Paula Juste reclama el focus
Natació. La jove lleidatana de 16 anys conquereix tres títols estatals (400 m lliure, 200 m i 400 m estils) en el campionat d’hivern i signa tres mínimes per a l’europeu de piscina curta de Glasgow
El campionat d’Espanya d’hivern a Gijón, amb una bona col·lecció de mínimes per a l’europeu de piscina curta, ha deixat diversos noms propis. Absent Mireia Belmonte, i entre les ja habituals Jessica Vall, Lidón Muñoz i Àfrica Zamorano, ha emergit amb força la figura de la jove lleidatana Paula Juste (2003), encara en edat júnior. La nedadora del CN Lleida ha assolit tres títols (400 m lliure, 200 m estils i 400 m estils), a més d’un bronze en els 200 m papallona, i en totes tres disciplines s’ha guanyat el bitllet per a Glasgow (del 4 al 8 de desembre), que suposarà el seu debut en un gran campionat internacional en categoria absoluta. En les proves d’estils (2:10.49 i 4:36.38) també ha rebaixat les marques estatals de 16 anys. La nedadora lleidatana, que abans de la cita havia estat concentrada tres setmanes a Sierra Nevada amb la federació espanyola, fa aquest balanç de la seva actuació a la piscina del CN Santa Olaya: “Els tres títols potser no entraven en les meves expectatives, però les marques sí, volia fer les tres mínimes.”
Tot i els bons resultats a Gijón, des de l’entorn de la nedadora lleidatana, els seus entrenadors, Josep Maria Rojano i Erika Espejo, no volen córrer més del compte ni cremar etapes abans d’hora. “Sabem que aquest curs hi ha Jocs Olímpics, però ni de bon tros és una obsessió ser allà. Nosaltres tenim un altre punt de mira i una altra competició important, que és l’europeu júnior d’Aberdeen [del 7 al 12 de juliol]. L’any passat va ser cinquena i aquesta temporada intentarem millorar-ho. Si vinguessin els Jocs, doncs serien molt benvinguts, però crec que seria una errada obsessionar-nos per una fita que de moment no figura dins dels nostres plans”, comenta Rojano. Juste assenteix: “Els Jocs no són el principal objectiu, però tampoc és qüestió de descartar-ho.” En aquest sentit, la nedadora del CN Lleida, que figura en l’equip de la selecció espanyola, també competirà en l’Amsterdam Swim Cup (del 13 al 15 de desembre), que ja és selectiva per a Tòquio 2020 i es disputa en piscina de 50 metres. Just abans, però, haurà competit en l’europeu de piscina curta de Glasgow, on el principal propòsit és adquirir experiència en cites de categoria absoluta.
L’eclosió de Juste no ha estat cap sorpresa si es té en compte que aquest estiu va col·leccionar cinquenes posicions tant en l’europeu júnior de Kazan (400 m lliure i 400 m estils) com en el mundial de Budapest (400 m lliure i 400 m estils). En l’àmbit internacional i en categoria absoluta, les nedadores de referència en aquestes proves són Katinka Hosszu (estils) i Katie Ledecky (lliure), tot i que la nord-americana va cedir en l’últim mundial davant l’australiana Ariarne Titmus. Juste se sent més còmoda en els 400 m que en els 200 m, però un dels seus entrenadors, Josep M. Rojano, destaca la seva polivalència: “Sent júnior i pel tipus de nedadora que és té un ventall molt ampli de proves. Si tot va bé, quan sigui absoluta ja s’aniran definint les distàncies o triarà un estil, però ara s’ha de nedar tot, no s’ha de tancar cap porta.”
LA PROTAGONISTA
Campabadal, l’altra referent
A més de Paula Juste, la nedadora del CN Caldes Ainhoa Campabadal, de la mateixa generació del 2003, és un altre dels joves valors de la natació catalana que van brillar a Gijón. Campabadal va assolir el títol de 200 m lliure (1:56.59), davant de Lidón Muñoz, i també va segellar la mínima per a Glasgow. En els 100 m va establir un nova millor marca estatal de 16 anys (54.28). Un altre dels joves catalans amb llum pròpia és Carles Coll (CN Tàrraco), del 2001, que es va imposar en els 200 m braça (2:08.79), tot i no assolir la mínima europea. A més d’aquesta prova, també va rebaixar els registres estatals de 18 anys de 50 m lliure (22.24), i de 100 m estils dues vegades (54.11 i 53,61), registre aquest últim que li va servir per assolir el subcampionat a Gijón.