Patinatge

PERE MARSINYACH

CAMPIÓ EUROPEU I SUBCAMPIÓ DEL MÓN DE PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE RODES

“Si vols el màxim has de crear la teva pròpia marca”

El patinador de Cardona ja es prepara per a la gran cita de l’any, els World Roller Games de l’estiu que ve a Barcelona. “No estic buscant l’or, simplement el que vull és disfrutar”, destaca

D’adolescent notava molt aquesta visió del patinatge com a esport femení. Patíem rialles i insults. La mentalitat ara està canviant

Pere Mar­si­nyach (Car­dona, 11 d’agost del 1995) ens rep a Cos­tu­rart, l’empresa que li con­fec­ci­ona els mallots per com­pe­tir. Cal fer diver­ses pro­ves de ves­tu­ari pen­sant ja en les pròximes cites de la tem­po­rada de pati­natge artístic sobre rodes, que enguany té una gran cita: els World Roller Games de Bar­ce­lona (del 4 al 14 de juliol). Com a campió euro­peu i sub­campió del món mas­culí de l’espe­ci­a­li­tat, Mar­si­nyach està cri­dat a ser un dels pro­ta­go­nis­tes de casa, però més enllà de les meda­lles remarca que vol dis­fru­tar de l’esde­ve­ni­ment al cos­tat dels tècnics, fami­li­ars i amics.

Expli­qui’m els seus ini­cis en el pati­natge artístic.
Els meus pares em diuen que amb tot just dos anys anava a fes­ti­vals de pati­natge a Car­dona i que­dava emba­da­lit. Amb cinc ja em van apun­tar al club i encara hi con­ti­nuo.
Què és el que més l’atreu d’aquest esport?
Sobre­tot la part artística. Et per­met expres­sar les emo­ci­ons i els sen­ti­ments. Són coses que altres esports no poden fer.
Veig que li agrada poten­ciar la seva part més cre­a­tiva.
Sí, m’agrada bus­car coses que no s’hagin fet mai. Mar­car la diferència en aquest aspecte. Si vols donar el màxim de tu mateix has de crear la teva pròpia marca i explo­tar al màxim allò que et va millor.
I quina seria la seva marca com a pati­na­dor?
No crec que tin­gui un ele­ment que des­ta­qui molt. Pot­ser soc bas­tant com­plet, no tinc aspec­tes ni molt bons ni molt nega­tius. Soc bas­tant equi­li­brat.
Les core­o­gra­fies les pre­para vostè?
Depèn. A les com­pe­ti­ci­ons hi ha dos pro­gra­mes. En el curt jo he fet la core­o­gra­fia i en el llarg me l’ha fet en Manel Villar­roya. Hem estat hores i hores estu­di­ant cada movi­ment.
L’any pas­sat va eri­gir-se en sub­campió del món i en campió d’Europa. Espe­rava tants èxits?
El meu objec­tiu mai és la meda­lla, sinó arri­bar al cam­pi­o­nat del món. En el pati­natge t’ho jugues tot en cinc minuts, de manera que tot l’esforç de la tem­po­rada pot anar-se’n en orris a causa dels ner­vis, l’estat de la pista, una petita lesió... El meu objec­tiu és arri­bar a la com­pe­tició i demos­trar tot el que he entre­nat aquest any.
Per arri­bar a aquests cinc minuts d’esplen­dor quants mesos d’entre­na­ment es reque­rei­xen?
Pràcti­ca­ment tot l’any. La core­o­gra­fia arrenca amb la fase cre­a­tiva: cer­car músiques, esco­llir mallots... I després com­bi­nar-ho perquè tot el con­junt fun­ci­oni. És un tre­ball de molts mesos.
Hi ha la per­cepció a nivell social que el pati­natge artístic és un esport femení. Con­si­dera que aquesta visió està dis­mi­nuint?
Quan estava a l’ado­lescència notava molt aquest pen­sa­ment. Havíem de patir [els pati­na­dors mas­cu­lins] ria­lles i insults, fins i tot per part d’alguns com­panys de l’ins­ti­tut. Tot i això, des de l’actual pers­pec­tiva mes adulta veig que la men­ta­li­tat està can­viat. S’està tre­ba­llant en aquest aspecte, tot i que encara cal anar més enllà, ja sigui amb una major difusió per part dels mit­jans de comu­ni­cació per donar més visi­bi­li­tat al pati­natge artístic sobre rodes mas­culí, que és un gran espec­ta­cle mun­dial.
En aquest sen­tit, ani­ria molt bé que el pati­natge sobre rodes fos olímpic.
Tenir uns Jocs cada qua­tre anys et dona molta visu­a­lit­zació, com és el cas del pati­natge sobre gel, tot i que a Espa­nya hi ha molt poca gent que el prac­ti­qui en com­pa­ració amb les llicències fede­ra­ti­ves sobre rodes.
Aquest any, però, hi ha els World Roller Games a Bar­ce­lona. Entenc que és el gran objec­tiu.
Com­ple­ta­ment. El mun­dial de Reus del 2014 ja va ser com un punt d’inflexió per al pati­natge català. A par­tir de lla­vors els cam­pi­o­nats de xous de Girona i també d’altres ter­ri­to­ri­als es van expan­dir i la presència de públic va créixer molt. Uns World Roller Games a casa, en un esce­nari com el Palau Sant Jordi, són una nova embran­zida per al pati­natge sobre rodes.
Com­pe­tir a casa dona força, però també una pressió afe­gida. Com ho dige­reix?
Pri­mer m’hi he de clas­si­fi­car, però si ho acon­se­gueixo ja em poso nerviós només de pen­sar-ho. El que em va bé és tenir molta segu­re­tat en els entre­na­ments. Anar molt ben pre­pa­rat, tot i que sem­pre hi ha un punt d’incer­tesa.
Quin és el procés per sege­llar aquesta plaça?
En el cam­pi­o­nat d’Espa­nya del pro­per juny. Els tres pri­mers obte­nen plaça.
Amb el seu pal­marès tot­hom li atri­buirà opci­ons de meda­lla.
És pro­ba­ble, però el meu objec­tiu no és aquest. Com a sub­campió del món ja em sento rea­lit­zat com a pati­na­dor. No estic bus­cant l’or, sim­ple­ment el que vull és dis­fru­tar del cam­pi­o­nat. Apro­fi­tar que estic a casa, davant de la meva gent, per sor­tir a pista, fer un bon paper i dis­fru­tar com mai.
Estre­narà pro­gra­mes?
Estic pre­pa­rant dos pro­gra­mes com­ple­ta­ment nous. Sem­pre se sol man­te­nir cert secre­tisme. Aquest any sí que m’han comen­tat que el pro­grama llarg no el difon­gui perquè té algun ele­ment ines­pe­rat per crear un efecte sor­presa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)