Rugbi

DRAGONS CATALANS Defensors de la terra

Els Dra­gons o dracs cata­lans podrien ser con­si­de­rats, sense equi­vo­car-nos, com un club pro­fes­si­o­nal més amb mer­ce­na­ris d’arreu del pla­neta que són con­trac­tats amb l’objec­tiu de gua­nyar par­tits i títols. Ara bé, l’emblema del rugbi a 13 català és molt més que això. Dis­sabte vinent jugarà la final de la Cha­llenge Cup con­tra els Wol­ves de War­ring­ton en un esce­nari immi­llo­ra­ble, Wem­bley, i amb l’himne del club i del país, Els sega­dors, sonant a tot drap abans del par­tit, una imatge no apta per a monàrquics, uni­o­nis­tes i votants de Ciu­ta­dans que no hagin pres la medi­cació per­ti­nent.

Els Dra­gons són el somni fet rea­li­tat del seu pre­si­dent, l’empre­sari Ber­nat Guasch, un fill d’exi­li­ats repu­bli­cans cata­lans que es va posar al cap que impul­sar la par­ti­ci­pació dels Dra­gons a la Super Lea­gue pro­fes­si­o­nal –for­mada exclu­si­va­ment per equips angle­sos– era la millor manera per expan­dir el cata­la­nismemés enllà del Ros­selló, encara que fos en l’àmbit espor­tiu. L’equip, tot i que par­tia amb des­a­van­tatge econòmic res­pecte als grans clubs pro­fes­si­o­nals angle­sos, no ha estat un com­parsa en el cam­pi­o­nat. La final de la Cha­llenge Cup –la segona com­pe­tició de la Super Lea­gue– serà la segona des de la cre­ació de l’enti­tat, el 2005. El 2007 ja van estar a punt de tas­tar la glòria en la immor­tal gespa del mític estadi de Lon­dres.

La unió fa la força

Els Dra­gons són el gran símbol de la super­vivència del rugbi a 13 a la Cata­lu­nya del Nord. Aquesta va pas­sar per la fusió el 2000 dels històrics XIII Català i AS Sant Esteve, club que s’aca­ba­ria recon­ver­tint en el actu­als Dra­gons Cata­lans. A banda d’Els sega­dors, l’equip ves­teix amb els colors de la senyera i els seus afi­ci­o­nats, que sovint omplen les 10.000 cadi­res de l’estadi Gil­bert Bru­tus, ani­men l’equip com si d’una selecció cata­lana es tractés amb l’apa­rició últi­ma­ment també de l’este­lada. Els direc­tius dels Dra­gons són més radi­cals, en aquest sen­tit, que els de la USAP, amb els quals man­te­nen des de la seva cre­ació una riva­li­tat abso­luta.

Els dos rug­bis tenen el mateix ori­gen, però es van aca­bar sepa­rant per una qüestió cre­matística. Els pri­mers clubs de rugbi a 13 a l’Angla­terra del nord van accep­tar, des de finals del segle XIX, que els nous juga­dors pogues­sin cobrar, un fet que va ser con­si­de­rat un sacri­legi per tots aquells que volien por­tar la ban­dera de l’ama­teu­risme fins a les últi­mes con­seqüències. Al nord, els espor­tis­tes que juga­ven a rugbi eren obrers i, de fet, neces­si­ta­ven els diners. Des del prin­cipi aquests juga­dors van acu­sar els del sud, més decan­tats cap al rugbi a 15, de no voler cobrar perquè, en rea­li­tat, eren fills de bona família i no ho neces­si­ta­ven. El rugbi a 13, amb el temps, s’ha con­ver­tit en un joc més dinàmic, més vistós, molt més incli­nat a l’espec­ta­cle, sobre­tot per la velo­ci­tat de les acci­ons.

Ber­nat Guasch, amb la cre­ació dels Dra­gons, també va acon­se­guir que el Gil­bert Bru­tus fos remo­de­lat i ara està a l’atura dels grans d’Angla­terra. El millor moment és quan els espec­ta­dors es posen dem­peus, amb senye­res al vent, per can­tar amb la mà al cor l’himne naci­o­nal de Cata­lu­nya. Difícil no tenir la pell de gallina.

De la casa

Men­tre els Dra­gons espe­ren l’apa­rició del nou Tomàs Bosc, el juga­dor nord-català que encara manté els grans rècords de la franquícia, en el pri­mer equip hi ha tres juga­dors cata­lans que comen­cen a tenir un pro­ta­go­nisme relle­vant. Són Thi­baud Mar­ga­let (Illa, 25 anys), Ugo Pérez (Sant Esteve, 23 anys) i Ugo Martín (Per­pinyà, 19 anys).

EN TERRITORI FORÀ

Els catalans són l’únic equip de la lliga professional fora de les illes britàniques

EL PRESIDENT

Bernat Guasch va ser l’artífex de la fusió del XIII Català i l’AS Sant Esteve el 2005
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.