Més esport

El rescat per a l’esport

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya presenta el seu ‘pla Marshall’: una injecció de 25 milions d’euros per a entitats, practicants i professionals

La meitat dels 9.000 clubs catalans, aturats fins a l’estiu, amenaçats

La Unió de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves de Cata­lu­nya (UFEC) va pre­sen­tar el pla Mars­hall per a l’esport, un pla de recu­pe­ració glo­bal que ha d’aju­dar enti­tats, prac­ti­cants i pro­fes­si­o­nals a trans­for­mar-se i sobre­viure en una nova soci­e­tat, mar­cada per la sob­tada crisi del coro­na­vi­rus. Són 26 mesu­res englo­ba­des en qua­tre àrees – digi­ta­lit­zació, fis­ca­li­tat, ocu­pació i finançament– que han de per­me­tre una injecció econòmica de 25 mili­ons d’euros al sec­tor. Gerard Esteva, en una roda de premsa telemàtica, va asse­nya­lar que la Gene­ra­li­tat n’apor­tarà uns 14 o 15 i que la resta han de venir de les altres admi­nis­tra­ci­ons, amb qui ja ha man­tin­gut con­tacte.

Una foto­gra­fia

Esteva va expli­car que tre­ba­llen amb la con­sul­to­ria Pri­cewa­ter­house Coo­pers en l’ela­bo­ració d’un estudi d’impacte sec­to­rial sobre l’afec­tació de la crisi a fede­ra­ci­ons i clubs cata­lans. La mei­tat del sec­tor està amenaçat i, per això, el pla pretén ser la gènesi de la recu­pe­ració. Segons va expli­car Enric Ber­tran, vice­pre­si­dent de la UFEC i pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Natació, afecta 9.000 clubs, que poden veure com­promès el seu futur perquè tenen les ins­tal·laci­ons tan­ca­des i, amb les matei­xes des­pe­ses de man­te­ni­ment, s’abo­quen a les pèrdues. Mari­bel Zamora, pre­si­denta de la Fede­ració Cata­lana de Volei­bol, va posar de mani­fest l’endar­re­ri­ment de les sub­ven­ci­ons i que amb el decret d’alarma no hi ha com­pe­tició ni acti­vi­tats i el futur és una incògnita. En aquest sen­tit, Esteva recor­dava la pre­visió que el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, els va trans­me­tre en la recent reunió amb repre­sen­tants del sec­tor, segons la qual es podrà rei­ni­ciar la nor­ma­li­tat a les ins­tal·laci­ons al juliol o l’agost.

Hi ha 700.000 llicències i tres mili­ons de per­so­nes són sòcies d’enti­tats. El tan­ca­ment d’ins­tal·laci­ons públi­ques i pri­va­des, de fit­nes o com­pe­tició, entre­na­ment o pràctica indi­vi­dual, afecta l’àmbit asso­ci­a­tiu i el fun­ci­o­na­ment orgànic de les enti­tats ha que­dat també afec­tat.

Esteva va recor­dar que el 2009 la Gene­ra­li­tat apor­tava 160 mili­ons d’euros al sec­tor i que ara, amb el pres­su­post pror­ro­gat, l’import és de 64 mili­ons i que en el nou se’n pre­ve­ien 70. “La crisi del 2008 va por­tar una situ­ació molt com­plexa a la població, però gra­dual. I ara és d’un dia per l’altre: s’han tallat els ingres­sos i per això aques­tes mesu­res ens poden aju­dar a sor­tir de l’atzu­cac”, remar­cava el pre­si­dent de la UFEC, que recor­dava que plou sobre mullat.

A l’acció

El pla se cen­tra en la digi­ta­lit­zació del sec­tor, en un entorn que d’un dia per l’altre també s’ha abo­cat a aquest suport per sobre­viure. Per això es veu impres­cin­di­ble faci­li­tar aquesta tran­sició a les enti­tats. També alli­be­rar aques­tes enti­tats d’una fis­ca­li­tat amb l’IVA, que va pas­sar del 10 al 21%, rebai­xant-lo al 4%. L’impost de soci­e­tats es demana que s’anul·li a enti­tats sense ànim de lucre amb menys de 100.000 euros anu­als en ingres­sos i que, amb una bossa tan gran de volun­ta­ris, se’ls redu­eixi el tram de l’IRPF, com també als fede­rats. I és que gai­rebé el 68% dels clubs no superen el cen­te­nar de socis i tres de cada qua­tre per­so­nes que hi col·labo­ren ho fan de manera des­in­te­res­sada. En l’àmbit de l’ocu­pació, es demana l’entrada en vigor del con­tracte de for­mació.

LA PREVISIÓ

Les instal·lacions esportives no podran recuperar la normalitat fins al juliol o l’agost

LES DADES

3
milions
de persones relacionades amb alguna entitat, pública o privada, fan esport a Catalunya
160
milions
d’euros rebia el sector de la Generalitat el 2009. Amb el pressupost prorrogat, ara en rep 64
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.