Esports de muntanya

ORIOL CARDONA

CORREDOR DE MUNTANYA

“A la Zegama vaig veure que puc estar al davant”

“Em vaig adonar de la importància de la retransmissióde l’Olla de Núria per TV3 quan vaig acabar i vaig veure les imatges”

“De més gran potser faré ultres. Ara vull aprofitar la rapidesa que tens de jove per fer curses més curtes”

De Kilian Jornet és millor no aprendre’n gaires coses. N’he après que es pot arribar a fer tot si et dius Kilian

Oriol Car­dona (Banyo­les, 1994) ha ren­dit a un gran nivell en la tem­po­rada de cur­ses de mun­ta­nya. Lidera les World Series, cir­cuit en què no ha bai­xat del podi, i va gua­nyar a l’Olla de Núria, la pri­mera cursa tele­vi­sada per TV3. Ara es pren un des­cans abans de començar la pre­pa­ració per a la tem­po­rada d’esquí de mun­ta­nya.

Com és que ja ha tan­cat la tem­po­rada?
Vaig deci­dir aca­bar a les Dolo­mi­tes per fer tres set­ma­nes de des­cans i després començar la pre­tem­po­rada d’hivern. Neces­sito fer una atu­rada. Tot i que encara faré la Limone, que és la cursa final de les World Series.
És el cir­cuit que lidera, però encara no sap si el gua­nyarà.
Les qua­tre cur­ses que he cor­re­gut m’han anat molt bé [una victòria, dos segons llocs i un ter­cer]. No me’n queda cap de pen­dent perquè només pun­tuen qua­tre cur­ses de dotze, però faré la Limone [19 d’octu­bre] perquè si algú em supera encara tin­dria la pos­si­bi­li­tats de sumar punts i gua­nyar el cir­cuit.
Les Gol­den Series, en canvi, no li han anat tan bé.
Vaig començar amb un sisè lloc en la Zegama, però les altres dues cur­ses que he cor­re­gut no m’han anat tan bé. A la marató del Mont Blanc amb prou fei­nes vaig aca­bar i a les Dolo­mi­tes vaig ser quinzè. Amb aquests resul­tats és difícil clas­si­fi­car-se per a les finals de l’Anna­purna. Hau­ria de fer alguna altra prova i que m’anés bé, però ja no ho tenia pre­vist.
Com és que comença tan aviat la pre­tem­po­rada d’hivern?
Hau­ria de començar abans, perquè s’ha de començar a entre­nar a poc a poc. He enca­de­nat hivern i estiu i porto vuit mesos com­pe­tint. Neces­sito una atu­rada i aga­far-me dos o tres mesos per entre­nar sense com­pe­tir. Si es volen fer dues tem­po­ra­des s’ha de tallar en algun moment. Fas tan­tes cur­ses que al final l’entre­na­ment passa a segon terme. Si pri­o­rit­zes la com­pe­tició i el des­cans, no t’entre­nes prou. I si no t’entre­nes prou el ren­di­ment físic s’estanca o baixa.
La seva tran­sició entre hivern i estiu va ser molt ràpida, però de seguida va ren­dir amb un sisè lloc a Zegama.
La forma física la tenia, i si la saps adap­tar a les cur­ses d’estiu no la perds. El pro­blema és l’adap­tació mus­cu­lar. En fer el canvi de l’esquí de mun­ta­nya, en què no hi ha impacte, al trail, en què a la pri­mera bai­xada que fas et que­des amb fibla­des durant tres dies, et poden sor­tir lesi­ons com sobrecàrre­gues i pro­ble­mes mus­cu­lars. Has d’adap­tar la mus­cu­la­tura al trail.
De moment no ha pas­sat de la mitja distància. Es plan­teja fer ultres?
Fa tres anys vaig córrer la meva pri­mera marató, l’Ultra Piri­neu, i va ser una experiència nefasta. L’any pas­sat hi vaig tor­nar. En vaig córrer tres i totes em van anar molt bé. Crec que és una distància còmoda i no em plan­tejo fer més quilòmetres. Quan em faci més gran pot­ser sí, perquè física­ment és quan més bé es ren­deix en aquesta mena de cur­ses, però ara vull apro­fi­tar la rapi­desa que se suposa que tinc de jove per fer cur­ses més cur­tes.
El seu pri­mer gran resul­tat en aquesta distància va ser el cinquè lloc en la Zegama 2018. Com el valora?
Ni m’espe­rava aquell resul­tat, perquè com que és just després de la tem­po­rada d’hivern els esquia­dors hi arri­bem poc adap­tats en l’aspecte mus­cu­lar. És on vaig veure que tinc el nivell per poder estar al davant. A par­tir de Zegama, em vaig plan­te­jar un calen­dari d’estiu més seri­o­sa­ment.
Aquest estiu també ha gua­nyat l’Olla de Núria, la pri­mera cursa tele­vi­sada a Cata­lu­nya. Com valora l’experiència?
Em vaig ado­nar de la importància que tenia un cop vaig aca­bar i vaig veure les imat­ges de TV3. En el moment de la cursa, ni recor­dava que ens esta­ven gra­vant. Posa la pell de gallina veure aque­lles imat­ges aèries de nosal­tres cor­rent pel Nou­fonts. A més, la lluita amb en Jan [Mar­ga­rit] va ser molt bonica.
Vostè és de la gene­ració que ve dar­rere de Kilian Jor­net, la per­sona que ha por­tat aquest esport al pro­fes­si­o­na­lisme. Què n’ha après, d’ell?
D’en Kilian és millor no apren­dre’n gai­res coses. He après que es pot arri­bar a fer tot si et dius Kilian. Si no et dius Kilian has de vigi­lar i has de saber fins on pots arri­bar. És molt perillós seguir-li les pas­ses. El que ha fet és increïble. Em fixo molt en ell i l’admiro molt, però tam­poc me l’agafo com un refe­rent. Jo ho intento fer el millor que pugui sent l’Oriol Car­dona i no sent el nou Kilian. Això és massa pressió en l’aspecte psi­cològic.
I en l’alpi­nisme, s’hi veu?
Vam fer una expe­dició al Dhau­la­giri 7 amb esquís i com a experiència em va agra­dar, però no em crida l’atenció per posar-m’hi ara mateix. Ara estic en la com­pe­tició, i totes dues coses són incom­pa­ti­bles.
A vega­des sem­bla que aquest esport hagi començat amb en Kilian, però abans ja hi havia gent com el seu pare, Joan Car­dona, o en Kiko Soler.
Ells van ser els pri­mers cata­lans a fer cur­ses inter­na­ci­o­nals i a des­pun­tar a l’estran­ger. Però amb en Kilian hi ha hagut un boom enorme, i això està molt bé per als que venim al dar­rere. Hi ha més aju­des i visi­bi­li­tat.
Per a tots els esquia­dors cata­lans també hi una per­sona clau en el seu apre­nen­tatge com és Jordi Canals. Què n’ha après?
Gai­rebé tot. Gràcies a ell, espor­tis­tes com Marc Pin­sach, Kilian Jor­net, Mireia Miró, el meu germà Nil o jo mateix hem pogut estu­diar a Font-romeu. Ell va acon­se­guir les beques per a nosal­tres des del Cen­tre de Tec­ni­fi­cació d’Esquí de Mun­ta­nya de la FEEC. I és un visi­o­nari perquè ha des­co­bert molts talents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)