Més esport

Guardiola posa veu al ‘tsunami’

El tècnic català dona impuls a la plataforma Tsunami Democràtic amb un comunicat difós per la BBC, l’AFP i TV3

Els esportistes prenen la paraula

Pep Guar­di­ola, entre­na­dor del Manc­hes­ter City i exen­tre­na­dor del Barça, es va con­ver­tir en la cara visi­ble de Tsu­nami Democràtic i hi va posar veu en un comu­ni­cat que es va eme­tre ahir al ves­pre a través de la BBC, l’Agence France-Presse (AFP) i TV3. En un vídeo de poc més de dos minuts de durada, Guar­di­ola va recla­mar a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal que “inter­vin­gui” i adopti una posició “clara” sobre Cata­lu­nya després de la sentència dic­tada ahir pel Tri­bu­nal Suprem en què es con­dem­nen nou líders inde­pen­den­tis­tes a penes que van dels 9 als 13 anys de presó per delic­tes de sedició i mal­ver­sació.

En el mis­satge, el tècnic català, que va denun­ciar la “deriva auto­ritària” de l’Estat, també va recla­mar al govern espa­nyol en fun­ci­ons que “s’asse­gui i parli” amb els repre­sen­tants cata­lans. “Només hi ha un camí: seure i par­lar”, va afir­mar Guar­di­ola, que va dema­nar a la soci­e­tat civil inter­na­ci­o­nal que pres­si­oni els governs dels seus països perquè inter­vin­guin per tro­bar una “solució democràtica”. Guar­di­ola va dir que el que està pas­sant a Cata­lu­nya i a Espa­nya “és inac­cep­ta­ble a l’Europa del segle XXI”. “Espa­nya està vivint una deriva auto­ritària en la qual una llei anti­ter­ro­rista es fa ser­vir per per­se­guir els dis­si­dents i en què fins i tot els artis­tes són per­se­guits per haver exer­cit la lli­ber­tat d’expressió. Fem una crida a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal perquè es pro­nunciï clara­ment a favor de la reso­lució d’aquest con­flicte sobre la base del diàleg i el res­pecte. Ho repe­tim. Només hi ha un camí: asseure’s i par­lar”, asse­gu­rava. “Els líders con­dem­nats avui repre­sen­ten les enti­tats majo­ritàries del país”, hi afe­gia Guar­di­ola, que va retreure a Sánchez i als ante­ri­ors governs haver optat per la “repressió” i no pas pel diàleg. “El movi­ment inde­pen­den­tista no és ego­ista”, va dir l’entre­na­dor del City.

Orgullós

Dos dels capi­tans del Barça, Gerard Piqué i Sergi Roberto, van donar suport, a través de les xar­xes soci­als, al comu­ni­cat que va eme­tre el club poc després de fer-se pública la sentència. Tots dos s’han dis­tin­git en aquests últims anys per les mos­tres de suport al dret a deci­dir i a la lli­ber­tat d’expressió i ahir van com­par­tir a les xar­xes el comu­ni­cat de l’enti­tat blau­grana, però també hi van afe­gir els seus mis­sat­ges. El cen­tral va escriure, en anglès, “Orgullós de for­mar part d’aquest club”, i el mig­cam­pista, “Tot el meu suport i soli­da­ri­tat”.

L’exca­pità del Barça Xavi Hernández, ara entre­na­dor de l’Al-Sadd de Qatar, tam­poc es va mos­se­gar la llen­gua davant la sentència del Suprem i va fer una història a Ins­ta­gram en què qua­li­fi­cava de “ver­go­nya” –en català, espa­nyol i anglès– les con­dem­nes als líders polítics i acti­vis­tes pacífics cata­lans. No és la pri­mera vegada que el de Ter­rassa deixa clara la seva posició amb relació al que passa a Cata­lu­nya i sem­pre ha fet cos­tat als pre­sos polítics i els ha defen­sat.

Un altre exju­ga­dor culer, Bojan Krkic, va fer aquesta piu­lada: “Arri­bat a Bar­ce­lona, és ine­vi­ta­ble sen­tir tris­tesa i indig­nació en viure i sen­tir una situ­ació com la d’avui.”

Amb Romeva

Del món del water­polo també van arri­bar reac­ci­ons con­tun­dents. L’excampió olímpic i mun­dial Jordi Sans va fer una piu­lada acom­pa­nyada d’una foto seva amb Raül Romeva: “Amb indig­nació i llàgri­mes de pena més que de ràbia, però molt indig­nat per la ven­jança de gent que no sap què és el diàleg. Molta força, amic. A tu i a tots els que esteu tan­cats injus­ta­ment.” Nani Guiu, direc­tor tècnic de water­polo de la Fede­ració Cata­lana de Natació i exen­tre­na­dor del CN Saba­dell femení de water­polo, va fer una piu­lada con­tun­dent: “Quina misèria de país... Cre­uen que així reso­len un con­flicte? Que tot s’ha aca­bat? Quan és més fàcil repri­mir que dia­lo­gar, és que ja no hi ha democràcia. I si és així, ja no queda res a com­par­tir. Això d’avui és una bar­ba­ri­tat.” David Palma, suc­ces­sor de Guiu al CN Saba­dell, va piu­lar: “Invo­lució democràtica... Tan a prop, tan lluny... Ver­go­nya!”

Des d’Egipte

Ara està entre­nant a Egipte, lluny de Cata­lu­nya, però l’excampió olímpic i mun­dial de water­polo Dani Ballart no va elu­dir l’actu­a­li­tat: “Pensa el que vul­guis, inde­pendència o no, però avui és un dia de sen­ti­ment d’injustícia total. De mica en mica ens van tren­cant, allu­nyant i sepa­rant, cada cop més, a tots.”

El pilot de MotoGP Aleix Espar­garó, molt actiu a les xar­xes soci­als, va piu­lar: “És indi­fe­rent la ide­o­lo­gia política de cadascú, hi ha penes menors per homi­ci­dis i vio­la­ci­ons...”

El capità del Barça d’hand­bol, Víctor Tomàs, va publi­car aquest mis­satge refe­rent al comu­ni­cat del club: “ No ho podria haver expli­cat millor. Molt trist per tot el que està pas­sant i per com està pas­sant. Tot el meu suport i soli­da­ri­tat a les famílies.”

Del món de l’hoquei sobre patins, a més del con­flicte entre el Lleida Llista i alguns dels seus juga­dors i l’entre­na­dor, també van arri­bar reac­ci­ons con­tun­dents. Com les de dues juga­do­res del CP Man­lleu i mem­bres de la selecció espa­nyola feme­nina, cam­pi­ona del món fa uns mesos en els World Roller Games, Anna Casar­ra­mona i Maria Díez. Casar­ra­mona va valo­rar les con­dem­nes als pre­sos polítics amb aquest comen­tari: “No s’aguanta per enlloc... Lli­ber­tat! Visca Cata­lu­nya lliure.” I Maria Díez va escriure “Prou”, hi va afe­gir un enllaç al comu­ni­cat del CP Man­lleu i va con­vo­car tot­hom a la mani­fes­tació que s’havia de fer a Vic.

Fotre el camp

Dos atle­tes inter­na­ci­o­nals amb Espa­nya també van fer ser­vir les xar­xes soci­als per mani­fes­tar el seu males­tar. El cor­re­dor de mig fons ebrenc Llo­renç Sales va escriure: “Sentència amb regust de ven­jança, exem­pli­fi­ca­dora i per­su­a­siva. Amb tant d’odi i ran­cor acu­mu­lats, serà difícil cons­truir res que val­gui la pena a Espa­nya i a Cata­lu­nya. Qui pugui, que foti el camp!” Pau Fra­dera, cor­re­dor de 400 m, va piu­lar: “Abans d’espor­tis­tes, som humans. Per a mi, l’esport està per sobre de qual­se­vol política. I els drets humans, per sobre de qual­se­vol cosa. Espor­tis­tes, no tin­gueu por de dir-hi la vos­tra! En total des­a­cord amb la #Sentènci­a­Procés.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)