Més esport

Els Jocs de la perseverança

Tarragona 2018 dona avui el tret de sortida al Nou Estadi (21 h) després de molts sacrificis i amb la morbositat i el valor polític afegit que desperta saber si el president Torra i Felip VI coincidiran

El camp del Nàstic alçarà avui el teló (21 h) de Tar­ra­gona 2018, la divui­tena edició d’uns Jocs Medi­ter­ra­nis que han hagut de superar molts entre­bancs econòmics i polítics per veure avui per fi la llum i que es dis­pu­ta­ran fins al dia 1 de juliol a la ciu­tat i quinze muni­ci­pis seus. La cerimònia d’inau­gu­ració, dis­se­nyada per l’empresa cata­lana Focus, tindrà el valor polític afe­git i la mor­bo­si­tat que des­perta la pos­si­ble coin­cidència del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, i el rei d’Espa­nya, Felip VI, amb tot el rere­fons que això com­porta després de l’epi­sodi de repressió de l’1 d’octu­bre i l’apro­vació tàcita del monarca a la violència amb el seu inequívoc dis­curs del 3 d’octu­bre. També ha con­fir­mat la seva presència el nou pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, que es reu­nirà amb Torra el 9 de juliol. La situ­ació política, en aquesta ocasió, si més no, con­tri­bu­eix a l’interès mediàtic dels Jocs. TV3 i Esport 3 ofe­ri­ran la cerimònia en directe.

En ple procés de pos­si­ble recons­trucció de ponts, Torra va dema­nar un gest al monarca –bàsica­ment que demani perdó als cata­lans– per assis­tir a la llotja, però Felip VI, com era de pre­veure, segueix enro­cat i tam­poc no vol reu­nir-s’hi perquè després d’haver posat els dos peus a la galleda, ara diu que les qüesti­ons polítiques són patri­moni exclu­siu del govern. Passi el que passi, Torra té ple dret a sor­tir en la foto­gra­fia d’un esde­ve­ni­ment inter­na­ci­o­nal en què la Gene­ra­li­tat ha inver­tit més diners que ningú. Ahir l’alcalde, Josep Fèlix Balles­te­ros, va dir a TV3 que con­fia en la seva presència.

Tar­ra­gona 2018 és un mira­cle, el fruit de la “tos­su­de­ria” com recalca l’alcalde, ate­ses les cir­cumstàncies que han con­fluït en la seva ges­tació des que els Jocs van ser con­ce­dits, l’octu­bre de 2011. La crisi econòmica va obli­gar a rea­jus­tar el pro­jecte en els seus propòsits pres­su­pos­ta­ris ini­ci­als per rea­dap­tar-se a un entorn impres­cin­di­ble d’aus­te­ri­tat –sense vila medi­terrània i allot­jant els espor­tis­tes en hotels, per exem­ple–, una decisió glo­bal lògica i intel·ligent. La poca deter­mi­nació plas­mada en un retard fla­grant del govern cen­tral per mate­ri­a­lit­zar el seu suport econòmic van abo­car a l’ajor­na­ment el 2017 i a la incer­tesa sobre una pos­si­ble sus­pensió. Els Jocs, amb un pres­su­post de 98 mili­ons –“la mei­tat d’Alme­ria 2005”, com recor­dava dime­cres Balles­te­ros–, per­me­ten a Tar­ra­gona gau­dir d’una Ane­lla Medi­terrània de 28.000 metres qua­drats, del nou palau d’esports Cata­lu­nya per a 5.000 espec­ta­dors finançat ínte­gra­ment per la Gene­ra­li­tat, i d’una pis­cina olímpica pagada amb els diners de l’Estat, que ha apor­tat 15 mili­ons. S’ha remo­de­lat la pista d’atle­tisme, el velòdrom i la majo­ria d’equi­pa­ments i acces­sos dels muni­ci­pis seu. Mal­grat l’excep­ci­o­na­li­tat que viu el país, el govern català ha fet la màxima apor­tació, amb 32 mili­ons, sumant també els indi­rec­tes. La resta de finançament prové de l’apor­tació de la Dipu­tació de Tar­ra­gona –9,4 mili­ons– i la de Bar­ce­lona –1,9 mili­ons–, del mateix Ajun­ta­ment –14,5 mili­ons–, i de la impli­cació de l’empresa pri­vada, que s’ha traduït en 14,5 mili­ons, una xifra molt menor, però, a les pre­vi­si­ons ini­ci­als. També hi han con­tribuït els muni­ci­pis seu (6) i la Unió Euro­pea (2). Els vis­tos amb pers­pec­tiva faraònics Jocs d’Alme­ria 2005, que d’entrada eren un refe­rent, amb 250 mili­ons de pres­su­post, s’han con­ver­tit en una pèssima com­pa­ració.

L’Ane­lla Medi­terrània fa goig i ja s’ha con­ver­tit en un emblema de la ciu­tat, un espai que a més de ser el cen­tre neuràlgic dels Jocs hau­ria de com­por­tar un lle­gat valuós. A banda de l’ús quo­tidià, es pretén acon­se­guir que els ope­ra­dors turístics reco­ma­nin la ciu­tat com a des­ti­nació turística per al turisme espor­tiu.

La xifra de 3.622 par­ti­ci­pants –més de 80 cata­lans– en 33 dis­ci­pli­nes amb 26 pas­sa­ports olímpics, és el nou rècord i supera els 3.368 de Pes­cara 2009. El nivell espor­tiu, lògica­ment incom­pa­ra­ble al d’un euro­peu, per exem­ple, en ter­mes glo­bals, depèn de les dis­ci­pli­nes i de les volun­tats en la ins­cripció dels comitès olímpics. El COE ha fet apos­tes for­tes amb Mireia Bel­monte i tot l’equip de natació, i en el cas del water­polo, amb àmplia majo­ria cata­lana, ha con­vo­cat els pri­me­res espa­ses. També hi serà la cam­pi­ona olímpica d’hal­te­rofília Lidia Valentín.

Per l’esport, la cultura i la política, els Jocs estan tenint impacte i estan posant Tarragona en el mapa del món
L’expectativa de la trobada institucional i del diàleg, només per trobar-se, és bona a partir d’un projecte comú
Josep Fèlix Ballesteros
ALCALDE DE TARRAGONA
El camí ha estat tortuós però em vaig entossudir a tirar endavant malgrat els entrebancs econòmics, polítics, socials i esportius
32
milions
els posa la Generali- tat; 15, l’Estat; 14,5, el con- sistori; 11,5, les diputacions; 14,5, el sector privat; 6, els municipis, i 2, la UE.
3.622
esportistes
competiran en 33 disciplines. És el rècord de les divuit edicions dels Jocs Mediterranis. Supera els 3.368 de Pescara.
98
milions
és el pressupost de Tarragona 2018, que inclou 66 milions en equipaments i la resta en despeses del pressupost operatiu.

El tir amb arc, el futbol i el voleibol, a escena

Tres esports arrenquen avui. El tir amb arc, que s’allargarà tres dies, es disputa a l’estadi de Camp Clar. També s’inicia el futbol, que es juga a Reus, la Pobla de Mafumet i Calafell, i el voleibol. Els equips masculins juguen a la TAP (Tarraco Arena Plaça) fins al dia 1, i els femenins, que s’acabaran el dia 26, jugaran al Serrallo. Avui al matí es jugaran dos partits a cada un dels escenaris a partir de les 10. El calendari futbolístic inclou un partit a la Pobla –Turquia-França– i dos més a Calafell: Itàlia-El Marroc (10 h) i Algèria-Espanya (13 h).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)