Esport i política

David Escudé

Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona i diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona

“Som un model en la gestió del llegat olímpic”

El regidor d’Esports de Barcelona admet que és difícil competir per grans esdeveniments contra els nous països emergents, però afirma que la ciutat en genera de propis prou rellevants per expandir la marca de la ciutat i generar impacte econòmic

Ens falten pavellons perquè l’esport que s’ha de fer en pista coberta pugui tenir espai de pràctica i de competició
Hem aturat l’oferta de curses perquè n’hi ha tantes a la ciutat que això acaba perjudicant el mateix organitzador
L’Espai Barça no pot deixar content absolutament a tothom però és un benefici per a la ciutat i l’esport

David Escudé (1975) té for­mació d’advo­cat i vocació de cor­re­dor. Amb el pacte de govern entre Ada Colau i el PSC, pilota la regi­do­ria d’Esports en una nova etapa “olímpica” per a la ciu­tat, que aspira a ser la seu dels Jocs d’Hivern del 2030.

El pro­jecte de can­di­da­tura Bar­ce­lona-Piri­neus té clara­ment el lide­ratge del govern català. Se sent apar­tat?
Es va acor­dar que aquest era un pro­jecte de país, no d’una ciu­tat. De fet, amb el nou enfo­ca­ment del mateix COI, els pro­jec­tes olímpics no se cenyei­xen només a una ciu­tat, sinó que s’han d’ampliar a tota una zona o un ter­ri­tori. Es va acor­dar que pilotés el tren del pro­jecte la Gene­ra­li­tat i és el que s’ha fet. L’Ajun­ta­ment acom­pa­nya en aquest procés i hi col·labora en tot el que cal­gui.
Pels docu­ments que s’han por­tat a Lau­sana, mol­tes de les ins­tal·laci­ons seran de la ciu­tat. Caldrà una gran inversió?
No s’ha tre­ba­llat encara d’una manera tan con­creta sobre què podem ofe­rir i què no podem ofe­rir. Ja hi arri­ba­rem.
La ren­di­bi­li­tat de l’ane­lla olímpica, on s’hi farien algu­nes pro­ves, ha pre­o­cu­pat sem­pre a tots els con­sis­to­ris. L’Estadi Olímpic i el Palau Sant Jordi estan infrau­ti­lit­zats?
Més que pre­o­cu­pats per l’ús que es fa d’aques­tes ins­tal·laci­ons, el que fem és tre­ba­llar per millo­rar-ne la situ­ació. Fa tres set­ma­nes vaig estar a Lau­sana per expli­car la gestió que fem del lle­gat olímpic, que encara és un model en l’àmbit inter­na­ci­o­nal. Som la ciu­tat que es con­ti­nua posant com a exem­ple de bona gestió del lle­gat olímpic. Totes les ins­tal·laci­ons olímpi­ques estan en peu i fun­ci­o­nen per­fec­ta­ment. Cer­ta­ment, tots els esta­dis olímpics que no tenen un equip fix de fut­bol tenen pro­ble­mes simi­lars, pot­ser no tant com el nos­tre, que és apte per a grans esde­ve­ni­ments no espor­tius. És estrany que no hi tin­guem alguna cosa cada cap de set­mana. Ara bé, han de pas­sar més coses a l’Estadi Olímpic? Sí, n’hi han de pas­sar més enllà d’obrir, que la gent vin­gui a córrer, de les cur­ses i dels grans esde­ve­ni­ments cul­tu­rals. En aquest man­dat volem dotar de més con­tin­gut l’Estadi Olímpic.
Par­lant de grans esde­ve­ni­ments... La línia de Colau aquests anys ha estat dife­rent de la que havia seguit històrica­ment el PSC.
Per­so­nal­ment soc un defen­sor del gran esde­ve­ni­ment i el meu par­tit també, és una evidència històrica. Aca­ben aju­dant perquè la pro­moció de l’esport, des de la base, vagi crei­xent. És interes­sant que els joves tin­guin a tocar o puguin veure el gran espor­tista, el més famós, a prop de casa. Després hi ha el retorn econòmic, que sem­pre és evi­dent. No hi ha millor turista que el turista espor­tiu que ve a la ciu­tat. És un turisme abso­lu­ta­ment sos­te­ni­ble en tots els àmbits. Un gran esde­ve­ni­ment és bo per a la pro­moció, el retorn econòmic i la marca de la ciu­tat.
S’ha demos­trat, però, que no és fàcil por­tar, per exem­ple, un mun­dial d’atle­tisme.
El para­digma de gran esde­ve­ni­ment inter­na­ci­o­nal ha can­viat molt. Ja no hi ha grans ciu­tats euro­pees i m’atre­vi­ria a dir que mun­di­als que optin per fer el gran cam­pi­o­nat del món clàssic, perquè el cost avui dia és inas­su­mi­ble. Si ens fixem en el pla­neta, tot està molt con­cen­trat en espais d’eco­no­mies emer­gents. Fins que les fede­ra­ci­ons no canviïn aquest cri­teri, difícil­ment les ciu­tats tra­di­ci­o­nals hi podrem aspi­rar. El COI, per exem­ple, ja ha evo­lu­ci­o­nat amb l’agenda 2020. També s’ha de dir que nosal­tres, com a ciu­tat, ja gene­rem esde­ve­ni­ments relle­vants que ens situen com una gran capi­tal del món de l’esport.
Per exem­ple?
La marató. Tenim el repte de tor­nar-la a situar entre les millors del món. És un esde­ve­ni­ment tan impor­tant com ser seu de segons quin cam­pi­o­nat del món, l’han fabri­cat a la ciu­tat i rever­teix direc­ta­ment en la mateixa ciu­tat. Hem d’apro­fi­tar altres pos­si­bi­li­tats, com les que ens ofe­rei­xen els esports emer­gents i urbans. Els World Roller Games ja van ser un èxit espor­tiu i de par­ti­ci­pació l’any pas­sat. Si les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals apos­ten per por­tar esde­ve­ni­ments sos­te­ni­bles econòmica­ment i pel medi ambi­ent, hi estem interes­sats, però també tenim com­pe­ti­ci­ons nos­tres, com el Blume de gimnàstica, que després dels mun­di­als i els euro­peus és la com­pe­tició de referència.
La marató està en plena expansió. Però no hi ha una satu­ració de cur­ses a la ciu­tat?
Et puc con­tes­tar com a repre­sen­tant de l’esport bar­ce­loní i també com a cor­re­dor. Tenim un nom­bre exces­siu de cur­ses pel nom­bre de cor­re­dors que tenim avui en dia i això acaba per­ju­di­cant el mateix orga­nit­za­dor de les cur­ses. Hem atu­rat l’oferta, total­ment. No hi haurà més cur­ses a la ciu­tat de les que hi ha avui en dia. No n’hi pot haver, encara que cons­tant­ment ens en venen a dema­nar de noves. El que dic a empre­ses i enti­tats és que el que cal és reduir sumant, fer-ne menys però de més potents. Final­ment hi ha recor­re­guts que els cor­re­dors se’ls saben de memòria perquè són rein­ci­dents i en comp­tes d’incen­ti­var que el veí o la veïna vegi una gran festa i s’hi apunti, el que estem fent és gene­rar anti­cos­sos a molta gent que veu que cada cap de set­mana li tallen el car­rer. No ampli­a­rem el nom­bre de cur­ses, les que decai­guin cau­ran i en un futur ja farem una nova revisió.
Sobren cur­ses a la ciu­tat, però què hi falta?
Si la pràctica espor­tiva a la ciu­tat creix, i ho està fent, és evi­dent que fan falta més espais perquè ho pugui con­ti­nuar fent. El nos­tre objec­tiu és faci­li­tar la pràctica espor­tiva durant tot el cicle vital, des que nei­xes fins que arri­bes a la vellesa. Hem de posar els esce­na­ris per fer-ho pos­si­ble. Ens fal­ten pave­llons perquè l’esport indoor pugui tenir espai de pràctica i de com­pe­tició. Tenim una xarxa bàsica que està molt bé, però neces­si­tem més pave­llons i també és neces­sari que els esports mino­ri­ta­ris tin­guin els seus pro­pis espais, com el rugbi ha acon­se­guit un camp més a la ciu­tat. Una funció bàsica de l’admi­nis­tració pública és asse­gu­rar que tots els esports puguin tenir un espai on puguin ser prac­ti­cats.
Se sap quanta gent fa esport a Bar­ce­lona en aquest “cicle vital”?
Un 76 per cent de la població. L’esport és una piràmide. A sota hi ha la base i a dalt l’elit, i com més àmplia sigui la base més forta serà l’elit. Això sense obli­dar que la pro­moció de l’esport, sigui el que sigui, fa que la soci­e­tat sigui més salu­da­ble.
No és la con­ta­mi­nació un pro­blema per fer esport a la ciu­tat?
Les mesu­res que s’impul­sen per llui­tar-hi les veiem com una opor­tu­ni­tat. La pràctica espor­tiva tindrà més espai per fer-se rea­li­tat si es tallen car­rers per bai­xar les emis­si­ons de CO2. Evi­dent­ment és molt més salu­da­ble córrer als Piri­neus que fer-ho per la Dia­go­nal, però és infi­ni­ta­ment millor sor­tir a fer esport que que­dar-se al sofà, perquè un dels perills més grans que té la soci­e­tat actual és el seden­ta­risme, i el que inten­tem és que la gent no es quedi a casa en un sofà veient la tele­visió sinó que es posi unes vam­bes i que al car­rer pugui fer acti­vi­tat física i esport.
Quan anem pel món, dius allò de “I’m from Bar­ce­lona” i sem­pre surt el Barça pel mig...
El Barça és un ambai­xa­dor impa­ga­ble, n’hem d’estar orgu­llo­sos i al mateix temps tre­ba­llar con­jun­ta­ment i ho estem fent.
L’Espai Barça és una opor­tu­ni­tat o un mal­de­cap?
És un pro­jecte que no dei­xarà tot­hom con­tent perquè quan prens una decisió aquesta és una de les con­seqüències, que algú no hi esti­gui d’acord. Ja passa, fins i tot, quan tries el lloc on posaràs un con­te­ni­dor o una parada de bus. Amb tot, per a la ciu­tat és un bene­fici. És bo que l’esport tin­gui aquesta capa­ci­tat trans­for­ma­dora, ho faci el Barça o qui sigui. Ens asse­gura que molts joves d’aquesta ciu­tat tin­guin un club de referència amb unes grans ins­tal·laci­ons per fer esport. El club és, a més, molt més que això. S’ha con­ver­tit en un refe­rent en el món de la tec­no­lo­gia, entre altres coses.
El Cir­cuit de F-1 és a Mont­meló però es diu “de Bar­ce­lona” i no serà fàcil sal­var el gran premi a par­tir del 2021. S’ha de fer a qual­se­vol preu?
És inne­ga­ble la reper­cussió que genera no només en els muni­ci­pis de l’entorn sinó també a la ciu­tat. La F-1 i la Moto GP arros­se­guen gent que per­nocta a la ciu­tat. Jo mateix ho he vist. El Cir­cuit ha de tre­ba­llar cap a un model que sigui més sos­te­ni­ble i si pot ser auto­su­fi­ci­ent, i volem aju­dar-hi. És una referència inter­na­ci­o­nal i tot­hom hi vol venir no només pel clima sinó pels ser­veis. La F-1 la con­si­dero més que una com­pe­tició espor­tiva un gran espec­ta­cle que supera pro­ba­ble­ment l’àrea d’esports de l’Ajun­ta­ment i toca direc­ta­ment a altres depar­ta­ments.
La UFEC lidera la recla­mació que un 1 per cent del pres­su­post català vagi als esports i també aposta per una nova llei de l’esport. Com­par­teix aques­tes rei­vin­di­ca­ci­ons?
Una cosa és segura i m’hi sumo total­ment: l’esport no té el reco­nei­xe­ment polític i públic que hau­ria de tenir. I no és una cosa que digui con­tra la Gene­ra­li­tat, l’Estat o la Unió Euro­pea. S’ha de dir més alt que tots els diners que inver­tim en l’esport els reduïm en la des­pesa sanitària. Quan la gent sigui cons­ci­ent que un euro en esport són tres euros menys en sani­tat, hau­rem fet el pri­mer pas per tenir un finançament just. Per des­co­nei­xe­ment, molta gent es pensa que l’esport és el fut­bol o la Cham­pi­ons i que els diners se’n van cap al pro­fes­si­o­na­lisme. L’altre pro­blema és que aquest és un sec­tor que mai ha aixe­cat la veu, no és com d’altres on tot­hom alça la veu. Som gent molt res­pec­tu­osa i que tenim el fair play per ban­dera i pot­ser això ens ha per­ju­di­cat. L’esport no és només salut, també gene­ració de llocs de tre­ball i trans­for­mació social, un ele­ment clau en la soci­e­tat moderna del segle XXI.
Com va aca­bar ficat en política espor­tiva?
Tota la vida he fet esport. És una cosa fami­liar. Tant el meu pare com el meu avi havien fet atle­tisme fede­rat i popu­lar. Des de ben petit el meu pare m’aga­fava i em por­tava a córrer. De córrer a l’aire lliure pri­mer em vam dir jòguing, després fúting i ara hem arri­bat al run­ning. Al prin­cipi els que ho fèiem érem qua­tre fre­akys que ens saludàvem pel car­rer amb aque­lles cin­tes i samar­re­tes tan retro. Després vaig començar a fer política al meu dis­tricte a Sant Martí i des de lla­vors, quan era cap de gabi­net de Car­les Martí, ja em vaig espe­ci­a­lit­zar en temes d’esport, tant a l’opo­sició com ara en el govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)