Més esport

Un impacte demolidor

Política esportiva. La UFEC i l’Indescat retraten la situació precària de l’esport català, que deixarà d’aportar 921 milions al valor afegit brut

L’impacte del coro­na­vi­rus en el sec­tor espor­tiu sense ànim de lucre i pri­vat ha estat demo­li­dor. Només en la segona quin­zena del mes de març es van dei­xar de fer 1.200 esde­ve­ni­ments espor­tius a Cata­lu­nya i només un 20% es tor­na­ran a pro­gra­mar. Set de cada deu tre­ba­lla­dors del sec­tor espor­tiu s’han vist afec­tats per un ERTO. El sec­tor deixa d’apor­tar 921 mili­ons d’euros al valor afe­git brut (VAB) català el 2020, “una xifra molt sig­ni­fi­ca­tiva”, segons Gerard Esteva, pre­si­dent de la UFEC, que ahir va pre­sen­tar un estudi d’impacte econòmic rea­lit­zat per l’empresa Pri­cewa­ter­house Coo­pers. El VAB equi­val a la reva­lo­rit­zació dels béns i ser­veis en el seu procés de pro­ducció. Afe­gint-hi els impos­tos cor­res­po­nents, s’obté el PIB.

“Ens pre­o­cupa la debi­li­tat de les nos­tres enti­tats. En l’última crisi van tan­car el 23% dels clubs. Si ara no esta­blim les bases i les admi­nis­tra­ci­ons no donen els recur­sos per tor­nar a la nor­ma­li­tat, aquest cop hi haurà més des­trucció de clubs i reducció de per­so­nes que fan esport”, refle­xi­ona Esteva.

L’estudi pre­senta una pro­jecció que es com­ple­tarà al setem­bre. Un des­as­tre que neces­sita cures ràpides i un pla d’actu­ació a mitjà ter­mini més sòlid per aixe­car el país espor­tiu amb polítiques tant en l’àmbit català com en l’esta­tal –l’IVA reduït és un dels grans cavalls de bata­lla–, fet que també ha remar­cat el secre­tari gene­ral de l’Esport, Gerard Figue­ras: “L’impacte ha estat duríssim, i ens cal sumar tots els esforços, públics i pri­vats.” D’altra banda, ha con­fir­mat que la can­di­da­tura Piri­neus-Bar­ce­lona 2030 no es veurà afec­tada: “És un dels cinc o sis pro­jec­tes trac­tors del país a deu anys de vista.”

Els ingres­sos dels clubs van caure un 44,8% de mit­jana res­pecte al febrer, i els de les fede­ra­ci­ons, un 19,9%. Per demar­ca­ci­ons, Tar­ra­gona és la més afec­tada. Els esports de com­bat lide­ren el rànquing nega­tiu. Els clubs han per­dut un 89,3% dels ingres­sos en quo­tes, publi­ci­tat, patro­ci­nis i ser­veis men­su­als i el seu grau de moro­si­tat s’ha incre­men­tat fins a un 65,8% de quo­tes o ser­veis que no han pogut cobrar, amb Tar­ra­gona també al cap­da­vant (181,3%). Només al maig, la cai­guda dels ingres­sos va supo­sar un 4,25% del total del VAB, més de 50 mili­ons. Si ho extra­po­lem, suposa un decrei­xe­ment de 303 mili­ons dels 1.189 que apor­ten de forma directa.

LA DADA

7/10
treballadors
del sector esportiu han patit un ERTO durant la crisi provocada pel coronavirus

Factura elevada per al sector privat

Del sector amb ànim de lucre n’ha parlat la presidenta de l’Indescat, Anna Pruna, a partir d’un altre estudi. La situació també és descoratjadora, amb una reducció del 50% dels ingressos i amb les inversions del 2020 aturades. El descens de l’aportació al VAB del sector privat és de 618 milions. Un 81% de les empreses han tingut tensions de tresoreria i un 30% han fet un tancament total. A més, el desconfinament del maig no ha millorat els ingressos. Vuit de cada deu empreses han hagut d’acollir-se a un ERO i set de cada deu treballadors s’han vist afectats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.