Rugbi

“Com una noia pot fer un esport de tant contacte?”

Rugbi. Judith Vélez, Paula Xutglà i Eli Martínez són les protagonistes de la primera càpsula de les ambaixadores de la Jornada de l’Esport Femení

Les juga­do­res de la secció de rugbi del GEiEG Judith Vélez, Paula Xutglà i Eli Martínez són les pro­ta­go­nis­tes de la pri­mera càpsula de les ambai­xa­do­res de la Jor­nada de l’Esport Femení, la sisena edició de la qual es farà l’11 de març al cen­tre de Girona, amb exhi­bi­ci­ons, tor­ne­jos i entre­na­ments de més de 20 dis­ci­pli­nes espor­ti­ves; pràcti­ca­ment tots els esports que es fan a Girona. Dona i Esport fa cinc vídeos pro­ta­go­nit­zats per vuit espor­tis­tes, nous refe­rents espor­tius per aju­dar a conèixer millor els esports que prac­ti­quen, les seves tra­jectòries espor­ti­ves i els seus valors. Les pro­ta­go­nis­tes també expo­sen com han llui­tat per acon­se­guir els seus rep­tes i tot allò que els ha apor­tat per créixer com a per­so­nes.

“Per a mi l’esport ha estat una forma de vida, m’ha agra­dat des de petita i s’ha con­ver­tit en una part impor­tant de la meva vida”, diu Judith Vélez, con­vo­cada per dis­pu­tar el cam­pi­o­nat d’Europa amb la selecció esta­tal a Bèlgica des d’avui fins diu­menge. “L’esport és il·lusió, diversió, tre­ball en equip i com­pa­nyo­nia. Però també riva­li­tat, un des­gast físic i men­tal: llui­tes i t’esfor­ces per acon­se­guir el que et pro­po­ses”, diu la juga­dora gru­pista, que explica que es va ini­ciar en el rugbi a la uni­ver­si­tat, amb 20 anys i després d’haver prac­ti­cat natació i ten­nis de petita.

“Des de ben petits se’ns impo­sen uns rols con­crets rela­ci­o­nats amb el nos­tre gènere. Encara exis­tei­xen i, amb el pas del temps, ho estem inten­tant can­viar. Quan ets noia i dius que jugues a rugbi la gent se’t queda mirant, boca­ba­dada: «Com una noia pot fer un esport de tant con­tacte?»”, diu Paula Xutglà sobre la seva experiència. “Ho vas expli­cant i la gent que et coneix més i et ve a veure s’adona que sí que és un esport de con­tacte, però que tot i així la diferència de gènere no es nota”, afe­geix Xutglà, que dels 13 als 16 anys va jugar en un equip mixt. “Molts cops era l’única noia”, recorda.

“Les diferències de gènere encara exis­tei­xen en l’esport pro­fes­si­o­nal. En el meu cas m’he tro­bat que les noies, per acon­se­guir els matei­xos mèrits que els nois, hem de tre­ba­llar el doble, perquè els recur­sos que se’ns ofe­rei­xen són infe­ri­ors”, afirma Eli Martínez, olímpica a Rio en la moda­li­tat de seven. “Les die­tes econòmiques, les con­cen­tra­ci­ons al llarg de la tem­po­rada... La inversió econòmica és un aspecte bas­tant dife­rent entre noies i noies i el reco­nei­xe­ment que tenim és infe­rior tot i obte­nir millors resul­tats”, denun­cia Eli.

El GEiEG, a semifinals amb el CRUC

El conjunt grupista disputarà la semifinal de la Lliga Kopparberg de primera contra el CRUC de Castelldefels, un cop finalitzada la fase regular de la màxima competició de l’àmbit català. L’altra semifinal serà entre el Poble Nou i el BUC i els dos partits seran oferts en directe per la Xarxa el dissabte 17 de març a la Foixarda. La del conjunt gironí serà la segona a les 12h –la primera és a les 10h– i la final serà al Torrent de Llops de Martorell, el dia 24. El campió de la lliga disputarà la fase d’ascens a la divisió d’honor estatal, de la qual va baixar el GEiEG el curs passat. Les grupistes han acabat aquesta fase regular en el primer lloc de la classificació amb cinc triomfs i un empat, el d’aquest cap de setmana amb el BUC (22-22).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)