Hoquei sobre herba

Molt més de cap que d’estic

Hoquei sobre herba. Les seleccions espanyoles, farcides de catalans, es juguen el ser o no ser als Jocs de Tòquio en dos duels fatídics a doble partit

La selecció espa­nyola feme­nina –amb 9 cata­la­nes a les seves files – s’ha pen­jat en els dos últims anys una meda­lla de bronze euro­pea i una de mun­dial. L’equip mas­culí –amb 13 cata­lans dels 18 con­vo­cats– va gua­nyar la ter­cera plata con­ti­nen­tal de la seva història fa un parell de mesos a Ambers. Són èxits que con­fir­men la bona feina dels com­bi­nats esta­tals i que adver­tei­xen que els equips arri­ben al final del cicle olímpic de 2020 en una gran forma. En un esport (semi ama­teur a nivell espa­nyol) on els Jocs són el súmmum de qual­se­vol juga­dor, cada qua­tre anys es marca un punt i a part. I l’actual cicle té un punt fatídic que s’ha de superar aquest cap de set­mana: el preolímpic. Cap dels resul­tats espor­tius que s’han acon­se­guit fins ara valen. Ni la plata del com­bi­nat mas­culí, ni el bronze del femení en el dar­rer euro­peu. Res. Només una eli­mi­natòria, a doble par­tit i en 24 hores, a València. I un bit­llet per a Tòquio pre­pa­rat. Amb Corea –les noies– i França –els nois– com a rivals. Un par­tit de 120 minuts i vuit quarts.

“Hem tre­ba­llat molt física i tàcti­ca­ment. Ha estat un estiu dur, però als espor­tis­tes ens agra­den aquests moments deci­sius. Arri­bem en un bon moment. Hem tin­gut alts i bai­xos perquè han estat mol­tes hores de con­cen­tració però arri­bem molt pre­pa­ra­des”, ana­litza Gigi Oliva, refe­rent de la selecció esta­tal. “Hem tre­ba­llat molt fora del camp per enfor­tir la pinya. Hem vist que quan més feli­ces som jun­tes, el nos­tre hoquei flu­eix més. La part men­tal serà molt impor­tant. Hi haurà moments que farem errors i que les coses no ani­ran bé i hau­rem de recol­zar-nos entre nosal­tres. I no per­dre el nos­tre joc i les nos­tres con­vic­ci­ons”, afe­geix la juga­dora ter­ras­senca, que explica que l’equip femení només té una figura de psicòloga que tre­ba­lla exclu­si­va­ment con­cep­tes amb el cos tècnic. “S’ha d’afron­tar quart rere quart. N’hi ha 8. No és una eli­mi­natòria a doble par­tit”, sen­ten­cia Julia Pons, juga­dora ter­ras­senca de la selecció esta­tal. “De Corea (11a del rànquing FIH men­tre que Espa­nya és 7a) no en sabem massa. Tenim la idea que física­ment són ràpides, àgils i hàbils”, explica Oliva, que no se’n refia ni un pèl de les asiàtiques. “No es pot abai­xar mai la guàrdia. Ens hi juguem molt. Qui esti­gui fresca de cap sabrà lle­gir millor el par­tit i això serà deter­mi­nant”, admet.

També a València, la selecció mas­cu­lina es veurà les cares amb França (12a del rànquing FIH, men­tre que Espa­nya és 8a), una de les selec­ci­ons que va enviar Espa­nya a casa en el dar­rer mun­dial de l’Índia. Ales­ho­res, no hi era David Ale­gre, que torna a ves­tir la samar­reta del com­bi­nat esta­tal després de gai­rebé tres anys sense fer-ho. “Per­so­nal­ment, no m’obses­si­ona clas­si­fi­car-me pels Jocs Olímpics. En porto qua­tre. De moment, superem el repte del preolímpic i ja tin­drem temps de pen­sar-hi”, comenta Ale­gre, que ha tro­bat un equip molt pro­fes­si­o­nal en la seva tor­nada al com­bi­nat de Fred Soyez. “Sor­ti­rem a no espe­cu­lar i a fer un bon resul­tat en el pri­mer par­tit. Però, l’experiència ens diu que, avui en dia, un duel així és molt llarg”, con­clou.

LA PROTAGONISTA

L’aspecte mental és fonamental en els dos partits. Tindrem errors i allà és quan hem de ser-hi
Gigi Oliva
jugadora sel. espanyola
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)