Més esport

Tarragona ja viu els seus Jocs

Una cerimònia centrada en el patrimoni històric de la ciutat i l’aigua dona inici a la competició

Quim Torra assisteix finalment a l’acte inaugural i comparteix llotja amb Felip VI

Els entre­bancs i la incer­tesa que­den enrere i Tar­ra­gona ja se cen­tra, total­ment, en els pròxims nou dies. Ahir es va donar el tret de sor­tida de la divui­tena edició dels Jocs Medi­ter­ra­nis, que con­ver­tei­xen la capi­tal de la Costa Dau­rada en l’epi­cen­tre espor­tiu del sud d’Europa i del nord d’Àfrica. La cerimònia d’ober­tura, que va aga­far un impor­tant sig­ni­fi­cat polític, es va fer final­ment amb la presència del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, que fins ahir al mig­dia va man­te­nir la incògnita i que va com­par­tir espai a la llotja del Nou Estadi amb el rei d’Espa­nya, Felip VI, i el pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez. El tor­ce­braç amb el monarca, de qui el govern català dema­nava una dis­culpa per la “greu decla­ració política” –en parau­les de Torra– poste­rior a la repressió de l’1 d’octu­bre, va aca­bar final­ment sense cap res­posta de Felip VI i amb Torra assis­tint a la cerimònia d’ober­tura, per bé que dei­xant clar que, d’ara enda­vant, no prendrà part en cap acte orga­nit­zat per la monar­quia ni con­vi­darà el rei a cap esde­ve­ni­ment. Durant la cerimònia, Pedro Sánchez es va asseure entre Torra i el rei, al cos­tat del qual hi havia el pre­si­dent del Comitè Inter­na­ci­o­nal dels Jocs Medi­ter­ra­nis, Amar Addadi, i l’alcalde de Tar­ra­gona, Josep Fèlix Balles­te­ros.

En un Nou Estadi que no es va omplir ni de bon tros, Balles­te­ros va posar èmfasi, durant els par­la­ments, en la col·labo­ració dels dife­rents esta­ments públics. “Els Jocs són el tre­ball con­junt de totes les ins­ti­tu­ci­ons i de mol­tes volun­tats, la unió que ens ha permès superar totes les difi­cul­tats”, va afir­mar l’alcalde de Tar­ra­gona, que va tenir un record per als refu­gi­ats: “Tar­ra­gona no pot tan­car els ulls a aquesta rea­li­tat.” Amar Addadi va agrair l’esforç a les ins­ti­tu­ci­ons per “tirar enda­vant els Jocs mal­grat les tur­bulències polítiques”. Felip VI, amb un par­la­ment entre aplau­di­ments i alguns xiu­lets, va ser qui va donar els Jocs per inau­gu­rats.

La història i el ric patri­moni de Tar­ra­gona i la seva essència medi­terrània van cen­trar una cerimònia sense referències a la cul­tura cata­lana ni a la tar­ra­go­nina. La música va tenir un gran pro­ta­go­nisme. Lucre­cia va inter­pre­tar la cançó Tar­ra­cus; Maria Àngels, la popu­lar Medi­terráneo, de Joan Manuel Ser­rat, i el col·lec­tiu PeTaCa, l’himne com­post per als Jocs, titu­lat Juguem per viure. Tot seguit, amb cent volun­ta­ris sobre la gespa en repre­sen­tació dels 3.500 que fan pos­si­bles els Jocs, va tenir lloc la des­fi­lada dels 26 països, amb Grècia al cap­da­vant i Espa­nya, amb Mireia Bel­monte d’aban­de­rada, en l’últim lloc. En total, prop de 4.000 espor­tis­tes que com­pe­ti­ran en 33 dis­ci­pli­nes i setze seus. Després, més música, amb Anto­nio Orozco.

Un dels moments sor­pre­nents va ser l’arri­bada de la ban­dera del Comitè Inter­na­ci­o­nal dels Jocs Medi­ter­ra­nis per l’aire, por­tada per para­cai­gu­dis­tes de l’exèrcit espa­nyol. La van des­ple­gar i pas­se­jar per l’estadi sis antics cam­pi­ons, els neda­dors San­ti­ago Esteva, Albert Duch i Sílvia Fon­tana; l’atleta Jesús Ángel García Bra­gado; la gim­nasta Bito Fus­ter, i la juga­dora d’hand­bol Carme Rams. El cos de gala de la Guàrdia Urbana va ser l’encar­re­gat d’his­sar-la.

L’ele­ment cen­tral de la cerimònia, titu­lada Som­nis de pedra i aigua –a càrrec de l’empresa bar­ce­lo­nina Focus Events i cre­ada per Han­sel Cereza–, va ser la repro­ducció d’un implu­vium, l’estruc­tura domèstica de les anti­gues cases roma­nes dis­se­nyada per reco­llir l’aigua de la pluja, que ocu­pava la part cen­tral del ter­reny de joc i que va ser­vir d’esce­nari per a les actu­a­ci­ons i els par­la­ments. L’aigua i el patri­moni romà van tor­nar a estar pre­sents en les core­o­gra­fies de la part final, en què hi va haver els jura­ments dels atle­tes i els jut­ges, una altra cançó de Lucre­cia i focs arti­fi­ci­als per cloure la cerimònia.

LLUNY DEL PLE

En un Nou Estadi que no es va omplir, la música va tenir un gran protagonisme

PARACAIGUDISTES

La bandera va arribar per l’aire i va ser desplegada per sis antics campions

LES FRASES

Seran els Jocs de la pau i del diàleg, amb els valors d’intercanvi de societats propis del Mediterrani
Josep F. Ballesteros
alcalde de tarragona
Gràcies a les institucions que, malgrat les turbulències polítiques, han tirat endavant els Jocs
Amar Addadi
president del comitè
Els Jocs són el treball conjunt de totes les institucions i de moltes voluntats, la unió que ens ha permès superar totes les dificultats

Concentracions sobiranistes a l’exterior; espanyolitat a l’interior

La tarda prèvia a la inauguració va estar marcada per dues concentracions sobiranistes i una altra, molt menor, de caire espanyolista. El CDR de Tarragona va organitzar un acte de rebuig a la presència del rei a Tarragona que va arribar a aplegar al voltant de 250 persones a l’esplanada propera al Nou Estadi i que va ser controlada pels Mossos d’Esquadra, sobretot per evitar que s’acostessin a la concentració convocada per Vox, a un centenar de metres i que va congregar poques desenes de persones. Més assistència va tenir la concentració que va organitzar l’ANC al costat de la plaça de la Unesco. Va tenir més de mig miler d’assistents i hi va ser present durant una estona el president de la Generalitat, Quim Torra, aclamat pels concentrats. Torra va agrair el suport dels assistents i va reiterar les paraules que havia expressat en la compareixença del migdia, en la qual va lamentar que Felip VI no s’hagués disculpat pel discurs posterior a l’1 d’octubre i va anunciar el trencament de relacions amb la monarquia. En la concentració es va cantar Els segadors i es van cridar consignes a favor de l’alliberament dels presos polítics i també en contra de la presència del rei a Tarragona.

Dins el Nou Estadi va ser molt majoritària la presència de banderes espanyoles entre el públic. L’anunci de l’entrada de Felip VI i l’himne espanyol van ser àmpliament aplaudits, mentre que l’himne català, que es va escoltar primer, va passar més desapercebut i el president Quim Torra va haver d’escoltar una xiulada d’una part del públic. D’estelades, a les graderies del recinte, n’hi havia amb comptagotes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)