Més esport

Els Jocs Olímpics que no es van fer

Tòquio-1940

La invasió del Japó a la Xina i d’Alemanya arreu d’Europa van provocar la suspensió dels Jocs que s’havien de fer a la capital japonesa

El COI els va intentar salvar com fos i els va oferir a Hèlsinki abans que Finlàndia fos atacada per la Unió Soviètica i el maig del 1940 els Jocs es van suspendre definitivament

Tres dies després de la invasió de Polònia, Finlàndia assegurava que estava en condicions d’organitzar els Jocs

Els Jocs del 1940 es van ator­gar a Tòquio durant la 35a sessió del COI, que es va fer el juliol del 1936, amb motiu dels Jocs de Berlín. La capi­tal del Japó va der­ro­tar Hèlsinki per 38 a 27. El COI va con­ce­dir els Jocs a un país que estava por­tant una política molt agres­siva amb els seus veïns i que el 1931 havia envaït la Xina, en un con­flicte que en aquell moment estava atu­rat després de l’annexió de Manxúria, el 1932. El juliol del 1937 la guerra entre el Japó i la Xina es va repren­dre i es va dema­nar la reti­rada de l’orga­nit­zació dels Jocs del 1940 a Tòquio. Sense èxit.

Durant els anys trenta del segle pas­sat hi va haver molta ceguera en la majo­ria dels governs d’arreu del món. També en el COI. El juny del 1937, en la reunió que es va fer a Varsòvia, el COI va ator­gar els Jocs d’hivern del 1940 a Sap­poro i el pre­si­dent de l’orga­nisme, el comte de Bai­llet-Latour, va dir en el seu dis­curs: “Posseïdors de les matei­xes qua­li­tats d’ordre i d’orga­nit­zació que els ale­manys, res­pec­tu­o­sos, com ells, de l’auto­ri­tat i dels regla­ments, plens dels prin­ci­pis olímpics, que for­men el credo dels seus atle­tes, els japo­ne­sos sabran fer bé aquesta tasca.” El COI no va fer cas a ningú. Al mes de febrer els països par­ti­ci­pants en els Jocs de l’Imperi Britànic van acor­dar boi­co­te­jar els Jocs de Tòquio si el Japó encara estava en guerra en el moment de cele­brar-se. El COI no va fer cas ni al seu mem­bre xinès, el doc­tor Wang, que va enviar un tele­grama a la reunió que es va fer el març del 1938 al Caire, en el qual dema­nava que es canviés la seu del 1940. En la res­se­nya de la reunió que es va fer en el but­lletí del COI es va escriure: “Com que no hi ha res en el text de la Carta Olímpica que per­meti pren­dre una decisió així, pas­sem a l’ordre del dia.” Bai­llet-Latour va dir al japonès Jigoro Kano que si les hos­ti­li­tats amb la Xina no s’aca­ba­ven, el seu con­sell al Japó, tant en el seu interès com en el del COI, seria que renunciés a orga­nit­zar els Jocs. Kano va res­pon­dre que no veia cap raó per la qual el Japó no pogués orga­nit­zar els Jocs i per què les naci­ons hau­rien de refu­sar a par­ti­ci­par-hi.

El COI jugava a dues car­tes i no va dir que no a l’oferta feta pel seu mem­bre fin­landès Ernst Kro­gius perquè els Jocs es pogues­sin fer a Hèlsinki. Això sí, la decisió s’havia de pren­dre abans de sis mesos. Lon­dres es va ofe­rir a orga­nit­zar els Jocs si ni Tòquio ni Hèlsinki ho podien fer i Oslo es va ofe­rir per ser la seu dels d’hivern. L’expan­si­o­nisme d’Ale­ma­nya a Europa i del Japó a Àsia no va atu­rar la maquinària olímpica i, a la sessió del Caire, les ciu­tats de Buda­pest, Lau­sana, Hèlsinki, Ate­nes i Lon­dres van pre­sen­tar la seva can­di­da­tura per als Jocs d’estiu i Saint Moritz i Oslo per als Jocs d’hivern del 1944, i Bel­grad per als d’estiu del 1948.

El juliol del 1938, el Japó renun­ci­ava final­ment a orga­nit­zar els Jocs del 1940, tant els d’estiu com els d’hivern, i al mes de setem­bre el COI tras­lla­dava els Jocs d’estiu a Hèlsinki. Els d’hivern, després de diver­sos can­vis i renúncies, el juny del 1939 es van ator­gar a l’estació ale­ma­nya de Gar­misch-Par­tenkirc­hen, que ja els havia aco­llit el 1936. En aque­lla mateixa reunió del COI a Lon­dres es van ator­gar els Jocs d’estiu del 1944 a Lon­dres i els d’hivern a Cor­tina d’Ampezzo. Menys de tres mesos després, l’1 de setem­bre del 1939, Ale­ma­nya envaïa Polònia i començava la Segona Guerra Mun­dial.

Europa estava en guerra, però el COI sem­blava que vivia en un altre món. Tres dies després de la invasió de Polònia, Finlàndia asse­gu­rava que estava en con­di­ci­ons d’orga­nit­zar els Jocs que s’havien de fer el juliol del 1940. El 16 d’octu­bre, el pre­si­dent del COI va enviar una carta als mem­bres del COI en la quals els pre­gun­tava si con­si­de­ra­ven que “en interès de la idea olímpica, és oportú de cele­brar els Jocs en el cas que les hos­ti­li­tats no s’hagin aca­bat, i, si tin­gues­sin lloc en aques­tes con­di­ci­ons, Hèlsinki podria comp­tar amb la par­ti­ci­pació del vos­tre país”. Més de dos mesos després de l’inici de la guerra, el novem­bre del 1939, Ale­ma­nya renun­ci­ava a orga­nit­zar els Jocs d’hivern del 1940. El pre­si­dent del COI ho va comu­ni­car als seus col·legues en una carta datada el 25 de novem­bre del 1939 en la qual, a més de lamen­tar que Ale­ma­nya hagués renun­ciat, mos­trava la seva espe­rança que els Jocs d’estiu es fes­sin, afir­mant que els Jocs eren “l’expressió de l’ardent desig de la joven­tut que, d’aquí a l’ober­tura de la cele­bració de l’Olimpíada, gràcies als con­tac­tes que s’esta­bli­ran entre les naci­ons, fins i tot sense inter­rom­pre les hos­ti­li­tats, es podrien tro­bar les bases d’un acord que per­me­tes­sin posar fi als hor­rors de la guerra”. El 30 de novem­bre, cinc dies després del desig de Bai­llet-Latour que els Jocs de Hèlsinki es pogues­sin cele­brar, la Unió Soviètica va envair Finlàndia. El març del 1940, Finlàndia capi­tu­lava. El 2 de maig del 1940, Bai­llet-Latour anun­ci­ava que Hèlsinki havia renun­ciat a orga­nit­zar els Jocs d’estiu del 1940 i que, d’acord amb l’arti­cle 2 de la Carta Olímpica, els Jocs de la 12a Olimpíada no es cele­bra­rien. Quan el pre­si­dent del COI va anun­ciar el final de les seves espe­ran­ces que els Jocs no s’inter­rom­pes­sin, Ale­ma­nya i l’URSS ja s’havien repar­tit Polònia, els soviètics havien esta­blert pro­tec­to­rats a les tres repúbli­ques bàlti­ques i Ale­ma­nya havia ini­ciat la invasió de Noru­ega i Dina­marca. El 10 de maig va començar l’ofen­siva ale­ma­nya con­tra Bèlgica i Holanda i el 14 de juny els ale­manys entra­ven a París. França es va ren­dir el 22 de juny.

Les xifres
1940
Maig
El 2 de maig del 1940, quan feia cinc mesos que Alemanya havia envaït Polònia, el COI va anunciar que els Jocs no es farien.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)