Handbol

XAVI SABATÉ

ENTRENADOR DEL WISLA PLOCK

“No és justa la forma com hem perdut la lliga”

“Hi havia un empat tècnic i encara quedaven jornades de la fase regular i el ‘play-off’, però la federació ha decidit que el títol és seu”

L’equip podria quedar sense els vuitens de final contra el Veszprém

Aquí podem sortir a fer esport i els jugadors aprofiten els parcs per mantenir la forma mentre això duri

Un dels entrenadors catalans de més prestigi, Xavi Sabaté (1976), ha vist com el seu equip, el Wisla Plock, s’ha quedat sense opcions a la lliga per una polèmica decisió de la federació polonesa i probablement quedarà fora també de la Champions sense ni tan sols poder jugar els vuitens contra el Veszprém.

Com li proven aquestes setmanes de confinament a Polònia?
Pel que veig, millor que la gent de Catalunya. De fet, podria venir amb cotxe, però necessito una sèrie de permisos especials per travessar les fronteres d’Alemanya i França. La situació no és dolenta i quan obriran els pavellons tornarem immediatament als entrenaments.
Però la lliga ja l’han perduda?
L’han donada per acabada i han designat el Kielce com a campió. Teòricament encara ens queda la Champions. Divendres hi ha una reunió per veure què passa amb els partits dels vuitens. Pel que diuen sembla que no es jugaran i que probablement s’anirà a una final a quatre directe a finals d’any.
En certa manera, és una doble injustícia?
En el cas de la lliga es va prendre una decisió molt ràpida i precipitada perquè es va cancel·lar la competició i al cap de dotze dies ja es va decidir donar la lliga al Kielce sense esperar què podia passar al cap de dues o tres setmanes. Ells eren líders amb tres punts d’avantatge (les victòries valen tres punts a Polònia) i un partit més jugat. En realitat era un empat tècnic. A més, quedava pendent un play-off. Des del nostre punt de vista és injust donar com a campió directament un equip amb tan poca diferència i quedant pendents no només algunes jornades de la lliga regular, sinó el play-off. A França han fet campió el PSG, però tenia cinc punts més que el segon classificat.
Quina era la solució alternativa?
Alguna altra, això segur. Per a nosaltres això és una injustícia, perquè les lligues s’han de guanyar o perdre a la pista, si tens opcions, i no als despatxos. Si després ells són millors, doncs els felicitem i ja està.
La situació del país quina és? Pot sortir la gent al carrer?
Aquí el govern va reaccionar ràpidament i va prendre mesures de contenció contundents, com ara tancar immediatament les fronteres. Ara les mesures de confinament no són tan estrictes com les que hi ha a Catalunya o a Espanya. Les escoles i la majoria de botigues estan tancades, però podem sortir al carrer normalment amb la mascareta. A més, podem sortir també a fer esport, bé anar a córrer o sortir amb bicicleta. Aquí hi ha molta zona verda i boscos i pots anar-hi sense problemes, igual que en els parcs públics.
Pels jugadors, doncs, no deu ser un drama mantenir la forma física, perquè aquí els tenim tots tancats.
No ho podem fer als pavellons perquè totes les instal·lacions esportives estan tancades, però és cert que tots els jugadors tenen un programa individualitzat de preparació i van cada dia a córrer o poden anar als parcs també a entrenar-se.
En aquesta situació, quina feina pot fer a casa l’entrenador?
Sobretot estic pendent dels diferents escenaris que poden haver-hi i ja no parlo d’aquesta temporada, sinó de la que vindrà. Hem de pensar no només en els jugadors que tenim ara a l’equip, sinó en els que vindran. Els jugadors són professionals i no poden estar quatre mesos sense tocar la pilota, però hem d’esperar les decisions del govern per veure quan s’obriran les instal·lacions esportives. És possible que sigui aviat.
Una final a quatre de la Champions a finals d’any, com es proposa, és factible?
Nosaltres ens hem guanyat per segon any seguit el dret de jugar els vuitens de final i la nostra posició és evident, els volem jugar. Fins i tot per als equips que poden anar directament a la final a quatre no em semblaria correcte. L’equip que acabi guanyant no tindrà el mateix mèrit si no s’han jugat els vuitens i els quarts de final. Jugar al desembre té un altre problema. Les plantilles seran diferents. No té sentit. A més, si tot va bé al gener hi haurà el mundial a Egipte i serà any olímpic. Els jugadors, que son els protagonistes d’aquest espectacle, no son màquines i han de descansar per oferir després un espectacle digne als aficionats i per reduir el risc de lesió, tot i que entenc que és una situació molt complicada. El tema econòmic, que és el que es preval, és clau perquè sense patrocinadors no es poden completar els pressupostos per pagar els jugadors.
Tots els clubs professionals estan rebaixant els sous. A Polònia també?
Nosaltres mateixos vam parlar amb el club i vam negociar una solució que inclou una rebaixa en el salari de tota la plantilla i el cos tècnic mentre això duri.
Fa dues temporades que està a Polònia i l’han renovat fins al 2022. Com és l’experiència?
Estic molt content. Aquest és un projecte molt engrescador. El club és molt seriós, amb una molt bona estructura i els dirigents toquen de peus a terra. Sabem que en pressupost no podem competir amb el Kielce. El repte és cada any estar més a prop d’ells i ho estem fent bé. L’any passat vam acabar a nou punts a la lliga i aquesta temporada els hem guanyat a casa. La temporada vinent la nostra idea és fer un pas més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)