Patinatge

El xou ha de continuar

Els aficionats dels grans clubs catalans es mobilitzaran pels grans duels al Palau Sant Jordi, per als quals no queden entrades

L’Olot, dotze vegades campió del món, és tot un fenomen a la capital de la Garrotxa

Com en els grans der­bis de fut­bol, si un duel ha aixe­cat expec­tació en aquests World Roller Games ha estat el que pro­ta­go­nit­za­ran, per sobre de tot, el CPA Girona i el CPA Olot el diu­menge 14 de juliol al Palau Sant Jordi en una com­pe­tició per a la qual ja no que­den entra­des a la venda. De fet, els dos clubs –molt modes­tos i amb pocs socis– s’estan movent per orga­nit­zar els seus pro­pis auto­bu­sos i, sobre­tot, per crear un ambi­ent pro­pici per a les seves pati­na­do­res.

Espor­ti­va­ment la com­pe­tició és fas­ci­nant. El CPA Olot ha estat dotze vega­des campió del món i es troba que pre­ci­sa­ment el títol número 13 serà pro­ba­ble­ment el més com­pli­cat de la dar­rera dècada. El CPA Girona, sub­campió l’any pas­sat, està pro­ta­go­nit­zant un 2019 de somni, amb victòries en el cam­pi­o­nat ter­ri­to­rial, el cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya, el cam­pi­o­nat d’Espa­nya i el cam­pi­o­nat d’Europa. La moral de les pati­na­do­res està pels núvols i també la dels segui­dors del club, que ja van rebre com a heroïnes les mem­bres de l’equip després del títol con­ti­nen­tal de Reg­gio Emi­lia. Totes les com­pe­ti­ci­ons que es fan a Cata­lu­nya de xous gau­dei­xen d’una gran popu­la­ri­tat i no costa gaire omplir els pave­llons, però és difícil veure grans cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals amb les gra­des ple­nes perquè la dis­ci­plina encara no és prou popu­lar. Al Sant Jordi, en canvi, els afi­ci­o­nats no només del Girona i l’Olot, sinó també del Reus, un altre dels clubs pio­ners, viu­ran una jor­nada –acabi com acabi– memo­ra­ble i pro­ba­ble­ment irre­pe­ti­ble perquè el Sant Jordi és un dels grans monu­ments espor­tius del país.

Els equips cata­lans –també els de xous petits, com­pe­tició que es farà el dia 13 de juliol–han vis­cut els dar­rers anys ver­ta­de­res odis­sees per tras­lla­dar-se sobre­tot als cam­pi­o­nats del món. L’Olot i el Girona van haver de fer col·lec­tes popu­lars per com­ple­tar el pres­su­post per anar a la pri­mera edició dels World Roller Games a la Xina, on va començar la seva gran riva­li­tat amb un pri­mer i segon lloc res­pec­ti­va­ment

A Olot, sobre­tot, no han ama­gat aquests dar­rer anys el males­tar per les aju­des mínimes de la fede­ració espa­nyola per a les seves expe­di­ci­ons inter­na­ci­o­nals –més de 20 pati­na­do­res–. Fins i tot l’antic alcalde de la ciu­tat, Josep Maria Coro­mi­nas, es va quei­xar públi­ca­ment del tracte que rebia un club amb un pal­marès tan extra­or­di­nari.

El pati­natge a Olot és en els dar­rers anys tot un feno­men. L’emis­sora muni­ci­pal, Ràdio Olot, trans­met totes les com­pe­ti­ci­ons i els peri­o­dis­tes David Pla­ne­lla i San­dra Soti­llo han publi­cat aquest any un lli­bre amb un títol ben explícit Gràcies, CPA Olot. El lli­bre resu­meix els setze anys d’història d’un club que pot pre­su­mir de ser un dels que té un millor pal­marès inter­na­ci­o­nal a Cata­lu­nya.

La com­petència

L’Olot no només ha estat admi­rat per la seva com­pe­ti­ti­vi­tat, sinó també pel risc que ha pres els dar­rers anys en alguns dels seus xous, impul­sat sobre­tot per la vena més artística de Ricard Pla­niol, antic pati­na­dor indi­vi­dual, ara impli­cat ple­na­ment en el dis­seny de core­o­gra­fies des­ti­na­des a tren­car mot­lles. La seva cre­a­ti­vi­tat, però, no s’ha que­dat sola i el Girona ha sabut tro­bar el seu propi camí –sobre­tot per l’eficiència tècnica de les seves pati­na­do­res– per igua­lar-lo i, final­ment, superar-lo, tot i que encara falta la gran prova final.

La com­pe­ti­ti­vi­tat entre l’equip de Pla­niol i el que diri­geix Núria Soler s’ha retro­a­li­men­tat fins al punt que les ses­si­ons d’entre­na­ments dels dos equips han anat pujat d’inten­si­tat sobre­tot en les set­ma­nes prèvies als grans cam­pi­o­nats. Qual­se­vol errada, per mínima que sigui, pot cos­tar la victòria i pot­ser alguns s’ho han pres tot massa seri­o­sa­ment. En qual­se­vol cas l’ambi­ent fes­tiu que viurà el Sant Jordi –amb grups d’ani­mació de cada club– serà d’aquells per recor­dar. Tot ple­gat sense obli­dar que la pro­gressió dels equips ita­li­ans ha estat evi­dent aquests dar­rers cur­sos, sobre­tot el Royal Eagle, sub­campió d’Europa i bronze al mun­dial.

Grups de xou
Definició
És una de les modalitats més modernes del patinatge artístic i consisteix a crear, a l’estil de la natació artística, espectacles de petit format que combinen la dificultat tècnica amb l’expressió i que expliquen, en cinc minuts, una petita història.
Modalitats
Xous petits (de 6 a 12 patinadors) i xous gran (de 16 a 30)
Dates
13 i 14 de juliol
Seu
Palau Sant Jordi

De Fresno a Barcelona, un viatge de 15 anys

Fresno (Califòrnia) és una ciutat ben coneguda per al patinatge català. Allà l’assemblea de la FIRS va votar en contra –il·legalment, com es demostraria després– de l’admissió de la federació catalana, que havia estat admesa provisionalment a Colònia. Només dos dies abans d’aquella caòtica votació (25 de novembre del 2004) es va disputar en una pista adjacent a l’hotel on estaven reunits els directius un dels primers mundials de grup de xou. Aquell dia va néixer la llegenda de l’Olot i de Ricard Planiol. Quinze anys després, aquest equip ha deixat ja tot un llegat que molts altres clubs, també en els grups petits, han aprofitat per convertir el patinatge en molt més que un esport, en tot un espectacle. Una altra cosa, és clar, és el reconeixement de la federació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.