Esports de muntanya

Jornet: “No vull que el meu esport sigui olímpic”

Curses de muntanya. El català, recent vencedor de la Zegama, assegura que la “parafernàlia” dels Jocs està allunyada dels valors de la muntanya

Kilian Jor­net, que diu­menge pas­sat va acon­se­guir la seva novena victòria en la Zegama, la marató de mun­ta­nya més impor­tant del món, asse­gura que no li agra­da­ria que l’esquí de mun­ta­nya i les cur­ses de mun­ta­nya es con­ver­tis­sin en esports olímpics. “No són olímpics i espero que no ho siguin”, explica l’atleta de la Cer­da­nya en una entre­vista a l’agència Efe. Per Jor­net, els valors dels esports de mun­ta­nya estan allu­nyats dels Jocs Olímpics. “Tenen una cul­tura al dar­rere, i això està allu­nyat dels Jocs. Aquesta para­fernàlia dels podis, els him­nes, anar a un lloc a fer uns Jocs, està allu­nyada del que entenc per esport de mun­ta­nya”, asse­gura, tot i adme­tre que, de més jove, havia “somiat” amb la pos­si­bi­li­tat que l’esquí de mun­ta­nya fos olímpic.

Jor­net, que diu­menge va ence­tar la tem­po­rada de com­pe­ti­ci­ons d’estiu després d’un hivern pràcti­ca­ment inac­tiu, explica que ha reduït con­si­de­ra­ble­ment el seu calen­dari de cur­ses i en deta­lla els motius: “He fet tem­po­ra­des de cin­quanta cur­ses, cor­rent-ne vint o trenta a l’hivern i les res­tants, a l’estiu. Hi havia tro­bat el truc, però aquest any volia can­viar una mica. A més, el 2018 em van ope­rar les espat­lles, em vaig tren­car una cama, i estar a l’elit des­gasta molt.”

Cues a l’Eve­rest

Jor­net també entra en el debat sobre la mas­si­fi­cació de l’Eve­rest i aposta per regu­lar l’accés a deter­mi­nats cims molt con­cor­re­guts, sem­pre que no sigui per treure’n ren­di­ment econòmic: “Quan en una mun­ta­nya hi ha molta gent, i això també passa al Mont Blanc, cal bus­car una regu­lació. Si ho fas en sen­tit econòmic, con­ver­tei­xes la mun­ta­nya en eli­tista, perquè els que hi pugen pot­ser no són els més pre­pa­rats, però sí els que ho poden pagar. Les regu­la­ci­ons s’hau­rien de basar en l’experiència.”

El català, que té 31 anys, també asse­gura que les imat­ges de cues al graó de Hillary, l’últim tram tècnic en l’ascensió a l’Eve­rest, es pro­du­ei­xen només uns dies a l’any: “S’ha de rela­ti­vit­zar. Això passa des dels anys noranta. És una pro­blemàtica que el govern del Nepal haurà de regu­lar, però la resta de dies la mun­ta­nya està solitària. Si vols fer alpi­nisme pots fer-ne altres dies. Aques­tes imat­ges no són bones per a l’alpi­nisme, però ser­vei­xen perquè algu­nes valls del Nepal puguin viure.”

MASSIFICACIÓ

Jornet dona suport a la regulació de l’accés a determinats cims
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.