Waterpolo

ROSER TARRAGÓ

MVP DEL CAMPIONAT DEL MÓN DE WATERPOLO DE GWANGJU (COREA DEL SUD)

“Al mundial he disfrutat com mai a la meva vida”

La jugadora de Mataró, que tornava a la selecció espanyola després de tres anys, recorda també la fase més dura de l’esport d’elit, l’angoixa que li va impedir durant un any i mig saltar a la piscina

Generació del 1993
Tres jugadores s’han mantingut regularment –amb alguna pausa– en la selecció espanyola de l’equip que va obtenir l’històric or en el mundial júnior de Trieste el 2011, l’antesala de la plata a Londres el 2012. Tarragó –en la imatge celebrant un gol al mundial–, Marta Bach i Anni Espar seran també en l’equip dels Jocs de Tòquio.
Durant un temps, gairebé un any i mig, vaig deixar de jugar; no em podia ni tirar a la piscina, em posava a plorar

Roser Tar­ragó (Mataró, 1993) no només va pen­jar-se la plata amb la selecció espa­nyola en el pas­sat cam­pi­o­nat del món de water­polo a Gwangju (Corea) sinó que va ser esco­llida com la juga­dora més valu­osa del mun­dial després d’exhi­bir una gran capa­ci­tat gole­ja­dora i de lide­ratge.

Des dels Jocs de Rio que no era con­vo­cada per la selecció espa­nyola i apa­reix en un mun­dial tres anys després i es con­ver­teix en l’MVP del cam­pi­o­nat. Com s’ho pren?
Per­so­nal­ment no havia gau­dit mai tant a la vida com a Corea jugant a water­polo. L’MVP és una anècdota. Clas­si­fi­car-nos per als Jocs de Tòquio de la manera que ho vam fer és increïble. Va ser fantàstic. L’equip, a més, no havia jugat mai tan bé. Les victòries van ser gai­rebé totes con­tun­dents fins arri­bar a la final i fins a la mitja part vam resis­tir als Estats Units. Perdíem 5-3.
Què falta per tom­bar els Estats Units o amenaçar-les més?
Física­ment vam arri­bar més toca­des a la final. La Maica havia tin­gut la lesió al dit, a més. Ens va fal­tar això. Les podem gua­nyar però és cert que elles poden esco­llir entre un grup de més de 30 juga­do­res i nosal­tres som una quin­zena més o menys.
Durant el temps que va estar fora de la selecció va pas­sar per alguna fase difícil.
Vaig estar molt cre­mada. Vaig obte­nir la beca a Berke­ley però entre el gener del 2017 i el setem­bre del 2018 vaig dei­xar de jugar. No em podia tirar ni a l’aigua. Em posava a plo­rar. Era una situ­ació d’angoixa que no vaig superar fins que vaig anar a veure un psicòleg. Ara torno a ser feliç. Lla­vors un com­pany em va dir que a la uni­ver­si­tat hi havia un ser­vei gratuït de teràpia. Hi ha molts suïcidis però no volen que se sàpiga. La gent que va per pri­mer cop a una uni­ver­si­tat se sent sola i pas­sen aques­tes coses. Pels espor­tis­tes un psicòleg ha de ser tan impor­tant com un die­tista i de vega­des sem­bla que ens faci ver­go­nya anar-los a veure.
Va pen­sar a dei­xar el water­polo?
No, perquè em con­ti­nu­ava agra­dant. Havia de superar sim­ple­ment aquell moment dur.
Quan va tor­nar a la lliga ho va fer al Medi­ter­rani i no al Mataró. Per alguna raó espe­cial?
Abans de mar­xar a Berke­ley em van ofe­rir algun con­tracte i no em van agra­dar les con­di­ci­ons. Ells es van sen­tir traïts, com si anés a jugar a un club de la com­petència, però en rea­li­tat me n’anava als EUA. No vam aca­bar bé, dei­xem-ho així.
I després de dos anys gai­rebé sense jugar com li arriba la pro­posta del Medi­ter­rani?
A través de la Clara Espar, que és una juga­dora amb la qual m’agrada molt jugar. En Marc Comas –entre­na­dor– va par­lar amb mi i em va dema­nar si podia anar-hi per aju­dar també les juga­do­res més joves. I ho vaig fer prou bé. Sinó no m’hau­rien cri­dat per al mun­dial.
Entre­mig hi va haver un parèntesi a la lliga aus­tra­li­ana. Com va anar?
No era el que m’espe­rava. Se supo­sava que érem un dels equips favo­rits, però fal­ta­ven juga­do­res que m’havien dit que hi serien i la mit­jana de l’equip era de 18 anys.
Ja ha garan­tit la seva con­tinuïtat al Medi­ter­rani. El Ter­rassa i el Mataró s’han reforçat molt i el Saba­dell no deixa de ser el campió d’Europa. Serà la lliga més com­pe­tida de la història?
Tot i que tenia alguna altra pro­posta, soc molt feliç al Medi­ter­rani i que tot­hom tin­gui clar que plan­ta­rem cara. A més, tenim la com­pe­tició euro­pea que ens fa molta il·lusió. Aquesta vegada, a més, no mar­xaré. M’anirà més bé per arri­bar al màxim als Jocs de Tòquio.
Les juga­do­res dels Estats Units renun­cien a jugar en clubs i pre­pa­ra­ran ple­ga­des les cites olímpi­ques. No seria una bona idea per a vosal­tres?
Crec que estar sem­pre jun­tes pot difi­cul­tar la con­vivència. Elles ho tenen molt ben inte­grat. Nosal­tres farem les nos­tres con­cen­tra­ci­ons, els entre­na­ments físics específics que cal­gui i entenc que la fede­ració estarà per­ma­nent­ment en con­tacte amb nosal­tres.
Després del mun­dial va viat­jar a Austràlia i s’hi ha que­dat. Quan la veu­rem per Cata­lu­nya.
M’hi he que­dat uns mesos amb la meva pare­lla, però no per vacan­ces. Avui he estat nou hores plan­tant arbres en un poble a la mun­ta­nya entre Mel­bourne i Syd­ney. No sé si aguan­taré gaire (riu) aquest ritme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)