Rugbi

Dissabte ovalat a Perpinyà

Rugbi. Mentre els Dragons estiguin jugant a Wembley, la USAP farà el seu esperat retorn al Top 14 a l’Aimé Giral contra l’Stade de París, que ha estat 14 cops campió de la lliga

L’exju­ga­dor de la Unió Tret­zista Cata­lana i del Ceret Franck Azéma (rugbi a 13), que també va ser entre­na­dor aju­dant de la USAP (rugbi tra­di­ci­o­nal), va pro­po­sar fa uns dies a L’Indépen­dant una idea pro­ba­ble­ment extra­va­gant però que algú també ha expres­sat més d’una vegada en veu alta: una fusió Dra­gons-USAP. Azéma pro­posa fins i tot el nom de Cata­lu­nya Rugby Club. “Per què no –es pre­gunta Azéma–. Un club únic amb dues sec­ci­ons tin­dria una expo­sició euro­pea molt més relle­vant i més ingres­sos econòmics, sense haver de com­pe­tir els uns con­tra els altres pels matei­xos patro­ci­na­dors.”

Els segui­dors d’un i altre club segu­ra­ment es van posar les mans al cap lle­gint l’arti­cle, però pro­ba­ble­ment un futur Cata­lu­nya Rugby Club evi­ta­ria una situ­ació com la d’aquest dis­sabte que ve. Els Dra­gons juguen a Wem­bley la final de la Cha­llenge Cup (16 h, hora cata­lana) i la USAP torna al Top 14 després de tres tem­po­ra­des amb un par­tit con­tra l’ene­mic de París, l’Stade (14.45 h). Els uns, és clar, no volen saber res dels altres. Són ene­mics més acèrrims que els segui­dors del Barça i l’Espa­nyol i, a més, d’esports dife­rents. Això no treu que Per­pinyà sigui dis­sabte una de les capi­tals euro­pees del rugbi, sigui de 13 o de 15 juga­dors.

Opti­misme

Entre els segui­dors de la USAP regna un cert opti­misme per les sor­pre­nents i meritòries victòries en la pre­tem­po­rada con­tra el Tolosa i el Racing 92, dos clars aspi­rants al títol. L’entre­na­dor, Chris­tian Lanta, mira de rebai­xar l’eufòria recor­dant que l’únic objec­tiu és mirar de “con­so­li­dar” l’equip al Top 14. El club, de fet, tindrà un dels pres­su­pos­tos més bai­xos del cam­pi­o­nat i jugarà cada cap de set­mana con­tra plan­ti­lles car­re­ga­des de juga­dors inter­na­ci­o­nals de pri­mer nivell. Aquest dis­sabte, per exem­ple, els de París –14 vega­des cam­pi­ons de lliga– dis­po­sen de Ser­gio Parisse (126 cops inter­na­ci­o­nal), un dels millors juga­dors de la història d’Itàlia, els migs d’ober­tura Nico Sánchez (Argen­tina, 65 cops inter­na­ci­o­nal) i Morné Steyn (Sud-àfrica, 66) i juga­dors fran­ce­sos de renom com Yoann Maes­tri (63) i Gaël Fickou (38).

Només un equip bai­xarà direc­ta­ment a la Pro D2 i els nord-cata­lans sem­bla que estan per sobre de clubs també modes­tos com el Sec­tion Paloise, l’Stade Roc­he­lais, l’Agen, el Cas­tres o el Gre­no­ble. Per això les apos­tes situen l’equip de Lanta entre els deu pri­mers de la lliga al final de la tem­po­rada.

L’himne de Wem­bley

Tot i que en la final de la Cha­llenge Cup dels Dra­gons a Wem­bley hau­ria de sonar Els sega­dors, abans del par­tit si alguna auto­ri­tat ofi­cial fran­cesa final­ment hi assistís –per exem­ple el minis­tre d’Esports– el pro­to­col obli­ga­ria a fer sonar La mar­se­llesa. La pos­si­bi­li­tat alter­na­tiva seria que sones­sin tant l’himne català com el del club abans dels ofi­ci­als de la república fran­cesa i de la monar­quia britànica, el tra­di­ci­o­nal God save the queen.

LES XIFRES

16
milions
és el pressupost d’aquesta temporada de la USAP, un 55% més que l’anterior
14
títols
són els que ha guanyat l’Stade de París, el primer equip que visitarà l’Aimé Giral
15.000
aficionats
és la capacitat de l’Aimé Giral, l’històric camp en el qual la USAP juga els seus partits.

Més quilos i més força

La USAP, lògicament, ha fet un gran esforç econòmic –16 milions de pressupost, un 55% més que fa un any– per reforçar una plantilla molt competitiva en la segona categoria professional francesa però amb mancances per fer el gran salt. El retorn més emblemàtic és el de l’internacional David Mélé, jugador format a l’acadèmia del club però que ja no es troba en el millor moment. De fet, començarà la temporada lesionat. Més importants són els quilos i la força que aportaran Eroni Sau (Fiji) –a la imatge–, conegut com a ‘Sledgehammer’, Wandile Mjekevu (Sud-àfrica), Manu Leiataua (Samoa), Afusipa Taumoepeau (Austràlia) i Paddy Jackson (Irlanda del Nord).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.