Esport i política

Olimpisme

Els tres boicots espanyols

Tot i que Samaranch júnior va dir durant el conflicte per Kosova que Espanya no ha estat quasi mai una font de problemes olímpics, l’Estat espanyol ha boicotejat tres Jocs

La República va dir no a Berlín 36; el franquisme, a Melbourne 56, i la monarquia, a Moscou 80, on l’equip espanyol va competir representant el Comitè Olímpic Espanyol

Si l’equip espanyol no hagués anat a Moscou, molt probablement Samaranch no hauria estat president del COI

Joan Antoni Sama­ranch Sali­sachs, vice­pre­si­dent del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI), va ser una de les per­so­nes que van inten­tar fer de mit­jan­ce­res en el con­flicte entre el COI i l’Estat espa­nyol per la par­ti­ci­pació dels espor­tis­tes de Kosova en les com­pe­ti­ci­ons que es dis­pu­ten din­tre de l’Estat espa­nyol. Entre les mol­tes coses que va dir Sama­ranch júnior res­pecte a aquesta qüestió, des­taca una frase: “Espa­nya ha estat sem­pre una grandíssima font de solu­ci­ons en temes olímpics, quasi mai una font de pro­ble­mes.” El tema de Kosova el des­men­tia pel que fa a l’actu­a­li­tat i el vice­pre­si­dent del COI tam­poc va espe­ci­fi­car a què es refe­ria amb la “grandíssima font de solu­ci­ons en temes olímpics”. Pot­ser als 21 anys del seu pare com a pre­si­dent del COI, en què va revo­lu­ci­o­nar aquest orga­nisme?

L’Estat espa­nyol no ha pogut ser font de pro­ble­mes olímpics perquè el seu poten­cial, fins que no van arri­bar els Jocs de Bar­ce­lona del 1992, era molt petit, però sí que ha estat a la banda opo­sada del COI com a mínim en tres oca­si­ons. I és que l’Estat espa­nyol ha boi­co­te­jat fins a tres edi­ci­ons dels Jocs Olímpics al llarg de la història: Berlín 1936, Mel­bourne 1956 i Mos­cou 1980.

L’any 1936, el govern de la República Espa­nyola va anun­ciar el boi­cot als Jocs que s’havien de fer a Berlín com a mos­tra de rebuig a l’Ale­ma­nya nazi d’Adolf Hit­ler. Fins i tot va posar en marxa una com­pe­tició alter­na­tiva, una Olimpíada Popu­lar a Bar­ce­lona. L’aixe­ca­ment fei­xista del 18 de juliol diri­git pel gene­ral Franco va sig­ni­fi­car l’inici de la Guerra Civil espa­nyola i la sus­pensió de l’Olimpíada Popu­lar. Els espor­tis­tes espa­nyols no van com­pe­tir ni a Bar­ce­lona ni a Berlín. Va ser el pri­mer boi­cot.

Excu­ses

Vint anys més tard, el 1956, el govern de l’Espa­nya de Franco va boi­co­te­jar els Jocs de Mel­bourne en pro­testa per la invasió d’Hon­gria per part de la Unió Soviètica menys d’un mes abans de l’inici dels Jocs. Aquell va ser un boi­cot per eta­pes. El 1954, quan el Comitè Olímpic Espa­nyol (COE) va rebre la invi­tació, el govern espa­nyol la va accep­tar. L’agost del 1955, el COE va renun­ciar a enviar un equip a Mel­bourne perquè Austràlia era massa lluny tot i que al mes de desem­bre va anun­ciar que sí que par­ti­ci­pa­rien en les pro­ves d’hípica que es farien a Esto­colm (Suècia) al mes d’agost a causa de la qua­ran­tena que s’apli­cava als cavalls a Austràlia. La inter­venció soviètica a Hon­gria ho va tor­nar a can­viar tot i el 6 de novem­bre les auto­ri­tats fran­quis­tes van anun­ciar el boi­cot defi­ni­tiu. Era el segon boi­cot espa­nyol a uns Jocs Olímpics.

La invasió soviètica de l’Afga­nis­tan el Nadal del 1979 va ser l’excusa a la qual el pre­si­dent dels Estats Units, Jimmy Car­ter, es va aga­far per fer una crida a un boi­cot als Jocs de Mos­cou del 1980, que feia temps que pre­pa­rava. Els Estats Units el van voler fer exten­siu a tots els països de la seva òrbita, inclo­ent-hi Espa­nya. A l’Estat espa­nyol el govern que lla­vors pre­si­dia Adolfo Suárez va donar suport al boi­cot, però va dei­xar en mans del Comitè Olímpic Espa­nyol (COE) la decisió d’anar o no als Jocs. La inter­venció de Joan Antoni Sama­ranch va fer que, tot i que el govern espa­nyol per ter­cera vegada decidís boi­co­te­jar uns Jocs Olímpics, els espor­tis­tes espa­nyols aca­bes­sin com­pe­tint a Mos­cou. Sama­ranch, que del 1967 al 1970 havia estat pre­si­dent del COE i que des del 1977 era ambai­xa­dor espa­nyol a l’URSS, es jugava el seu futur i la seva inter­venció en l’assem­blea del COE que havia de deci­dir si s’envi­ava un equip als Jocs o no, va ser clau. Al final, per set vots (18 a 11), el COE va deci­dir anar als Jocs de Mos­cou –tot i que amb l’himne olímpic i la ban­dera del COE, no els símbols de l’Estat espa­nyol–. Sama­ranch va defen­sar els Jocs Olímpics i, de pas­sada, la seva car­rera en el COI, ja que ell era un dels aspi­rants a suc­ceir Lord Killa­nin en la pre­sidència del COI en unes elec­ci­ons que s’havien de fer, jus­ta­ment, a Mos­cou durant els Jocs. Si l’equip espa­nyol no hagués anat a Mos­cou, molt pro­ba­ble­ment Sama­ranch no hau­ria estat pre­si­dent del COI. Sama­ranch va haver de superar encara un altre obs­ta­cle. Els governs boi­co­te­ja­dors van orde­nar als seus ambai­xa­dors que no assis­tis­sin a la inau­gu­ració. L’ambai­xa­dor espa­nyol era ell i de cap de les mane­res podia fal­tar a la inau­gu­ració si volia ser pre­si­dent. Va dema­nar al govern espa­nyol que el des­tituïssin, però com que no ho van voler fer i tam­poc podia dimi­tir –fet que tam­poc hau­ria agra­dat als soviètics–, es va aga­far una mena d’excedència i va assis­tir als Jocs no com a ambai­xa­dor sinó com a mem­bre de l’exe­cu­tiva del COI. Al govern de la UCD no li va agra­dar gens i li van dir que si assis­tia als Jocs s’havia aca­bat ser ambai­xa­dor. Sama­ranch estava tan segur que gua­nya­ria la pre­sidència del COI –el seu prin­ci­pal rival era ale­many, i la RF Ale­ma­nya no ani­ria a Mos­cou– que res no el va atu­rar. L’equip espa­nyol va par­ti­ci­par en els Jocs i ell va gua­nyar la pre­sidència del COI.

1936
El govern del Front Popular de la República decideix no enviar esportistes a competir al Berlín d’Adolf Hitler.
1956
El govern del general Franco boicoteja els Jocs de Melbourne en protesta per la invasió soviètica a Hongria.
1980
El govern d’Adolfo Suárez dona suport al boicot dels Estats Units als Jocs de Moscou, però deixa en mans del COE enviar un equip o no als Jocs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)