Hoquei sobre herba

PAU QUEMADA

JUGADOR DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA D’HOQUEI SOBRE HERBA I DEL CLUB EGARA

“Hem après a guanyar partits sense jugar bé”

“Ha estat un any molt dur que ens ha exigit físicament i mentalment. Classificant-nos per als Jocs, ens hem tret un pes de sobre”

“No ha canviat res. A dins sabíem que estàvem treballant bé però encara no s’havia traslladat en resultats”

Quan la selecció espa­nyola per­dia 3-0 en el pri­mer assalt del preolímpic con­tra França, Pau Que­mada va posar-se l’equip a l’esquena, va fer dos dels tres gols d’Espa­nya i va donar a l’equip el caràcter i l’empenta que li havien man­cat. Sense fer un preolímpic bri­llant, l’equip espa­nyol va sege­llar el bit­llet per a Tòquio i va veure pre­mi­ada la feina de molts mesos.

S’han tret un pes de sobre?
L’any 2019 ha estat molt dur. Hem dis­pu­tat la Pro Lea­gue, un euro­peu i el preolímpic. A més, la final de l’euro­peu va ser un cara­mel a la boca que no ens va ser­vir per clas­si­fi­car-nos per als Jocs. Només es clas­si­fi­ca­ven els cam­pi­ons. Men­tal­ment, no des­can­ses. Física­ment, poc. Però hem tin­gut premi i això és el que compta. Sí, ens l’hem tret.
Bronze euro­peu, bona imatge en la Pro Lea­gue i clas­si­fi­cats per a Tòquio 2020. Ha can­viat alguna cosa?
Des de fora és fàcil de cri­ti­car i com­pli­cat de valo­rar. Els de dins hem tre­ba­llat molt i no s’havia tras­lla­dat en resul­tats fins aquest any. A vega­des, tens un punt de sort, d’altres no. Però s’ha anat millo­rant a poc a poc. El Fred [selec­ci­o­na­dor] és qui ha aga­fat el canvi gene­ra­ci­o­nal més difícil. Des de Rio fins ara, s’ha can­viat molta cosa i es pot veure una evo­lució. I crec que el resul­tat con­tra França no reflec­teix el nivell de la selecció, la diferència amb el rival ni el nivell que podem arri­bar a ofe­rir en els Jocs.
Abans els detalls que­ien d’una banda i ara de l’altra. Com a grup, estan en un punt de madu­resa òptim?
Sem­pre dèiem que ens fal­tava regu­la­ri­tat. Teníem nivell però en els tor­ne­jos llargs pecàvem d’això. Ara ho con­tro­lem més. Sabem que tenim un bon nivell mitjà de joc i que els par­tits dolents, tot i jugar mala­ment, sabem gua­nyar-los. Això és com­pe­tir. N’hem après. És la clau de l’èxit en tor­ne­jos de la mag­ni­tud d’un euro­peu o d’un preolímpic.
En aquest sen­tit, han aju­dat figu­res com Roc Oliva i David Ale­gre?
Evi­dent­ment. Per l’experiència que tenen i per la qua­li­tat. Però la madu­resa està tre­ba­llada des de fa temps. I ells apor­ten molt perquè no venen de la sub-18, és clar. Tenen un bagatge inter­na­ci­o­nal i una qua­li­tat bru­tal. Incor­po­rant-los tots dos sabíem que millo­raríem.
Ha sor­tit cara, però el for­mat de preolímpic els con­venç?
Gens. Em sem­bla tre­men­da­ment injust jugar-te la feina de qua­tre anys en només 120 minuts de preolímpic.
Què ha de millo­rar encara la selecció de cara als Jocs?
Hem d’acon­se­guir mini­mit­zar al màxim els mals minuts que tenim. En un par­tit de tal mag­ni­tud com el de diven­dres no podem tirar 30 minuts. Hem millo­rat aquest aspecte però s’ha de seguir.
Qui va aga­far la veu can­tant en el des­cans després del 0-3?
El selec­ci­o­na­dor estava molt empre­nyat i així ens ho va fer saber. I després, cadascú va dir una mica la seva. Tots ple­gats ens vam convèncer que si jugàvem una mica millor aca­baríem gua­nyant el par­tit i l’eli­mi­natòria.
Després de tants mesos de con­cen­tra­ci­ons i de tre­ball, li ve de gust reen­gan­xar-se amb els seus com­panys de l’Egara?
I tant. És dife­rent. Un altre ambi­ent. Amb la selecció, et con­cen­tres, tens uns hora­ris i només et dedi­ques a allò. Amb l’Egara, t’entre­nes dues hores i seguei­xes la teva vida per­so­nal. És una manera més refres­cant de jugar a hoquei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)