Més esport

Anna Boada es retira a causa d’una depressió

Rem. La catalana ho va anunciar en rebre el Premi Millors Remers de l’Any junt amb Aina Cid, amb qui va guanyar un bronze en l’últim mundial

La remadora Anna Boada, medalla de bronze en la modalitat de dos sense timoner en l’últim mundial de rem, juntament amb Aina Cid, ha anunciat la seva retirada de la competició als 26 anys a causa d’una depressió. La parella catalana aspirava a classificar-se per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, però Boada ja no hi participarà. Dissabte va fer pública la decisió de plegar durant la gala de la Federació Espanyola de Rem, on la parella catalana va rebre el Premi Remers de l’Any.

“Lamentablement em costa acceptar que aquesta vegada no he estat capaç de trobar les forces per continuar lluitant”, va explicar Boada en el seu discurs. “Les malalties no les triem, de vegades ni les acceptem, especialment quan parlem de problemes de salut mental. Avui en dia té molt més reconeixement una fractura de braç que la depressió i l’ansietat”, va afegir.

Boada, llicenciada en medicina per la Universitat de Girona, va descriure les dificultats amb què es troba un esportista per gestionar una malaltia mental com la depressió: “El més difícil és no saber quan tornaràs a tocar el terra per poder començar a aixecar-te. La solitud t’envaeix per la vergonya de ser jutjada, que la gent sàpiga la veritat, que tinguin por a apropar-te a tu per evitar contagiar-se. El bucle comença a alimentar-se i et trobes realment perduda.” I espera que la seva experiència pugui ser d’ajut per a d’altres esportistes: “Només els esportistes sabem els límits de pressió als quals estem sotmesos any rere any. Crec sincerament que no sóc ni seré l’única esportista d’elit que necessita ajuda per gestionar tantes emocions. M’agradaria que hi hagués alguna forma de donar-nos suport durant les crisis, però també com a prevenció abans que sigui massa tard.”

Suport de la RFER

La federació espanyola va difondre en un comunicat el seu suport a la remadora catalana: “Volem donar tot el suport i tota l’estima a Anna Boada i aplaudim el seu gest, que considerem valent.” La presidenta, Asunción Loriente, afirma en el comunicat que gestos com el de Boada han de servir per “desestigmatitzar la malaltia mental i ajudar altres, esportistes o no, a buscar ajut.” El cap d’entrenadors de la federació, Daniel Rodríguez, va revelar que esperava que Anna Boada pogués reincorporar-se a l’equip després d’una estada recent a Austràlia i es posa a la seva disposició “en tot el que ens pugui necessitar.”

Discurs d’Anna Boadas en la gala de Federació Espanyola de Rem

“Moltes gràcies per aquest reconeixement. Gràcies, Aina, per la teva perseverança i capacitat de superació. Gràcies als entrenadors per confiar sempre en les nostres capacitats. Gràcies Núria Domínguez per obrir-nos les portes de l’èxit. En definitiva, gràcies a tots els que ens heu donat suport en tot moment perquè aquest somni es fes realitat. Sé que hauria de ser breu i em sap molt greu interrompre la dinàmica de la celebració. Només necessito dos minuts més. Lamentablement em costa acceptar que aquesta vegada no he sigut capaç de trobar les forces per continuar lluitant. Les malalties no les triem, de vegades ni les acceptem, especialment quan parlem de problemes de salut mental. Avui en dia té molt més reconeixement una fractura de braç que la depressió l’ansietat. El més complicat d’una depressió no és caure. El més difícil és no saber quan tornaràs a tocar el terra per poder començar a aixecar-te. La solitud t’envaeix per la vergonya de ser jutjada, que la gent sàpiga la veritat, que tinguin por a apropar-te a tu per evitar contagiar-se. El bucle comença a alimentar-se i et trobes realment perduda. Potser me’n vaig adonar massa tard, potser no vaig saber trobar l’ajuda adequada en el moment precís, potser la gent propera a mi no estava preparada, potser ni jo mateixa era conscient del punt fins on podia arribar a enfonsar-me. He deixat de buscar culpables, de preguntar-me a mi mateixa que hauria passat si hagués pres altres decisions. Al final he sigut jo la perjudicada, ja que el món ha seguit girant mentre jo estava paralitzada sense saber com continuar. Només he volgut explicar la meva història per conscienciar als aquí presents que només els esportistes sabem els límits de pressió als quals estem sotmesos any rere any. Crec sincerament que no sóc ni seré l’única esportista d’elit que necessita ajuda per gestionar tantes emocions. M’agradaria que hi hagués alguna forma de donar-nos suport durant les crisis, però també com a prevenció abans que sigui massa tard. Aquí estic per al que qualsevol remer necessiti ara o en el futur. Desitjant que per a ell o ella no sigui massa tard i pugui gaudir d’aquest gran esport de la manera que a mi m’hauria agradat seguir gaudint.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)