Voleibol
Superlliga femenina
Un derbi d’aperitiu
Els dos equips catalans, el CVB Barça i el DSV Sant Cugat, s’enfrontaran el 7 d’octubre en la primera jornada
L’equip blaugrana va ser sisè i jugarà a Europa, i el Sant Cugat lluitarà de nou per salvar-se
Els dos equips catalans de la superlliga femenina, el CVB Barça i el DSV Sant Cugat, jugaran el derbi en la primera jornada de la competició el 7 d’octubre a la pista del conjunt santcugatenc, el pavelló municipal de Valldoreix. El duel català de la segona volta s’escenificarà en la dotzena jornada el 6 de gener al pavelló de l’Hospitalet Nord. Les blaugrana afronten la seva sisena temporada consecutiva en la màxima categoria d’aquesta etapa i el Sant Cugat la segona. Les blaugrana es van endur els dos derbis jugats el curs passat: 3-0 a casa i 2-3 a fora. El CVB Barça debutarà a casa en la segona jornada contra del VP Madrid. La superlliga Iberdrola la formen dotze equips. La resta de rivals dels catalans són el Naturhouse Logronyo –el vigent campió–, l’Haro Voley, l’Aguere, l’Avarca de Menorca, el Gran Canària, el Fundación Cajasol Juvasa, el Feel Volley Alcobendas, l’Aguere Ciudad de la Laguna i el Figaro Peluqueros Haris.
El Barça espera repetir o millorar el gran paper del curs passat, que li va valer el passaport per tornar a jugar aquest curs les competicions europees –la Challenge Cup– tal com ja va fer en la temporada 2014/15, quan va trencar un ratxa de 22 anys sense equips catalans en les competicions continentals femenines. El Sant Cugat afrontarà de nou el repte de la permanència. El Barça va finalitzar el curs passat en una brillant sisena posició i va jugar les eliminatòries pel títol. El Sant Cugat va ser vuitè i va complir l’objectiu de la permanència. L’any passat, la màxima categoria va estar formada per onze equips.
El retorn de Maldonado
El Barça, que iniciarà els entrenaments el 28 d’agost, continua amb Adrián Fiorenza a la banqueta i comptarà amb el retorn a Catalunya de la central nascuda a Córdoba (Argentina) el 1994 Camila Maldonado. Després d’una temporada fora, on va aconseguir el títol de lliga amb el Naturhouse Logronyo, Maldonado torna per continuar endavant amb la seva projecció esportiva i acadèmica. Va arribar molt jove a Catalunya mitjançant el CV Ametlla i va ingressar al programa Blume, en què va desenvolupar ràpidament el seu talent, que la va portar en edat juvenil al primer equip del CVB Barça. Durant tres temporades de continu creixement, es va convertir en una de les jugadores referents de l’equip. Paral·lelament, va avançar en els seus estudis, en què es va a graduar com a llicenciada en ciències de l’activitat física i esport. L’altre retorn a les files del Barça és el de Raquel Brun. La jugadora catalana fa algunes temporades que és fora de Catalunya militant en equips de superlliga com l’IBSA Canàries, l’Avarca Menorca i l’Haro Rioja Voley. També forma part de la selecció absoluta femenina espanyola. Brun, formada en el programa de tecnificació català GET Blume, que també ha passat per les files del DSV CV Sant Cugat, torna a casa amb la il·lusió de treballar a les ordres d’Adrián Fiorenza i disputar la competició europea. El CVB Barça també ha incorporat la lliure procedent del Sant Cugat Aitana García. Aquesta setmana, a més, el club ha fet públiques les renovacions de les joves centrals Ele Guzzi i Laura Soares. Ja havia avançat la continuïtat de la internacional Anna Grima i de Maria Sanchís, Mireia Sanchís i Sofia Muller.
Dos fitxatges
El DSV CV Sant Cugat, per la seva banda, ha confirmat els fitxatges de Nuria de León, provinent del JS Hotels Ciutat CIDE, i de Taylor Paulson del Valmennuspäällikkö finlandès. Més baixes presenta l’equip santcugatenc, que diu adeu a Javier Estévez, fins ara segon entrenador del primer equip. Tampoc no segueix Alba Cardona, que marxa a l’Avarca de Menorca, ni la citada Aitana García, que ja ha estat presentada com a nova lliure del CVB Barça. Tampoc continuen Cristina Borja ni Laura Brun. Seguiran en l’equip Rafa Ruiz, el primer entrenador; Carla Moreira, Sara Julián, Sílvia Araco, Aina Berbel, Maria Garcia, Paula García, Laura Alcalde i Andrea Bové, bona part del bloc que va obtenir la permanència.
LA DADA
Les blaugrana s’enfrontaran en la Challenge Cup amb un equip belga o finlandèsEl San Lorenzo, al Ciutat de BCN
El CVB Barça organitza un torneig de pretemporada, el Ciutat de Barcelona, del 24 al 26 de setembre, que presenta un cartell de luxe i que té la novetat de la presència del San Lorenzo de Almagro argentí, les jugadores del qual són conegudes com las matadoras i que ha guanyat dos cops el títol del seu país. Feia 40 anys que cap equip argentí femení de voleibol no jugava a Europa. El darrer va ser el GEBA el 1977. A banda del conjunt amfitrió també jugaran el DSV Sant Cugat i l’Avarca Menorca. El San Lorenzo jugarà posteriorment un torneig a Miranda de Ebro. La gira suposa una clara aposta del San Lorenzo per “potenciar el voleibol femení i aconseguir que sigui professional.” “Tot això prestigia a Sant Lorenzo i el voleibol argentí. Representarem al nostre país”, afirma el director tècnic del club Mario Gallego.
Debutarà en els setzens de la Challenge Cup
El sorteig del quadre de la competició europea va determinar que el CVB Barça esperarà rival en els setzens de final i s’enfrontarà amb el guanyador de l’encreuament de segona fase entre el Pölkky Kuusamo de Finlàndia i el Sharks Charleroi de Bèlgica. L’equip s’haurà de desplaçar per disputar el primer partit com a visitant entre el 12 i el 14 de desembre i jugarà a Barcelona el partit de tornada entre el 9 i el 11 de Gener. Fins a 126 clubs de 35 països s’han inscrit per participar en la CEV Cup i la CEV Challenge Cup. L’equip blaugrana va jugar el seu primer partit europeu contra el Kieldretch Asterix belga en el curs 2014/15 –a la imatge–, un conjunt molt potent que va derrotar els blaugrana en els dos partits i les va eliminar: 3-0 en l’anada a Bèlgica i 1-3 en el partit jugat al pavelló de l’Hospitalet Nord.