Més esport

Els Jocs, ben ajornats

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, i el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, arriben a un acord per ajornar els Jocs de Tòquio fins a l’estiu del 2021 per la crisi del coronavirus

La petició del Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units precipita una decisió que ja estava cantada des de diumenge

Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 es dis­pu­ta­ran l’estiu del 2021. S’ha fet espe­rar, però la decisió estava can­tada des de diu­menge. No ha fet falta arri­bar a les qua­tre set­ma­nes de ter­mini que s’havia fixat el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) per fer-ho ofi­cial. El reguit­zell de renúncies dels comitès olímpics de pri­me­res potències espor­ti­ves si els Jocs es man­te­nien aquest any i les pres­si­ons de les prin­ci­pals fede­ra­ci­ons recla­mant l’ajor­na­ment han fet el seu efecte. La situ­ació era insos­te­ni­ble i ahir hi va haver fumata blanca. “El Japó, com a país amfi­trió, sota les actu­als cir­cumstàncies, ha pro­po­sat que el COI estudiï si pot ajor­nar els Jocs al vol­tant d’un any perquè els atle­tes puguin tenir les millors con­di­ci­ons pos­si­bles”, va infor­mar el pre­si­dent del govern nipó, Shinzo Abe. Poc després, va arri­bar el comu­ni­cat de l’orga­nisme olímpic: “En les actu­als cir­cumstàncies, i basant-nos en les dades de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut, el pre­si­dent del COI i el pri­mer minis­tre del Japó, hem conclòs que els Jocs de la XXXII Olimpíada a Tòquio s’han de can­viar a una data més enllà del 2020, però no poste­rior al 2021.”

Fins fa una set­mana, la pos­si­bi­li­tat d’ajor­nar els Jocs era pràcti­ca­ment un tema tabú tant per al govern japonès com per al COI, si més no de manera ofi­cial. L’expansió del coro­na­vi­rus, però, es manté impa­ra­ble, les com­pe­ti­ci­ons s’han atu­rat pràcti­ca­ment arreu i els espor­tis­tes, con­fi­nats, no tenen pos­si­bi­li­tats d’entre­nar-se. El pes de la rea­li­tat s’ha aca­bat impo­sant. Segons el comu­ni­cat, “aquesta mesura pretén pro­te­gir la salut dels atle­tes, de la resta de per­so­nes impli­ca­des en els Jocs Olímpics i de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal”. La nota també es fa ressò que “la pro­pa­gació impre­dic­ti­ble i inau­dita del virus ha agreu­jat la situ­ació a la resta del món”.

Es manté el nom

Els orga­nit­za­dors han deci­dit con­ser­var Tòquio 2020 com a nom de l’esde­ve­ni­ment i podran man­te­nir la flama olímpica que va arri­bar des d’Olímpia a ter­res japo­ne­ses per sim­bo­lit­zar així “la llum al final del túnel en què ens tro­bem ara”, segons el comu­ni­cat del COI. Per petició del pri­mer minis­tre nipó, la flama es que­darà pro­vi­si­o­nal­ment a la pre­fec­tura de Fukus­hima (al nord-est de Tòquio), una de les regi­ons més afec­ta­des pel ter­ratrèmol i el tsu­nami del 2011, seguits per un acci­dent nuclear, i on estava pro­gra­mat que comencés el relleu de la torxa diven­dres.

Rep­tes pen­dents

Els orga­nit­za­dors tenen ara la missió de con­ser­var el bon estat de pre­pa­ració de Tòquio per ser l’esce­nari dels Jocs, que havien estat elo­gi­ats repe­ti­da­ment pel COI, a més de man­te­nir la moral dels seus con­ciu­ta­dans, que s’havien bol­cat amb la gran cita espor­tiva. “Lamento la decisió però estic molt alleu­ge­rit”, va adme­tre Yos­hiro Mori, el màxim res­pon­sa­ble del comitè orga­nit­za­dor després de conèixer l’ajor­na­ment. I hi va afe­gir: “A par­tir d’ara, ens podrem con­cen­trar a pre­pa­rar uns Jocs encara millors.” En tot cas, Mori va reconèixer que cal­dran molts ajus­ta­ments, ja que algu­nes seus olímpi­ques ja esta­ven com­pro­me­ses per a després de l’estiu i, per tant, s’hau­ran de bus­car alter­na­ti­ves. A tot això, s’hi suma­ran els cos­tos pres­su­pos­ta­ris que supo­sarà l’endar­re­ri­ment de les com­pe­ti­ci­ons o què suc­ceirà amb els mili­ons d’entra­des que ja s’han venut per als Jocs, entre altres com­pli­ca­ci­ons logísti­ques. Al seu torn, el pre­si­dent del COI, Tho­mas Bach, va indi­car que no hi ha càlculs de les pèrdues econòmiques que pot supo­sar l’ajor­na­ment de la cita espor­tiva més impor­tant a escala mun­dial i va subrat­llar: “El més impor­tant és sal­var vides huma­nes, amb la qual cosa les con­si­de­ra­ci­ons finan­ce­res no són pri­o­ritàries.”

Cop de gràcia

Entre el reguit­zell de recla­ma­ci­ons a favor de l’ajor­na­ment, la petició del Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units (USOPC), a través de la seva pre­si­denta, Susanne Lyons, va resul­tar ahir defi­ni­tiva i va pre­ci­pi­tar la reso­lució final. L’USOPC és el pri­mer comitè olímpic del món per resul­tats espor­tius i rep del COI un tracte pre­fe­rent quant al repar­ti­ment dels divi­dends. S’emborsa un 12,75% de la venda dels drets de tele­visió en el seu propi país, a més d’un 20% dels ingres­sos totals de màrque­ting. “És més clar que mai que el camí cap a l’ajor­na­ment és el més pro­me­te­dor”, va indi­car l’USOPC en un comu­ni­cat. Hores després es va con­fir­mar l’ajor­na­ment.

PROTECCIÓ

Els organitzadors destaquen que la mesura és per protegir la salut dels esportistes

IGUAL

Tot i fer-se el 2021, els organitzadors mantenen el nom de Tòquio 2020

AJUSTAMENTS

S’hauran de canviar algunes seus olímpiques ja compromeses després de l’estiu

Les tres suspensions en la història olímpica

En la història olímpica ja hi hagut altres capítols en què s’ha hagut de suspendre alguna edició dels Jocs d’estiu, sempre per conflictes bèl·lics, però en cap cas un ajornament. Precisament, els previstos a Tòquio el 1940 ja es van cancel·lar per la seva política expansionista a Àsia, especialment envers la Xina. I l’alternativa de fer-los a Hèlsinki també es van haver de desestimar pels atacs de la Unió Soviètica. Abans s’havien suspès els de Berlín 1916 per l’esclat de la Primera Guerra Mundial i posteriorment els de Londres 1944 per la Segona Guerra Mundial. El president del COI, Thomas Bach, no va voler entrar a valorar l’ajornament amb aquests precedents i ho va qualificar de “comparacions perilloses”. I hi va afegir: “Mai hem vist que un virus s’expandeixi d’aquesta manera pel món. És un desafiament sense precedents, per al moviment olímpic i per a tota la humanitat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.