Esports de muntanya

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, entre els 16 paisatges escollits a Europa per estudiar els efectes del canvi climàtic

L'objec­tiu és defi­nir i ela­bo­rar plans d'adap­tació a par­tir de la cre­ació de xar­xes regi­o­nals i locals de tre­ball

El Parc Natu­ral de l'Alt Piri­neu s'ha con­ver­tit en un dels 16 indrets de tot Europa esco­llits per estu­diar els efec­tes del canvi climàtic. Així, s'ha incor­po­rat al pro­jecte AEL­CLIC-Path­fin­der (Adap­ta­tion of Eur­pean Lands­ca­pes to Cli­mate Change), cofi­nançat per EIT-Cli­mate-KIC, que és l'enti­tat pública-pri­vada més impor­tant de la Unió Euro­pea (UE) per abor­dar el canvi climàtic. L'objec­tiu és defi­nir i ela­bo­rar plans d'adap­tació al canvi climàtic a 16 pai­sat­ges euro­peus, a par­tir de la cre­ació de xar­xes regi­o­nals i locals de tre­ball, que puguin ser repli­cats en pai­sat­ges simi­lars.

En aquest marc, dijous el parc orga­nitza a Lla­vorsí el pri­mer taller par­ti­ci­pa­tiu per iden­ti­fi­car els actius clau que defi­nei­xen el parc natu­ral, i con­tri­buir a l'ela­bo­ració d'un futur Pla d'adap­tació del pai­satge del canvi climàtic específic per al pai­satge pilot del Parc Natu­ral de l'Alt Piri­neu. És el ter­cer àmbit de Cata­lu­nya que se suma a aquesta ini­ci­a­tiva, en la línia de la lluita del Govern per fer front a l'emergència climàtica. Els altres dos espais són la Serra d'Ancosa (Anoia, Alt Camp i Alt Penedès), i la part final del riu Besòs, a l'Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona.

Hi par­ti­ci­pen prop d'una quin­zena de per­so­nes que con­for­men la xarxa local espe­ci­al­ment cre­ada per aquest objecte, inte­grada per ens locals, enti­tats ambi­en­tals, esta­ci­ons d'esquí, guies inter­pre­ta­dors del parc, i experts meteoròlegs i cli­matòlegs de la soci­e­tat civil, entre altres. La tro­bada compta amb xer­ra­des, debats i un taller dina­mit­zat per la Uni­ver­si­tat Politècnica de València, atès que el pai­satge del Parc Natu­ral de l'Alt Piri­neu s'inclou dins l'àrea sud-est d'Europa, que coor­dina aquesta uni­ver­si­tat.

La cita ha de ser­vir per posar de relleu que els efec­tes del canvi climàtic ja es poden obser­var al Piri­neus, en gene­ral, i al Parc Natu­ral de l'Alt Piri­neu, en par­ti­cu­lar, a par­tir d'indi­ca­dors com la tem­pe­ra­tura, la pre­ci­pi­tació i la inni­vació. Pre­ci­sa­ment, els eco­sis­te­mes d'alta mun­ta­nya són espe­ci­al­ment vul­ne­ra­bles al canvi climàtic, segons l'Agència Euro­pea del Medi Ambi­ent.

Segons l'informe 'El canvi climàtic als Piri­neus: impac­tes, vul­ne­ra­bi­li­tat i adap­tació', publi­cat per l'Obser­va­tori Piri­nenc del Canvi Climàtic, alguns dels seus efec­tes ja detec­tats són un incre­ment de tem­pe­ra­tura ele­vat, la reducció del man­tell de neu, i la pèrdua de massa en els gla­ci­ars. També es pre­veu el des­plaçament de zones de vege­tació, l'aug­ment del risc de pla­gues i malal­ties fores­tals que podrien pro­vo­car una impor­tant pèrdua de bio­di­ver­si­tat, i can­vis en la dis­po­ni­bi­li­tat d'aigua, que afec­ta­rien l'eco­no­mia, espe­ci­al­ment el turisme de neu i l'acti­vi­tat hidroelèctrica. També afec­ta­ci­ons a infra­es­truc­tu­res i nuclis urbans, deri­va­des d'epi­so­dis d'inun­da­ci­ons i des­pre­ni­ments.

La cita també pretén ser­vir per posar sobre la taula la neces­si­tat de con­si­de­rar els efec­tes del canvi climàtic en la pla­ni­fi­cació i gestió del parc i evi­den­ciar que el tre­ball local i regi­o­nal pot ser clau a l'hora de deter­mi­nar la res­posta a aquest canvi climàtic en el seu àmbit d'acció.

Plans pilot com a model per repli­car

El pro­jecte AEL­CLIC es dis­tri­bu­eix a par­tir del tàndem de qua­tre uni­ver­si­tat (Aalto Uni­ver­sity de Finlàndia, Wage­nin­gen Uni­ver­sity als Països Bai­xos, Uni­ver­si­tat Politècnica de València i Uni­ver­si­tat de Bolo­nya, a Itàlia) i xar­xes locals i regi­o­nals sòcies del EIT Cli­mate-KIC, l'òrgan públic-pri­vat euro­peu més relle­vant que tre­ba­lla per a cons­truir una eco­no­mia de car­boni zero mit­jançant l'empre­ne­do­ria i la inno­vació. L'EIT CLi­mate-KIC, que compta amb el suport de l'Ins­ti­tut Euro­peu d'Inno­vació i Tec­no­lo­gia (EIT), pretén la millora de la forma de vida en les ciu­tats, pro­moure els pro­duc­tes indus­tri­als res­pec­tu­o­sos amb el medi ambi­ent i l'entorn, i opti­mit­zar els recur­sos exis­tents.

El pro­jecte en marxa vol defi­nir i pro­var models pro­ac­tius i cata­lit­za­dors per a la defi­nició de plans d'adap­tació del pai­satge al canvi climàtic, que inclou­ran polítiques, estratègies, acci­ons pilot i ini­ci­a­ti­ves a nivell local i regi­o­nal per a pro­moure l'adap­tació al canvi climàtic. Els models gene­rats en aquests països pilot són després tes­tats i adap­tats en un con­junt de pai­sat­ges pilot mul­ti­pli­ca­dors, amb el suport de xar­xes regi­o­nals i locals de nous països.

En totes les àrees pilot, els prin­ci­pals actors (ONG locals, empre­sa­ris, admi­nis­tra­ci­ons, equips inves­ti­ga­dors i veïnat, entre d'altres) tre­ba­llen junts per com­pren­dre l'impacte del canvi climàtic en els seus pai­sat­ges i for­mes de vida. Un cop ela­bo­rat un pri­mer diagnòstic, s'acor­den els rep­tes i agen­des per als futurs plans d'adap­tació dels pai­sat­ges, i els recur­sos i com­pro­mi­sos neces­sa­ris per a l'ela­bo­ració i com­pli­ment d'aquests plans.

Un cop enlles­tits tots els plans pilot, es pre­veu una decla­ració d'acord con­junt en la qual tots els mem­bres de la xarxa de tre­ball regi­o­nal i local es com­pro­me­tin en la pre­pa­ració d'un pla d'adap­tació del pai­satge al canvi climàtic.

La notícia com­pleta a aquí
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)