Esports de muntanya

La cursa incomparable

Curses de muntanya. La UTMB s’ha convertit en quinze anys en la prova més important del planeta

No hi ha cap altra cursa de mun­ta­nya del pla­neta que s’hi pugui com­pa­rar: ni per pres­tigi, ni per dimen­si­ons, ni per ambi­ent, ni per ressò mediàtic. La Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB) és la mare de totes les pro­ves, l’esde­ve­ni­ment més impor­tant del calen­dari de com­pe­ti­ci­ons de mun­ta­nya d’estiu. Amb només quinze anys –aquesta set­mana se’n cele­bra la 16a edició– la UTMB ha adqui­rit unes dimen­si­ons super­la­ti­ves: set cur­ses, 10.000 par­ti­ci­pants de 100 països dife­rents, 2.000 volun­ta­ris, 180 mit­jans de comu­ni­cació acre­di­tats... La població de Cha­mo­nix, epi­cen­tre d’aquest esde­ve­ni­ment i bres­sol de l’alpi­nisme, res­pira com­pe­tició per totes ban­des cada final d’agost.

Con­ce­buda el 2002 per una colla d’amics, capi­ta­ne­jats per Cat­he­rine i Mic­hel Poletti, un any després es va dis­pu­tar la pri­mera edició de la UTMB amb una sola prova en el calen­dari, la cursa de 155 km, que va aple­gar 711 cor­re­dors. El recor­re­gut de la prova feia la volta sen­cera a l’impo­nent massís del Mont Blanc, on s’eri­geix el cim més alt de l’Europa occi­den­tal, i pas­sava pels tres països i els divuit muni­ci­pis per on s’estén. Els pri­mers ven­ce­dors van ser el nepalès Dawa Sherpa (20h05:58) i la nord-ame­ri­cana Kris­ten Moehl (29h38:23). Dos cor­re­dors cata­lans van ser entre els 67 que van aca­bar la prova: Josep Arti­gas (32è amb 31h31:52) i Manuel Porte (67è amb 37h45:00).

La UTMB va incloure el 2006 una segona cursa, la CCC (Cour­mayer-Cham­pex-Cha­mo­nix), que en aque­lla pri­mera edició va tenir 86 km i va pas­sar a la història perquè va tenir una dona com a ven­ce­dora abso­luta, la lle­gendària cor­re­dora fran­cesa Corinne Favre (10h35:55), que va aca­bar amb gai­rebé vint minuts menys que el segon clas­si­fi­cat.

Dues edi­ci­ons després va començar un feno­men. La prova la va gua­nyar un jove de només vint anys –la mit­jana d’edat dels par­ti­ci­pants a la UTMB és enguany de 42 anys– que va tra­ves­sar la meta amb una senyera a les mans. És Kilian Jor­net. Tot i una injusta pena­lit­zació de quinze minuts, supo­sa­da­ment per haver rebut ajut il·legal d’un afi­ci­o­nat, el jove cor­re­dor de la Cer­da­nya va avan­tat­jar d’una hora el segon clas­si­fi­cat.

A par­tit d’aquell moment va començar una etapa d’idil·li dels cor­re­dors cata­lans, entre els millors del món, amb la UTMB. Fins a dotze victòries hi han acon­se­guit en les dife­rents cur­ses. Jor­net va gua­nyar dos cops més la prova reina (2009 i 2011), cursa que l’any pas­sat també va gua­nyar Núria Picas en la cate­go­ria de dones. La resta de les victòries les han acon­se­gui­des Toti Bes (2013) i Pau Bar­toló (2014), en la CCC; Arnau Julià (2013), Pau Bar­toló (2015) i Pau Capell (2016), en la TDS, i Marc Pin­sach (2015), Mer­ce­des Arcos (2016) i Eli Gor­don (2017), en l’OCC. Qua­tre d’aquests cor­re­dors bus­ca­ran aquest any una nova victòria: Kilian Jor­net i Núria Picas, en la UTMB; Pau Capell, en la CCC, i Toti Bes, en l’OCC.

La UTMB va incloure una ter­cer cursa el 2009, la TDS (Sur les Tra­ces des Ducs de Savoie), de 106 km, en la qual es va impo­sar, en cate­go­ria feme­nina, la bra­si­lera resi­dent a Cata­lu­nya Fer­nanda Maciel. L’última de les qua­tre grans cur­ses incor­po­rada al calen­dari de la UTMB va arri­bar el 2014 amb l’OCC (Orsières-Cham­pex-Cha­mo­nix), de 53 km aquell any.

L’edició d’aquest inclou el calen­dari més atapeït. S’incor­pora la cursa més curta de totes, la MCC (Mar­tigny-Combe to Cha­mo­nix), de 40 km, i es con­ti­nuen dis­pu­tant la YCC, una cursa per a joves, i la PTL, una cursa de 300 km per equips.

LES XIFRES

6.401
sol·licituds
ha rebut l’organització per córrer en la cursa UTMB d’aquest any, per només 2.300 places.
12
victòries
ha aconseguit els corredors catalans en totes les curses: 4 en la UTMB, 2 en la CCC, 3 en la TDS i 3 en l’OCC.
(per a joves) (per equips)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.