Patinatge

DÈLIA VALENTÍ

AMBAIXADORA DE LA 8A JORNADA DE L’ESPORT FEMENÍ

“Per a mi, és la meva vida”

“Potenciar el talent i tot el que pot aportar a l’esport, que no està prou valorat”, és l’objectiu de la jornada que assenyala la capitana del CPA Girona

Sacrifici, disciplina i perseverança és el que ha après de la seva modalitat

Honor
“Que et diguin que ets un referent per a molta gent que patina és un honor. Ara tenim un repte molt gran perquè s’ha canviat mig equip i volem que es vegi unit i no abaixar el nivell quant a treball”, diu la capitana del CPA Girona, segon en a Granollers en el campionat territorial gironí que s’havia de fer a Fontajau.
Jo si fos futbolista no em guanyaria la vida com un jugador. I no passa només en l’àmbit esportiu, sinó també en el laboral

Dèlia Valentí (Cassà de la Selva, 1996) és la capi­tana de l’equip de grups de xou grans del CPA Girona i la pri­mera de les qua­tre ambai­xa­do­res que tindrà la Jor­nada de l’Esport Femení, la vui­tena edició de la qual es farà el 8 de març al matí a Girona. Infer­mera a temps com­plet i pati­na­dora des dels qua­tre anys, ha vis­cut el crei­xe­ment del con­junt gironí des de dins perquè forma part de l’equip des del 2010, quan es va crear; el 2015 hi va debu­tar en l’àmbit inter­na­ci­o­nal amb el bronze mun­dial, i l’any pas­sat, va com­ple­tar la tem­po­rada per­fecta amb tots els títols en joc, des del ter­ri­to­rial fins al mun­dial.

Ambai­xa­dora... Fa pat­xoca, no?
Em fa molta il·lusió i suposa una gran res­pon­sa­bi­li­tat perquè estem ani­mant nenes des de ben peti­tes, fins a les mares o fins i tot les àvies [riu], a engan­xar-se a l’esport, o que la gent que ja en fa no ho deixi. És el que passa ara, que cada vegada més nenes en l’etapa ado­les­cent ho dei­xen i és una llàstima.
Vostè, amb qua­tre anys, no devia ni saber que feia esport.
Em feia pànic pati­nar però vaig començar per una amiga, ella ho va dei­xar i va fer ten­nis i jo he seguit. Agra­eixo també a la meva mare que m’hagi por­tat a cada entre­na­ment perquè jo no hi volia anar i, per a mi, el pati­natge és la meva vida.
Al final és tenir-hi dedi­cació.
En el meu cas del pati­natge, i en grup, m’ha apor­tat molts valors perquè veus el sacri­fici de mol­tes hores per tenir el mateix objec­tiu, dis­ci­plina i per­se­ve­rança. Perquè nosal­tres vam començar sent ter­ce­res de Girona i mai ens ima­ginàvem arri­bar a uns cam­pi­o­nats del món. I mira, l’any pas­sat vam acon­se­guir la meda­lla d’or. Veure que tu fas tot el que pots i que les teves com­pa­nyes donen també el millor d’elles matei­xes és massa.
Com passa de pati­nar en la moda­li­tat indi­vi­dual a fer-ho en grups?
Cada club ho fa d’una manera dife­rent, i en el nos­tre cas, la moda­li­tat de xou es va implan­tar el 2010, quan a la Nuri [Solé, l’entre­na­dora] se li va ocórrer i ens va aga­far a unes quan­tes. I fins aquí. Ara ja tenim un grup de júnior, que mai n’havíem tin­gut, i hi entren a par­tir dels tretze o catorze.
És una moda­li­tat en què els egos han de que­dar a un cos­tat. Creu que en esports més mas­cu­lins seria difícil de veure-ho?
Sí que ho podrien fer, la llàstima és que sí que hi ha nois però no prou per fer un grup de xou gran. N’hi ha en equips de noies perquè és una moda­li­tat mixta i hi ha nois que són molt bons.
Són un esport mino­ri­tari, però omplen pave­llons. Com és?
Bé, el fet de tenir els dos millors equips del món a les comar­ques giro­ni­nes hi fa molt. Perquè a l’altra punta d’Espa­nya mateix un cam­pi­o­nat ter­ri­to­rial com el que hem fet aquest cap de set­mana no s’omple, ni de bon tros. Això fa que cada vegada hi hagi més par­ti­ci­pació i més segui­ment. I n’estem molt orgu­llo­ses: el 14 de juliol de l’any pas­sat en el cam­pi­o­nat del món el Palau Sant Jordi es va omplir i recordo el cam­pi­o­nat del món a la Xina en un pavelló enorme i només una grada amb gent.
Tenen tota la pre­pa­ració logística, de maqui­llatge o ves­tu­ari. Fa que tin­guin més des­gast?
Quant a pre­pa­ració prèvia no, perquè l’adre­na­lina et puja més a poc a poc i estàs cada vegada més activa. Et posa en situ­ació de com­pe­tició, cada vegada estàs més ner­vi­osa i surts que et men­ja­ries el món. No m’ima­gino un cam­pi­o­nat sense maqui­llar.
Par­lava de l’Olot. Vostès han cres­cut a la seva ombra i el van superar. Hi ha riva­li­tat?
És molt sana, per des­comp­tat. Nosal­tres vam començar el 2010, que jo ja hi era, i al·lucinàvem, amb tot el que feien i tot el que por­ta­ven cada any. Vèiem que anàvem pujant però mai ens hauríem pen­sat que arri­baríem a superar-les. Era impen­sa­ble, però quan veus que ets ter­cera del món, l’any següent segona... No et queda cap altre remei que som­niar a que­dar pri­me­res. És un honor i agra­eixo molt tenir l’Olot ja en el pri­mer cam­pi­o­nat, perquè és el millor de la com­pe­tició: no et pots rela­xar ni un moment.
Aquesta jor­nada de l’esport femení també els per­met tro­bar-se amb un altre tipus de públic.
Ens tro­bem, per això, que sem­pre venen nenes molt peti­tes. Sí que és un esport en què si no comen­ces molt aviat et que­des enrere, però només de veure que es paren a mirar-te només perquè por­tes patins és molt guai, la veri­tat. I aquest any ani­mem també les mares que por­tin els patins perquè jo m’he ado­nat que si la meva mare hagués com­pe­tit hau­ria entès l’esport que prac­tico.
El 8 de març té molta noto­ri­e­tat els dar­rers anys. Ho nota?
Altres anys des de l’Ajun­ta­ment t’avi­sa­ven, però aquest any només d’entrar a les xar­xes soci­als, per exem­ple, els clubs que segueixo en feien pro­moció. Això por­tarà molta par­ti­ci­pació. I després, per exem­ple, el meu xicot juga a bàsquet a Cassà de la Selva i em va dir que havien fet la foto aquesta que es tapen l’ull. Mira que bé que arribi a tanta gent, això.
Que arribi a tants àmbits no pot ser que acabi sent ‘mains­tream’ però que, a l’hora de la veri­tat, ser­veixi per a ben poc?
Per això fem aquesta jor­nada i hi ha un tema que encara no està resolt: les dones cada vegada tenim més importància, però per exem­ple jo si fos fut­bo­lista no em gua­nya­ria la vida com un juga­dor. I no passa només en l’àmbit espor­tiu, sinó també en el labo­ral. Un bom­ber gua­nya més que una bom­bera, i que hi hagi admi­nis­tra­ci­ons que ho per­me­tin..., espero que a la llarga s’acabi.
Què li sem­bla que es parli tant de fut­bol femení ara? És perquè les dones fan l’esport que agrada als homes, per fi?
Bé, a mi no m’agrada que es parli d’un esport mas­culí o femení. En el meu cas del pati­natge al meu club hi ha un noi i som 120 noies. I no és un esport de gènere, però si un nen diu a l’escola que patina els altres se’n foten i això per a mi és patètic. Aques­tes jor­na­des no trau­ran aquest estigma perquè estan fetes per a les dones, per poten­ciar el talent i tot el que pot apor­tar a l’esport; no està prou valo­rat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)