant de la seva carrera, amb una final “d’èxtasi”

Lamenta, malgrat tot, que abans dels Jocs Olímpics ningú confiés ni pensés en el futbol. “Ens tenien apartats a València, i si vam anar a la desfilada inaugural és perquè ens vam plantar”, recorda

Jo tenia 15 anys quan van nomenar Barcelona seu dels Jocs Olímpics, i va començar el somni de participar-hi
Aquell equip no té foto oficial. No la van fer abans, ja que no hi confiaven. Un cop a la final la volien fer i ens hi vam negar

Antoni Pini­lla (Bada­lona, 1971) és un dels qua­tre cata­lans que for­ma­ven part de la selecció espa­nyola que es va endur la meda­lla d’or en fut­bol el 1992. Recorda viva­ment una experiència intensa i irre­pe­ti­ble, mal­grat que durant la com­pe­tició afirma que no es van sen­tir ben trac­tats per la fede­ració. Esta­blert a Tar­ra­gona després d’una llarga etapa al Nàstic, espera que els Jocs Medi­ter­ra­nis de l’any que ve tin­guin per a la seva ciu­tat una reper­cussió simi­lar, sal­vant les distàncies, a la que van tenir per a Bar­ce­lona aquells Jocs Olímpics. Pini­lla, que con­ti­nua lli­gat al fut­bol com a comen­ta­rista de tele­visió, diu que té la meda­lla guar­dada, però no expo­sada, ja que no és de mos­trar fotos, tro­feus ni samar­re­tes.

Han pas­sat 25 anys. Es man­te­nen vius els records dels Jocs Olímpics?
Sí, ha pas­sat molt temps, però va ser tot tan intens, tan viu, que el record és molt pre­sent. Sobre­tot quan se cele­bren els ani­ver­sa­ris, recor­des tot allò que vas viure.
Què és el pri­mer que li ve a la memòria quan hi pensa?
La des­fi­lada d’inau­gu­ració, tot i que real­ment va ser un procés molt llarg. Jo tenia 15 anys quan van nome­nar Bar­ce­lona seu dels Jocs Olímpics, i va començar el somni de par­ti­ci­par-hi amb la selecció espa­nyola. Van ser sis anys, fins al 1992, en què vaig anar for­mant part de les diver­ses selec­ci­ons infe­ri­ors (sub-16, sub-17...), amb la gene­ració en què, per edat, ens toca­ria com­pe­tir en els Jocs. Tot i que hi vas veient pos­si­bi­li­tats, saps que és difícil i llunyà, que hi ha un procés de selecció bru­tal. Quan vaig for­mar part de l’equip dels Jocs, vaig veure que havia com­plert l’objec­tiu, i aga­far la meda­lla ja va ser bru­tal. Els moments amb què em quedo de tot ple­gat són flai­xos: el moment en què Bar­ce­lona és desig­nada, quan formo part d’aquell equip, la cerimònia d’inau­gu­ració i la final.
Vostè ha jugat molts anys a pri­mera divisió, i ha vis­cut algun ascens. La meda­lla d’or és el moment més impor­tant de la seva car­rera?
La car­rera la iden­ti­fi­ques més amb els clubs, amb les tem­po­ra­des..., i allò va ser més com un afe­git. Però sí, va ser un moment cab­dal, impor­tantíssim, si no el que més. El més emo­ci­o­nant, segur.
La meda­lla d’or va ser un impuls?
Érem joves, tot i que alguns esta­ven con­so­li­dats en equips impor­tants i ja havien fet coses, com ara Pep Guar­di­ola i Albert Fer­rer, que aca­ba­ven de gua­nyar la copa d’Europa amb el Barça. Jo ja havia jugat tres tem­po­ra­des a pri­mera divisió i després vaig man­te­nir la pro­gressió molts anys sense que els Jocs fos­sin un impuls real­ment impor­tant.
Va jugar dos par­tits, sor­tint des de la ban­queta. S’espe­rava més par­ti­ci­pació?
Van ser un par­tit de clas­si­fi­cació i la semi­fi­nal con­tra Itàlia. Tenia il·lusió per jugar més, per ser titu­lar, a més em sem­blava que tenia pos­si­bi­li­tats. Però hi havia molta com­petència, i entres en la dinàmica de l’equip i aga­fes el teu rol. El selec­ci­o­na­dor, Vicente Miera, tenia un onze molt defi­nit i el va man­te­nir, cosa nor­mal en una com­pe­tició d’aquest tipus.
Quin record té de la final?
De pati­ment, però d’èxtasi. Si fas un guió ideal per a una final és aquest: jugar a casa, a la teva ciu­tat, en un estadi ple i acon­se­guir la victòria en l’últim minut quan les coses s’estan posant mala­ment.
Aque­lla selecció tenia molta pressió, sobre­tot pel fet de jugar a casa?
No. A més, aquests dies he estat en con­tacte amb alguns com­panys i hem recor­dat que ningú pen­sava en el fut­bol, que estàvem una mica apar­tats; ningú hi con­fi­ava. Vam tenir pro­ble­mes amb les pri­mes, sobre les quals no vam arri­bar a cap acord; vam tenir pro­ble­mes amb la fede­ració pel que fa a la logística, ja que per exem­ple no estava pre­vist que anéssim a la inau­gu­ració... Ens sentíem com l’ove­lla negra de l’olim­pisme. A més, ens tenien apar­tats a València, on no hi havia cap ambi­ent de Jocs. No hi havia pressió perquè ningú pen­sava en la selecció de fut­bol. El fut­bol, en l’àmbit olímpic, no té el mateix pres­tigi que altres esports.
A València, per tant, no van viure gens l’ambi­ent dels Jocs...
Gens ni mica. Ja veníem d’una con­cen­tració a Palència, a la mun­ta­nya, molt aïllats de tot, i a València no hi havia cap ambi­ent. Era Bar­ce­lona la que estava en ebu­llició, i allà no ens feia cas ningú, ningú pen­sava en nosal­tres. Va ser dece­be­dor. Va ser a mesura que vam anar avançant que tot va aga­far una mica més de color. Només vam poder viure l’ambi­ent el dia de la inau­gu­ració, i perquè ens vam plan­tar.
Com va anar?
El fut­bol va començar abans de la inau­gu­ració. Vam gua­nyar 4-0 a Colòmbia, que tot­hom deia que tenia un equipàs. Al cap de tres o qua­tre dies havíem de jugar el par­tit següent, i Vicente Miera no volia que l’equip es des­placés a Bar­ce­lona per a la des­fi­lada, perquè volia que des­canséssim. Però nosal­tres volíem viure l’experiència; sabíem que només un cop a la vida tens l’opor­tu­ni­tat de des­fi­lar en uns Jocs Olímpics, el moment més bonic, el que més es recorda després. I ens vam plan­tar davant l’entre­na­dor i davant la fede­ració. Els vam dir que hi volíem anar i ho vam acon­se­guir. Vam aga­far un avió al matí, vam viure la inau­gu­ració i vam tor­nar.
Quan va veure que hi havia pos­si­bi­li­tat de meda­lla, la fede­ració els va fer més cas?
Sí. De fet, no hi ha ni foto ofi­cial d’aquell equip. Abans de la com­pe­tició no es va con­si­de­rar que s’hagués de fer, perquè no con­fi­a­ven en l’equip, i després, un cop a la final, la van voler fer i els juga­dors ens hi vam negar. Si no hi havia hagut foto abans, perquè no cre­ien que la selecció fes alguna cosa, tam­poc hi seria després. Estàvem una mica cre­mats per tot.
Què tenia aque­lla selecció per gua­nyar? Era la millor?
Per gua­nyar una com­pe­tició d’aquest tipus, no cal ser la millor, sinó apro­fi­tar les teves opor­tu­ni­tats en el moment ade­quat. Hi havia molta qua­li­tat, amb juga­dors que després van ser impor­tants, i vam fer una bona pinya per tots aquests pro­ble­mes que vam tenir, que van fer que ens uníssim molt, i això va comp­tar molt. A més, en alguns par­tits ho vam tenir tot a favor. Al final, per gua­nyar una com­pe­tició d’aquest tipus, ho has de tenir tot a favor.
Què li va fal­tar, a aque­lla gene­ració, per arri­bar més lluny en euro­co­pes i en mun­di­als?
De fet, molts juga­dors d’aque­lla selecció van for­mar part de l’equip que va anar al mun­dial del 1994, que tenia un poten­cial molt gran, en l’aspecte tècnic, físic, de qua­li­tat... Ho tenia tot. Però segu­ra­ment encara es man­te­nia la sen­sació que en moments impor­tants es fallava, i pot­ser no van tenir la sort, la inèrcia posi­tiva, que vam tenir en els Jocs. Mal­grat l’or, els Jocs no van aju­dar del tot a can­viar el xip, perquè no tenien la trans­cendència dels mun­di­als o les euro­co­pes, i el gran salt de qua­li­tat no es va fer fins al 2008.
Mal­grat tot, eren cons­ci­ents de la rellevància, de la mag­ni­tud, que aga­fa­ven els Jocs?
Sí, jo vivia a Bar­ce­lona i tenia molt clar el que sig­ni­fi­ca­ven els Jocs Olímpics per a la ciu­tat. Tot­hom tenia el sen­ti­ment que era un moment impor­tantíssim per a la ciu­tat, per al país, per als par­ti­ci­pants... És la sen­sació d’“aquells mera­ve­llo­sos anys”, d’estar vivint una cosa irre­pe­ti­ble.
Mirant-ho amb pers­pec­tiva, fins a quin punt creu que van ser trans­cen­dents?
Molt, no hi ha dubte. A Bar­ce­lona, a Cata­lu­nya i a Espa­nya, hi havia la sen­sació de país de segona, de no estar capa­ci­tats per tirar enda­vant un esde­ve­ni­ment d’aquest tipus. I, en l’àmbit espor­tiu, el fet que a més s’acon­se­guis­sin mol­tes meda­lles va reforçar el sen­ti­ment que es podien fer coses i es va fer un salt de qua­li­tat. Bar­ce­lona és ara una ciu­tat impor­tant i ja es veu tot el que repre­senta a escala mun­dial. Per a la ciu­tat, per al país i per a l’esport, és clar que hi ha un abans i un després.
Sal­vant totes les distàncies, els Jocs Medi­ter­ra­nis de l’any que ve a Tar­ra­gona poden tenir un impacte simi­lar?
Espero que vagin bé, que es puguin orga­nit­zar uns bons Jocs i que siguin impor­tants per a la ciu­tat. Però és com­pli­cat per tots els pro­ble­mes que hi ha hagut, pel finançament, l’ajor­na­ment... En pri­mer terme, és impor­tant que es dei­xin unes bones ins­tal·laci­ons espor­ti­ves per a la ciu­tat, ja que hi ha un cert dèficit. Pel que fa a la reper­cussió, ja ho veu­rem; no sé fins a quin punt tenen una reper­cussió impor­tant, caldrà valo­rar-ho després. Com a idea és bona, però s’ha vist per­ju­di­cada pels pro­ble­mes de finançament, tot i que tam­poc es par­lava de quan­ti­tats bes­ti­als, i jo ho veia una mica injust. Pot­ser és que, més enllà de la ciu­tat, no es con­si­de­ren prou impor­tants.
Tots aquests pro­ble­mes, com l’ajor­na­ment un any, han des­en­can­tat una mica la ciu­tat?
Es tracta entre tots d’engres­car la ciu­ta­da­nia, de trans­me­tre-li que són els Jocs de la ciu­tat, de la gent. Però és nor­mal que la gent se’n desen­ganxi una mica quan veu que no hi ha el cent per cent de suport per part de les ins­ti­tu­ci­ons. En qual­se­vol cas, és impor­tant que Tar­ra­gona, que fa la sen­sació que és una ciu­tat que està bé, però que deixa molts pro­jec­tes a mit­ges, demos­tri que pot orga­nit­zar un esde­ve­ni­ment d’aquest tipus i fer-ho bé. Pot ser un gran impuls per a la ciu­tat.

Quatre campions catalans

Eren quatre els futbolistes catalans que formaven part de la selecció espanyola que va guanyar l’or a Barcelona. A més d’Antoni Pinilla, hi havia Pep Guardiola, Albert Ferrer i Toni Jiménez, tots ells joves en aquell moment, ja que els combinats de futbol que participen en els Jocs Olímpics són sub-23. El seleccionador, Vicente Miera, va confiar de manera molt clara en un onze inicial que es va sotmetre a pocs canvis durant el campionat: Toni Jiménez a la porteria; Albert Ferrer, Rafa Berges, Abelardo Fernández i Roberto Solozábal en defensa; Mikel Lasa, Pep Guardiola i Francisco Soler al mig del camp, i Luis Enrique, Alfonso Pérez i Kiko Narváez en posicions més ofensives. Antoni Pinilla, igual que futbolistes com ara Juanma López, José Emilio Amavisca i Javi Manjarín, va tenir sobretot el rol de jugar en les segones meitats. També hi havia el porter Santi Cañizares, que no va arribar a debutar.

La selecció espanyola va guanyar els tres partits de la fase de grups sense rebre cap gol, contra Colòmbia (4-0), Egipte (2-0) i Qatar (2-0). Després, va eliminar Itàlia per la mínima en el partit de quarts de final (1-0) i es va desfer de Ghana en les semifinals (2-0). En la final del Camp Nou, contra Polònia, Espanya va haver de patir molt per vèncer, amb un gol de Kiko en l’últim minut (3-2).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.