Voleibol

Èxode de talent induït

Voleibol. La precarietat obliga els catalans que despunten a marxar als millors equips de la superlliga masculina i femenina i a les lligues europees

Només cal veure que el CVB Barça, sub­campió de la lliga Iber­drola i asso­ciat al gegant blau­grana, ha renun­ciat a Europa per falta de pres­su­post després de sig­nar la millor tem­po­rada de la seva història. El volei­bol català, com sem­pre, con­ti­nua tra­ient bons juga­dors de sota les pedres i fins i tot aug­men­tant les llicències expo­nen­ci­al­ment en la dar­rera dècada amb fórmu­les ima­gi­na­ti­ves, però no té ni un euro per rete­nir les seves figu­res. Ja fa pràcti­ca­ment dues dècades que els juga­dors que des­pun­ten, un bon gra­pat dels quals han for­mat part abans del pro­grama ARC de detecció de talents que impulsa la fede­ració cata­lana, mar­xen a fora, tant als equips espa­nyols com a les lli­gues euro­pees, i només tor­nen quan ja són vete­rans o quan la seva situ­ació fami­liar can­via o bus­quen la con­ci­li­ació amb el món pro­fes­si­o­nal. És el cas del tar­ra­goní Car­les Mora (Tar­ra­gona, 1990). Després de les aven­tu­res a Sara­gossa, Eivissa, Ale­ma­nya, Holanda i Cas­telló, jugarà a la super­lliga 2 amb el Sant Pere i Sant Pau, el club en què amb 15 anys va debu­tar a l’elit. Enguany, amb el des­cens del Barça, cap equip català jugarà la super­lliga mas­cu­lina, un dèficit que, malau­ra­da­ment, s’ha repe­tit força en aquesta dècada (2011-2016). I encara bo que a la super­lliga feme­nina hi tor­narà a haver dos clubs de casa: el mateix CVB Barça, mal­grat per­dre bous i esque­lles, i el Sant Cugat, que hi com­plirà amb mèrit per quart curs seguit.

Per tot ple­gat, la nova perla del plan­ter blau­grana, Arnau Caparrós, marxa a Terol per fogue­jar-se en un dels millors equips esta­tals i que gau­deix del suport ins­ti­tu­ci­o­nal en una província en què ni el fut­bol ni el bàsquet no tenen gaire noto­ri­e­tat.

Un cas dramàtic

El lliure titu­lar del campió, pre­ci­sa­ment, és el català Aharón Gámiz (l’Hos­pi­ta­let 1989), sor­git del Barça. Figura en la selecció espa­nyola, l’estiu pas­sat va fit­xar pel Sòria. Però una gran desgràcia va can­viar el seu destí. El lliure titu­lar del con­junt ara­gonès, el bra­si­ler Vinícius, va morir de sobte. Gámiz, amb el vis­ti­plau del seu nou club, va fer les male­tes i va mar­xar a Terol, club en el qual ha tri­om­fat. Per això ha reno­vat. També ha allar­gat el con­tracte amb el Palma l’opo­sat de Saba­dell Gerard Oso­rio (1993), que ja va tas­tar l’aven­tura fran­cesa al Lió. Sub­campió del món juve­nil el 2011, ha bas­tit una car­rera sòlida a l’Eivissa, el Terol i el Sòria. El cen­tral reu­senc del Barça Albert Gra­ells (1995) jugarà a Sòria, un altre dels clubs històrics. I un altre dels clàssics del volei­bol català, el cen­tral de Polinyà Josep Miquel Chemi Sugra­nyes, con­ti­nuarà vin­cu­lat a l’Eivissa. També for­mat al CN Saba­dell com per exem­ple Oso­rio, un dels grans bres­sols del volei­bol català, hi ha un rodamón que també ha estat inter­na­ci­o­nal en mul­ti­tud d’oca­si­ons. És l’opo­sat Daniel Roca­mora, que va jugar a la lliga suïssa amb el Schönenwerd fins que es va lesi­o­nar en un genoll al mes de març, i que abans havia acu­mu­lat experiències a Ale­ma­nya, Àustria i Roma­nia. També va jugar al Sòria i l’Uni­caja.

Un campió d’Europa

El mateix cas que el rema­ta­dor Iban Pérez (Bar­ce­lona, 1983), que des del 2012 juga a França i que fins i tot s’ha fet entre­na­dor. Pérez, que ha fit­xat pel Bellaing Volley-Ball Porte du Hai­naut de la lliga esta­tal fran­cesa –la ter­cera divisió–, va ser campió d’Europa el 2007 amb Espa­nya, amb el col·loca­dor recent­ment tras­pas­sat Miguel Ángel Falasca de direc­tor de joc d’aquell grup que va assal­tar Rússia a domi­cili en una final èpica. D’aque­lla gene­ració també va jugar a Grècia, Xipre, l’Iran i en altres equips de la lliga espa­nyola el more­llenc Jordi Gens, que va debu­tar a la màxima cate­go­ria amb 18 anys al SPiSP. De fet, la seva ger­mana Marta (el Morell, 1969) va ser pio­nera quan va jugar a Itàlia amb el Vige­vano. For­mada a l’Espa­nyol, a més, va ser una figura en els grans equips espa­nyols de l’època. La cen­tral mata­ro­nina Ama­ranta Fernández, encara en actiu en vòlei platja, va jugar la lliga polo­nesa i la ita­li­ana, a més de reforçar els millors equips esta­tals.

Maria Segura torna a Itàlia

La internacional Maria Segura (Barcelona, 1992) va jugar a la lliga italiana amb l’Olbia, el Trentino, el Cuneo i el Monza abans de recalar al Dresdner SC de la lliga alemanya. El curs vinent torna a Itàlia per jugar amb el Brescia. Segura va començar a jugar a l’Escola Sadako, a Vallcarca, amb només nou anys. Des de llavors ha passat pel Llars Mundet i el Vall d’Hebron, on es va formar, i després va esclatar el Barça (2010-14). Procedents del Barça després del seu gran curs també marxen a fora les catalanes Mabel Caro (Nancy) i Silvia Araco (La Laguna). La lliure Clara Barceló ha renovat per l’Haro Rioja i la també lliure Patrícia Llabrés continuarà al Logronyo, el campió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.