Esports de muntanya

Mingote: “El descens del K2 va ser dur, vaig tenir por”

Alpinisme. L’alpinista, que va encadenar el Broad Peak amb la segona muntanya més alta del món, torna a l’Himàlaia per fer dos vuit mils més i mantenir viu el repte de fer-ne sis en un any

L’esca­la­dor de Parets Sergi Min­gote (1971) tor­narà el 7 de setem­bre a l’Himàlaia per mirar de com­ple­tar la segona part d’un des­a­fi­a­ment que mai ningú ha acon­se­guit: pujar en menys d’un any sense oxi­gen sis mun­ta­nyes de vuit mil metres, tres de les quals són les més altes del pla­neta.

L’alpi­nista català va pujar el Broad Peak (8.051 m, 10 de juliol) i el K2 (8.611 m, 23 de juliol), aquest segon en unes con­di­ci­ons extre­mes que van posar a prova la seva con­dició física, experiència, resistència i capa­ci­tat psi­cològica per sor­tir-ne ben parat: “La mun­ta­nya en gene­ral no em fa temor, sí molt de res­pecte, però aquell dia vaig tenir un moment de por; si no hagués tro­bat alguna marca enmig de la neu i la fos­cor, pro­ba­ble­ment no hauríem estat capaços ni jo ni el meu xerpa, que m’acom­pa­nyava, de tor­nar al camp base (7.600 m)”. Una petita ban­dera que sobre­sor­tia de la neu va ser sal­va­dora. “La vam veure una mica sobre la neu, vam gra­tar i allà estava la nos­tra senyal sal­va­dora per tor­nar al camp base”, recorda Min­gote.

Unes hores abans (22 de juliol) havia mort en el des­cens un alpi­nista japonès que també havia inten­tat fer el cim al K2. “Vaig tro­bar la seva corda tren­cada; els seus com­panys d’expe­dició van inten­tar un res­cat a la des­es­pe­rada però va ser impos­si­ble.” El llarg ascens a la mun­ta­nya més com­plexa de l’Himàlaia va ser pre­ce­dit el 10 de juliol per la con­questa, sense tant de sofri­ment i amb bon temps, del Broad Peak (8.047 m). Min­gote és la setena per­sona del món, i l’únic català, a enca­de­nar els dos cims sense oxi­gen.

Però l’èxit del juliol només és la pri­mera part d’una tri­lo­gia que inclou dos viat­ges més al Nepal que ha de con­cloure la pri­ma­vera del 2019 amb el Kanc­hen­junga (8.586) i l’Eve­rest (8.848 m).

Dos més a la tar­dor

Min­gote con­si­dera que s’ha recu­pe­rat bé per afron­tar a finals de setem­bre i l’octu­bre els dos pròxims cims que s’ha mar­cat per con­ti­nuar amb el seu des­a­fi­a­ment: el Dhau­la­guiri (8.167 m) i el Manaslu (8.156). “Quan vaig tor­nar havia per­dut molt de pes i vaig estar dues set­ma­nes sense fer res, per recu­pe­rar-me; en les últi­mes set­ma­nes al CAR he anat recu­pe­rant la con­dició física i les analítiques i pro­ves d’esforç han estat posi­ti­ves”, asse­nyala l’alpi­nista, que creu que es troba en la millor con­dició de la seva vida per afron­tar els pròxims qua­tre vuit mils. “A la con­dició física, que és molt bona, s’hi ha d’afe­gir l’experiència, també abso­lu­ta­ment deter­mi­nant quan vas a fer vuit mils; i ara la tinc.”

Min­gote ja ha fet dos cops el cim de l’Eve­rest (2001 i 2003) i té altres cims de vuit mil, el Cho Oyu (1998) i el Nanga Par­bat (1999), a banda dels recents Broad Peak i K2. Si puja el Dau­la­guiri, el Man­salu i el Kanc­hen­junga arri­barà a deu, a qua­tre de com­ple­tar-los tots, com van fer el 2017 Fer­ran Latorre i Òscar Cadi­ach. “M’ho pre­gun­ten, però és una cosa que no em vull plan­te­jar perquè el repte que tinc entre mans m’apas­si­ona, sobre­tot per la seva part solidària i pels valors que repre­senta per a l’esport en gene­ral, no només per a l’alpi­nisme.”

Adeu a l’alcal­dia

Min­gote (PSC) va dei­xar al maig l’alcal­dia de Parets després de dues legis­la­tu­res, però no renega del seu pas per la política: “És més honesta la mun­ta­nya, això segur, però la gestió és un camp que m’agrada i a Parets sobre­tot vaig poder fer molta gestió i en guardo molt bons records. “L’esforç, la constància i el sacri­fici valen tant per l’alpi­nisme com per exer­cir d’alcalde”, asse­gura Min­gote, que en els últims anys ha con­cen­trat la acti­vi­tat espor­tiva sobre­tot en l’esca­lada més tècnica en algu­nes de les parets més exi­gents d’Europa, com ara la pujada al Cerví (4.478 m) als Alps.

EN LA FOSCOR

“Enmig de la neu i sense llum vam estar a punt de perdre’ns definitivament”

EL DESAFIAMENT

“El que més m’agrada del que estic intentant és la seva vessant solidària”

Un projecte solidari

La part més solidària del projecte inclou la col·laboració amb les entitats Apindep, Rodamunt, Be Artsy –associació que lluita contra pràctiques aberrants que pateixen les dones nepaleses– i la Fundació Catalana de la síndrome de Williams. L’aventura també va lligada a projectes d’investigació en alçada i rendiment que gestiona el CAR i que el mateix director del centre, Ramon Terrassa, ja ha assegurat que seran útils per aplicar posteriorment a activitats lligades al món de l’excursionisme i l’alpinisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)