Més esport

Els Jocs d’hivern desglacen la tensió entre les Corees

Olimpisme. Dimarts es reuniran representants dels dos països en una trobada d’alt nivell per tractar de la presència d’una delegació nord-coreana a la cita olímpica del mes de febrer

El 1953 es va posar fi a la Guerra de Corea gràcies a l’armis­tici sig­nat a Pan­mun­jeom, en un con­flicte emmar­cat en la Guerra Freda. Així que no és casu­a­li­tat que aquest mateix poble, situat a la zona des­mi­li­ta­rit­zada, en plena fron­tera entre les dues Corees, sigui l’esco­llit perquè dimarts que ve repre­sen­tants dels dos països man­tin­guin con­ver­ses d’alt nivell i que, entre altres temes, abor­din la par­ti­ci­pació d’espor­tis­tes de Corea del Nord als Jocs Olímpics d’hivern de Pye­ongc­hang, jus­ta­ment quan fal­tarà un mes per a la inau­gu­ració.

L’acos­ta­ment entre dos estats intrínse­ca­ment enfron­tats és pos­si­ble després que el líder nord­coreà, Kim Jong-un, mani­festés durant el dis­curs de cap d’any la pre­dis­po­sició per enviar una dele­gació espor­tiva a la cita olímpica. “Espe­rem que el Sud i Corea del Nord s’asse­guin a par­lar de la par­ti­ci­pació del Nord als Jocs i en mane­res de millo­rar les rela­ci­ons inter­co­re­a­nes”, va dir el diri­gent nord-coreà. Unes parau­les que obren la porta a tren­car la inco­mu­ni­cació entre els dos països d’ençà que el febrer del 2016 Corea del Nord va tren­car rela­ci­ons per pro­tes­tar per la decisió de Seül de tan­car el com­plex indus­trial inter­coreà de Kae­song com a càstig per les pro­ves arma­mentísti­ques dels veïns del nord.

Si hi ha acord i el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal auto­ritza que els pati­na­dors artístics Ryom Tae-ok i Kim Ju-ik, els dos únics espor­tis­tes nord-core­ans clas­si­fi­cats, com­pe­tei­xin es veurà una escena inèdita, per exem­ple, durant l’última cita olímpica en sòl sud-coreà.

El 1988, Corea del Nord va boi­co­te­jar els Jocs de Seül i no hi va enviar cap espor­tista. No era la pri­mera vegada que el govern de Pyongyang deci­dia fer boi­cot a uns Jocs, ja que qua­tre anys abans es va unir al que l’URSS va fer en els Jocs de Los Ange­les. En la mateixa línia de tensió entre els blocs capi­ta­lista i comu­nista, Corea del Sud s’havia ali­neat amb els Estats Units i no va pre­sen­tar espor­tis­tes als Jocs de Mos­cou 1980.

Tan­ma­teix, abans de cami­nar en línies diver­gents, els dos països havien com­pe­tit ple­gats. La pri­mera vegada va ser el 1936 en els Jocs de Berlín for­mant part de la dele­gació del Japó, que el 1910 s’havia anne­xi­o­nat Corea. Sohn Kee-chung i Nam Sung-yong van ser els pri­mers atle­tes a pujar al podi en gua­nyar l’or i el bronze en la marató, encara que els seus èxits figu­ren en el pal­marès japonès. L’ocu­pació japo­nesa va durar fins al final de la II Guerra Mun­dial. Lla­vors, les dues grans potències van inter­ve­nir i el país va que­dar divi­dit pel paral·lel 38 amb el sud ocu­pat i ges­ti­o­nat per les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes i el nord per les soviètiques.

El juliol del 1946 es va crear el Comitè Olímpic Coreà al sud i dos anys més tard el país va poder par­ti­ci­par en els Jocs de Lon­dres i als d’hivern de Saint-Moritz. Men­tre que al nord van haver d’espe­rar fins al 1953 per tenir el seu propi comitè olímpic. En un prin­cipi el COI els va dema­nar que for­mes­sin un equip con­junt, com també ho havia sol·lici­tat a les dues Ale­ma­nyes, però no hi va haver acord i deu anys més tard hi va haver el reco­nei­xe­ment defi­ni­tiu per part del màxim orga­nisme olímpic, una ins­ti­tució que sem­pre s’ha van­tat de tre­ba­llar per resol­dre con­flic­tes ina­bor­da­bles des de la política. El COI, per exem­ple, va ser el prin­ci­pal ins­ti­ga­dor que les dele­ga­ci­ons de les dues corees des­fi­les­sin ple­ga­des i sota la ban­dera de la uni­fi­cació core­ana en les cerimònies d’ober­tura dels Jocs de Syd­ney 2000, d’Ate­nes 2004 i de Torí 2006, tot i que van com­pe­tir per sepa­rat.

Les dues corees també es van enfron­tar pel nom del comitè i final­ment el sud va deci­dir ano­me­nar-lo Comitè Olímpic de la República Democràtica Popu­lar de Corea. Els Jocs d’Hivern d’Ins­bruck del 1964 van ser el seu bateig olímpic i l’estrena en uns Jocs Olímpics va ser a Munic el 1972.

CONFLICTE COREÀ

La tensió entre els dos països i la política de blocs s’ha reflectit en el món de l’esport

Pendents de la invitació del COI

Encara que les negociacions entre els mandataris de les dues Corees fructifiquin, els del Nord no tenen garantida la presència de cap esportista als Jocs de Pyeongchang. Els patinadors artístics Ryom Tae-ok i Kim Ju-ik són els únics classificats, però Corea del Nord no els va inscriure durant el termini establert per la Unió Internacional de Patinatge que expirava el 30 d’octubre. “El comitè organitzador està atent a qualsevol gest de Corea del Nord i està en contacte directe amb el COI i en predisposició per acceptar la participació d’esportistes nord-coreans”, va comunicar un portaveu del comitè organitzador. El COI ha reiterat la seva voluntat perquè Corea del Nord estigui present a la cita i Corea del Sud vol que siguin els Jocs Olímpics de la Pau. En els darrers Jocs d’hivern a Sotxi 2014, Corea no hi va ser present per primera vegada en 12 anys perquè no hi va classificar ningú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)