Més esport

Grand National

Els cavalls, tampoc

El Grand National s’havia de córrer avui a l’hipòdrom d’Aintree, prop de Liverpool. Des de l’any 1839, només les dues grans guerres havien deixat Anglaterra sense una de les curses més seguides a tot el món

Frase reportatge

El món mirava avui a Ain­tree, en el dis­tricte de Sef­ton, una civil parish, un muni­cipi del Mer­sey­side, prop de Liver­pool, on hi ha l’hipòdrom d’Ain­tree. Allà, des del 1839, el pri­mer cap de set­mana d’abril es dis­puta el Grand Nati­o­nal. No és una cursa d’obs­ta­cles, és molt més que això. Però aquest anys, per pri­mera vegada, des de 1945, no hi haurà cursa. Només les dues guer­res mun­di­als havien impe­dit que els cavalls recor­re­gues­sin les qua­tre milles i 514 iar­des i sal­tes­sin els 30 obs­ta­cles de la car­rera més dura del món. El 1993 va ser decla­rada nul·la, després que inci­dents en la sor­tida i durant la prova n’impe­dis­sin el nor­mal desen­vo­lu­pa­ment. Fins al coro­na­vi­rus. Enguany s’hau­ran de con­for­mar amb una Grand Nati­o­nal vir­tual: qua­ranta cavalls com­pe­ti­ran sobre la base d’un pro­grama informàtic que es fa ser­vir des del 2017 per cali­brar els per­cen­tat­ges en les apos­tes. No serà el mateix . El virus ha gua­nyat l’èpica i el negoci.

El negoci

140 mili­ons de lliu­res en apos­tes només en les taqui­lles de l’hipòdrom, 1.400 en els des­pat­xos repar­tits per Angla­terra i mes d’un milió en pre­mis. 70.000 per­so­nes en el recinte –entre 20 i 600 lliu­res– i nou mili­ons d’audiència en el Regne Unit i 600 en el món. Es trans­met en directe a més de 140 països. La pri­mera vegada que van entrar les càmeres va ser l’any 1960. La BBC va començar a eme­tre la cursa el 1927. Des de lla­vors, els angle­sos van seguir la car­rera engan­xats a la ràdio pública fins que el 2013 Talks­port va com­prar els drets. Des de 2014 com­par­tei­xen els drets. El 1967 es va pagar 100 a 1 la victòria de Foi­na­von (no ha pas­sat mai més) perquè en l’obs­ta­cle 23 va ser l’únic a sal­tar; la resta de cavalls van que­dar tallats i ell, que anava últim, va que­dar sol al cap­da­vant fins a la meta. Des de lla­vors, aquesta tanca porta el seu nom.

L’ori­gen

Com sol pas­sar, hi ha molt de debat sobre aquest tema. S’asse­nyala un tal Wylliam Linn, pro­pi­e­tari del Water­loo Hotel de Ain­tree. Diuen que la pri­mera cursa va ser la de 1836 i la va gua­nyar The Duke, que va repe­tir l’any següent. Que es deixés de córrer la car­rera de caça de Saint Albans, a Lon­dres, i que s’inau­gurés la línia de tren fins a Liver­pool , el 1830, va donar importància a la cursa.

El mite

Pro­pi­e­tat de l’amo d’un negoci de com­pra i venda de cot­xes, una estàtua a grandària natu­ral el recorda en la línia de meta de l’hipòdrom d’Ain­tree. Red Rum va ser ele­git per­so­natge espor­tiu de l’any per la BBC perquè no és l’únic cavall que ha gua­nyat tres vega­des la cursa –1973, 1974 i 1977– i va ser segon els anys 1995 i 1996. Entre­nat per Gin­ger McCain, va néixer a Irlanda el 1965 i va morir el 1995. En cent cur­ses, mai va caure en sal­tar un obs­ta­cle. La seva pri­mera victòria és una de les cinc millors car­re­res de la història del Grand Nati­o­nal i l’última va ser tri­ada pels espec­ta­dors de la BBC com un dels 25 moments de la història de l’esport a Angla­terra del segle XX.

Dones

El 1975 es va per­me­tre que cor­res­sin dones i el 1977 ho va fer la pri­mera, Char­lotte Brew. El 1982, Geral­dine Rees va aca­bar per pri­mera vegada el recor­re­gut. Katie Wal­seh va ser ter­cera amb See­bas el 2015 i Nina Car­berry ja és un mite, perquè l’ha cor­re­gut cinc vega­des, l’ha aca­bat cinc vega­des i el 2010 va ser setena, la seva millor marca. Però si hi ha una dona que ha mar­cat la car­rera, a més de la reina d’Angla­terra i amb permís de la sufra­gista que es va llançar a les potes del caball del rei Edu­ard, aquesta és Jenny Pit­mann, que va ser la pri­mera dona a cele­brar una victòria, com a entre­na­dora d’un cavall, Cor­bi­ere, el 1995. Amb Royal Ath­lete va tor­nar a gua­nyar el 1995.

La cadira

Dels trenta obs­ta­cles, només dos se sal­ten una vegada. Un és la cadira, a la qual només es poden com­pa­rar en difi­cul­tat i peri­llo­si­tat el Bec­her’s Brook i el Canal Turm. És un osb­ta­cle d’1,60 d’altura, que pre­ce­deix una rasa d’1.83 d’amplada, amb un des­ni­vell de 15 centímetres en la cai­guda. Nor­mal­ment és un salt que per­met vols ele­gants, però és cert que no sem­pre és així. De fet, hi han mort tres cavalls des de 1839 , l’últim el 1979, quan hi va haver un acci­dent en el qual es van veure invo­lu­crats onze cavalls, inclòs Kin­tal, que va haver de ser sacri­fi­cat. Allà, el 1862, va morir Joseph Wynne, i George Ede, el 1872. Durant el segle XIX i el prin­cipi del segle XX va ser cone­gut com El Monu­ment.

La mort

Vui­tanta cavalls han mort en l’hipòdrom o poste­ri­or­ment sacri­fi­cats a con­seqüència de les feri­des o per l’esforç acu­mu­lat durant la cursa des que es tenen regis­tres docu­men­tats. Poden ser més. Va haver-hi una època ter­ri­ble, que va donar raons a ani­ma­lis­tes detrac­tors de la prova. Entre el 2002 i el 2012 van morir onze cavalls. Espe­ci­al­ment cruel va ser la mort de Sync­ho­ni­sed, en la cursa del 2014. Aca­bava de gua­nyar la copa d’or de Chel­tem­ham –hi ha dub­tes de si és mes impor­tant aquesta cursa o el Grand Nati­o­nal- i par­tia com a favo­rit per acon­se­guir un històric doblet, cosa que només havia acon­se­guit Gol­den Miller el 1934. Va morir en la temp­ta­tiva. Aquest mateix any la cursa també va matar Accor­ding to Pete. L’últim cavall que va morir, en la cursa de l’any 2016.

El duc d’Albur­quer­que

Nas­cut el 15 de desem­bre del 1919 a Madrid i mort el 7 de febrer de 1994 en la capi­tal espa­nyola. Va ser cap de la casa reial de Joan de Borbó, comte de Bar­ce­lona, pare de Joan Car­les I. Va tenir un poni quan tenia cinc anys i va córrer com a genet el Grand Nati­o­nal set vega­des. El va aca­bar un cop, el 1974. El 1976, l’última vegada que el va córrer, va estar incons­ci­ent dos dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)