Esport i política

La crònica

“Selecció” espanyola

Després d’una cerimònia poc lluïda i amb l’estadi mig buit en algunes zones, la premsa espanyola va atacar el president de la Generalitat Quim Torra pel seu tracte al rei i dos consellers del govern català consideren que el públic va ser seleccionat per motius polítics

Pro­ba­ble­ment el millor resum de la cerimònia d’inau­gu­ració dels Jocs Medi­ter­ra­nis el va fer el con­se­ller d’Exte­ri­ors de la Gene­ra­li­tat, Ernest Mara­gall, ahir al matí: “A Tar­ra­gona, exhi­bició de for­ces de segu­re­tat de tots els colors. A l’estadi, quasi només públic triat i con­tro­lat. A la gespa, dis­cur­sos sense massa esma. A la llotja, molt estat amb olor a naf­ta­lina. Con­clusió: Espa­nya té cap d’estat. Cata­lu­nya no té rei.” La cerimònia va ser lle­gida en clau política ahir a tots els dia­ris espa­nyols i cata­lans fins al punt que només el Diari de Tar­ra­gona va posar una imatge en por­tada del que es va veure sobre la gespa del Nou Estadi. A les xar­xes soci­als, durant la cerimònia sobre­tot, va sor­pren­dre l’aspecte mig buit en algu­nes zones del camp del Nàstic sobre­tot perquè al matí l’alcalde Josep Fèlix Balles­te­ros havia dit a RAC 1 que que­da­ven només unes poques entra­des per omplir les gra­de­ries.

Els dia­ris de Madrid no van enten­dre el gest del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, d’assis­tir a la cerimònia d’inau­gu­ració amb Felip VI i Pedro Sánchez com un gest de dis­tensió sinó de tot el con­trari. Alguns dels titu­lars van ser “Torra declara la guerra al rei” (El Mundo). “Afront de Torra al rei” (La Razón). “Els atacs de Torra al rei” (ABC)... Aquests mit­jans també des­ta­quen que la major part del públic va aplau­dir el monarca i l’himne espa­nyol però con­si­de­ren un des­a­fi­a­ment no només les decla­ra­ci­ons de Torra res­pecte a la monar­quia sinó la carta i el lli­bre de Jordi Borràs Dies que dura­ran anys que li va lliu­rar abans de la cerimònia.

La con­se­llera de pre­sidència Elsa Artadi, en el mateix sen­tit de les piu­la­des de Mara­gall, no es va mos­se­gar la llen­gua ahir a RAC1 res­pecte a la cerimònia de diven­dres : “Era un públic sor­pre­nent­ment selec­ci­o­nat. Ens va sor­pren­dre que hi hagués tan poca gent perquè des de la secre­ta­ria de l’Esport s’havien dema­nat invi­ta­ci­ons per a com­pro­mi­sos, tant per a nosal­tres com per a la Dipu­tació de Tar­ra­gona i se’ns va dir que no n’hi havia.” El regi­dor de la CUP de l’Ajun­ta­ment de Tar­ra­gona Jordi Martí va anar més enllà i ahir en el seu blog va acu­sar l’orga­nit­zació d’omplir la ciu­tat d’“espa­nyo­lisme exclo­ent, con­sig­nes i símbols mili­tars, odi anti­ca­talà i, sobre­tot, ban­de­res i més ban­de­res espa­nyo­les”.

Per jus­ti­fi­car la polèmica per l’absència de públic la regi­dora de l’Ajun­ta­ment Begoña Flo­ria va fer un tuit en què va mani­fes­tar que “mesu­rar el nivell de públic és sub­jec­tiu”. En qual­se­vol cas, l’orga­nit­zació es va tro­bar el pri­mer dia amb el pri­mer incendi mediàtic per apa­gar. Torra hi va anar però la ciu­tat no es va sen­tir atreta per l’esde­ve­ni­ment.

Protesta a l’estadi.
Tot i que molta part del públic va xiular Torra i va cridar a favor del rei, també es van escoltar protestes contra el Borbó i clams de llibertat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.