Més esport

Avui s’havien d’inaugurar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020

Els Jocs de les incerteses

La seguretat sanitària i el cost de l’ajornament són els principals maldecaps de l’organització a un any de la cita olímpica

Avui, 24 de juliol del 2020, era el dia mar­cat en el calen­dari per a la inau­gu­ració dels Jocs Olímpics de Tòquio, els 32ns de l’era moderna. Però la rea­li­tat és ben dife­rent perquè som en l’era del coro­na­vi­rus. L’esclat de la pandèmia ha llançat pels aires totes les pre­vi­si­ons i calen­da­ris, i també els de les com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves. Ja fa qua­tre mesos que es va deci­dir ajor­nar els Jocs, i, més enllà de les dates, seran del 23 de juliol al 8 d’agost del 2021, encara hi ha molts inter­ro­gants i incer­te­ses per resol­dre. De fet, quan es va deci­dir ajor­nar la cita, a finals de març, la Covid-19 tot just començava a col­pe­jar amb duresa algu­nes zones deter­mi­na­des i ara ja s’ha estès pràcti­ca­ment arreu del pla­neta. Així, es fa difícil que els Jocs es puguin por­tar a terme si abans no s’ha tro­bat l’espe­rada vacuna que posi llum a tanta fos­cor.

Men­tres­tant, al Japó i en altres països tot just s’han reprès algu­nes com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves dins d’una “nova nor­ma­li­tat”, que apor­ten algu­nes pis­tes sobre com podrien ser els Jocs, tot i que una cita inter­na­ci­o­nal d’aquesta enver­ga­dura com­porta un tren­ca­clos­ques logístic de difícil solució. L’ajor­na­ment dels Jocs també ha sac­se­jat el calen­dari de grans esde­ve­ni­ments de dalt a baix, i els pri­mers a moure fitxa van ser els dos esports olímpics per excel·lència, l’atle­tisme i la natació, que van tras­lla­dar els seus mun­di­als d’Eugene i Fuku­oka del 2021 al 2022.

També s’ha avançat en les seus de les dife­rents moda­li­tats espor­ti­ves. El comitè orga­nit­za­dor va asse­gu­rar ara fa una set­mana durant la 136a sessió del COI que tots els esce­na­ris pre­vis­tos per al 2020 també esta­ran dis­po­ni­bles per a les noves dates del 2021, inclo­sos la Vila Olímpica i els cen­tres de premsa i radi­o­te­le­visió. Encara queda per defi­nir la des­pesa addi­ci­o­nal que gene­rarà l’ajor­na­ment dels Jocs, així com acla­rir qui assu­mirà aquest cost, uns 3.000 mili­ons de dòlars, el repar­ti­ment dels quals ha gene­rat fric­ci­ons entre l’orga­nit­zació nipona i l’orga­nisme olímpic. La quan­tia econòmica no es conei­xerà fins a la tar­dor i serà ales­ho­res quan es deci­dirà com es repar­teix la des­pesa extra. En tot cas, el gran cavall de bata­lla és com garan­tir la segu­re­tat sanitària durant l’arri­bada al Japó i durant la cele­bració dels Jocs a uns 11.000 espor­tis­tes, als quals s’han de sumar tècnics, repre­sen­tants dels comitès olímpics i d’altres ins­ti­tu­ci­ons, i al públic en gene­ral. Fer el test PCR a totes les per­so­nes que arri­bin als Jocs seria un des­a­fi­a­ment sense pre­ce­dents per al Japó, un país que no ha des­ta­cat pre­ci­sa­ment per fer pro­ves del virus a gran escala i que ha optat per blin­dar les fron­te­res com una de les seves prin­ci­pals mesu­res per con­te­nir la pandèmia. De moment, el vet d’entrada s’eleva fins a 130 països, i per ara no s’ha pre­ci­sat quan tor­narà a per­me­tre l’accés de visi­tants d’aquests llocs d’ori­gen.

Les con­seqüències de la pandèmia també han aca­bat afec­tant l’estat d’ànim dels japo­ne­sos i el suport popu­lar als Jocs. En una enquesta recent només un 24% dels con­sul­tats són par­ti­da­ris que s’orga­nit­zin el 2021. Pel que fa als con­tra­ris, un 70,1 %, es divi­dei­xen entre els que opta­rien per ajor­nar-los una vegada més a causa del coro­na­vi­rus (36,4%) o els que direc­ta­ment els can­cel·larien (33,7%). En el rere­fons també hi ha un des­con­ten­ta­ment gene­ral per la gestió de la pandèmia per part del govern nipó, encapçalat pel pri­mer minis­tre Shinzo Abe.

Tests PCR
Fer el test PCR a totes les persones que arribin als Jocs seria un desafiament sense precedents per al Japó, un país que no ha destacat precisament per fer proves del virus a gran escala i que ha optat per blindar les fronteres com una de les seves principals mesures per contenir la pandèmia. En tot cas, la gran esperança és que s’aconsegueixi l’esperada vacuna que posi llum a tanta foscor.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)