Esport i política

Acord de país de 61,5 milions

Política esportiva. La SGEAF anuncia un pla nacional per reactivar l’esport català davant la crisi del coronavirus a través de subvencions, programes i línies de finançament

La secre­ta­ria gene­ral de l’Esport i de l’Acti­vi­tat Física (SGEAF) de la Gene­ra­li­tat va anun­ciar ahir un pla naci­o­nal, un acord de país entre admi­nis­tra­ci­ons i enti­tats, mit­jançant el qual la Gene­ra­li­tat injec­tarà al sec­tor 61.571.000 euros, dels quals 51.571.000 es vehi­cu­la­ran a través de pro­gra­mes i sub­ven­ci­ons adreçats al tei­xit espor­tiu i deu mili­ons a través de crèdit directe a enti­tats espor­ti­ves entre el Con­sell Català de l’Esport i l’Ins­ti­tut Català de Finan­ces. L’objec­tiu de les sub­ven­ci­ons, pro­gra­mes i línies de finançament és pre­ser­var l’acti­vi­tat espor­tiva i la via­bi­li­tat dels agents que la fan pos­si­ble. “És una res­posta glo­bal tenint en compte la diver­si­tat del sec­tor per aglu­ti­nar i coor­di­nar el con­junt d’acci­ons i mesu­res”, va remar­car Figue­ras, con­vençut de la siner­gia: “La cons­ti­tució d’aquesta mesa ens diu que el sec­tor espor­tiu català vol anar unit per fer front a la situ­ació. ” Per Figue­ras, el pla serà un docu­ment viu, que anirà incor­po­rant apor­ta­ci­ons “amb noves mesu­res, tant en l’àmbit econòmic com espor­tiu”. “Hem de rei­vin­di­car la importància que té l’esport a la soci­e­tat i la que pot exer­cir per a la recu­pe­ració en el ves­sant de la salut i l’econòmic”, va reblar Figue­ras.

El direc­tiu va reu­nir ahir en la pri­mera tro­bada de la mesa de l’esport català una setan­tena d’enti­tats públi­ques i pri­va­des, entre les quals hi havia ajun­ta­ments, dipu­ta­ci­ons, la UFEC, el CAR i els clubs.

El govern ja havia anun­ciat ante­ri­or­ment, per una banda, una nova con­vo­catòria de sub­ven­ci­ons dotada amb 2,5 mili­ons d’euros adreçada a enti­tats espor­ti­ves, i, per l’altra, acci­ons per impul­sar a través del Congrés dels Dipu­tats una nova legis­lació des­ti­nada a apli­car un tipus d’IVA reduït per al sec­tor de l’esport, una llei esta­tal de mece­natge espor­tiu o un repar­ti­ment de la recap­tació de jocs i apos­tes esta­tals redis­tribuïda direc­ta­ment als governs autonòmics.

L’exe­cu­tiu havia impul­sat un pri­mer pla de xoc per ofe­rir liqui­di­tat a curt ter­mini al sec­tor espor­tiu en una doble direcció: amb el man­te­ni­ment de sub­ven­ci­ons del 2020 i amb accés al crèdit, a través de les línies de crèdit gene­rals que el govern ha decre­tat a través d’avals d’Ava­lis i de l’Ins­ti­tut Català de Finan­ces (ICF), ava­lant el 80%, i tre­ba­llant amb la línia específica de deu mili­ons per a enti­tats espor­ti­ves –espor­tis­tes, clubs, fede­ra­ci­ons, con­sells espor­tius, ajun­ta­ments i orga­nit­za­dors d’esde­ve­ni­ments espor­tius– que no tin­guin accés a aquest crèdit.

Estudi de l’impacte

En segon lloc, la SGEAF ela­bo­rarà un estudi de l’impacte econòmic, social i labo­ral de la Covid-19 en el sec­tor, que per­meti guiar la política espor­tiva del govern, del con­junt de les admi­nis­tra­ci­ons i del sec­tor espor­tiu. El govern ava­luarà la pos­si­bi­li­tat de rever­tir en el pres­su­post dis­po­ni­ble per a política espor­tiva ingres­sos pro­ce­dents de taxes i tri­buts pro­pis de la Gene­ra­li­tat, així com acci­ons en el marc dels jocs, apos­tes i lote­ries pro­pis de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya.

La mesa sectorial i la normalitat

La mesa sectorial també coordinarà el desconfinament del sector esportiu. Això implica valorar si es podran (i com) reprendre les competicions esportives federades i escolars de la temporada 2019/2020 a Catalunya; el retorn als entrenaments dels esportistes d’alt nivell tant als seus propis clubs com als centres de tecnificació i Centre d’Alt Rendiment de la Generalitat de Catalunya, i l’afectació als grans esdeveniments internacionals previstos a Catalunya durant el 2020.

Ampliació del programa d’alt rendiment

La secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física també ha prorrogat un any més el programa d’Alt Rendiment Català –amb una dotació addicional per a l’any 2021 de nou milions d’euros– per tal que els 530 esportistes catalans aspirants a participar als Jocs de Tòquio puguin fer-ho el 2021 amb les mateixes condicions amb què s’han preparat durant el cicle olímpic 2017-2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)