Natació

LUIS RODRÍGUEZ

DIRECTOR TÈCNIC DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE NATACIÓ

“S’ha de reactivar el programa per als joves”

“La inèrcia de la natació absoluta és molt bona, però s’ha de fer un treball important en les categories de joves”

“Tant la federació com jo tenim clar que en general s’han de seguir les línies traçades per en «Casti»”

Luis Rodríguez (Palma, 1977) és des de prin­ci­pis de mes el nou direc­tor tècnic de la Fede­ració Cata­lana de Natació (FCN), en subs­ti­tució de José Anto­nio del Cas­ti­llo, Casti, que emprendrà un nou pro­jecte pro­fes­si­o­nal un altre cop al cos­tat de la pis­cina i sense sor­tir del país. L’exfon­dista inter­na­ci­o­nal del CN Palma, res­pon­sa­ble del grup de tec­ni­fi­cació del CAR de Sant Cugat, fa divuit anys que tre­ba­lla en la FCN i assu­meix aquesta res­pon­sa­bi­li­tat amb el propòsit de con­so­li­dar les línies mar­ca­des pel seu pre­de­ces­sor. Rodríguez té molt clar que s’ha de poten­ciar el pro­grama dels neda­dors més joves i insis­tirà en aquest aspecte amb Lour­des Becerra, Marc Tri­bu­li­etx i Òscar Rodríguez, que com­ple­ten l’orga­ni­grama tècnic.

Quina és ara la situ­ació dels prin­ci­pals neda­dors cata­lans, més de dos mesos després de la reo­ber­tura de por­tes del CAR de Sant Cugat?
Els neda­dors d’alt ren­di­ment, el grup de Jordi Jou, el de Fred Vergnoux, a més de la Marina Gar­cia, ja van arren­car fa un parell de mesos, però la resta s’han anat incor­po­rant al CAR de manera pro­gres­siva. De fet, fa quinze dies encara hi van arri­bar els neda­dors més joves. Hi ha hagut rea­li­tats molt dife­rents, depe­nent de les zones on s’esta­ven i de les carac­terísti­ques dels clubs de pro­cedència. Ara, de fet, el grup de Jou ja torna a fer tots els entre­na­ments al CN Sant Andreu.
El míting de Loulé, a mit­jans d’agost, serà un bon moment per veure l’estat de cadascú.
Sí, perquè pel que fa a entre­na­ments és una situ­ació sense pre­ce­dents. Els neda­dors mai havien estat tant temps parats. Durant el con­fi­na­ment, hi va haver reu­ni­ons telemàtiques entre entre­na­dors de la cata­lana i de l’espa­nyola, amb plu­ges d’idees i inter­ven­ci­ons d’experts sobre com afron­tar aquesta etapa perquè no ens hi havíem tro­bat mai. Comen­cem una mica a cegues. Una cosa és la teo­ria, però després hi ha la rea­li­tat de cada neda­dor, del que ha pogut fer durant el con­fi­na­ment, i és molt dife­rent.
De totes mane­res, després de tres mesos sense poder entre­nar-se i sense grans com­pe­ti­ci­ons a l’horitzó, el 2020 serà pràcti­ca­ment una tem­po­rada per­duda?
Sí, però per a alguns neda­dors de la fede­ració cata­lana serà una gran opor­tu­ni­tat el fet de tenir els Jocs Olímpics un any més tard. El cas més clar és el de Cata­lina Corró [d’Inca, però a les files del CN Saba­dell]. Després d’haver-se ope­rat per ter­cer cop d’un tumor al cap, tindrà una opor­tu­ni­tat que sem­bla que l’hagin dis­se­nyat per a ella i ens n’ale­grem molt perquè és una noia que ha llui­tat i tre­ba­llat molt. Segons comen­ten els entre­na­dors, la majo­ria ho veuen com que tin­dran un temps extra per pre­pa­rar els Jocs, espe­ci­al­ment per a la gene­ració de neda­dors més joves.
Fa divuit anys que és a la fede­ració cata­lana. Pot­ser ja li tocava fer aquest pas a la direcció tècnica?
La veri­tat és que em ve molt de gust per tots aquests anys que fa que tre­ba­llo amb la fede­ració. Vaig començar a tre­ba­llar amb neda­dors més joves, i després en fei­nes més admi­nis­tra­ti­ves, i penso que conec molt bé tant la fede­ració com la natació cata­lana, i tinc mol­tes ganes d’afron­tar aquesta etapa.
Qui­nes seran les seves direc­trius al cap­da­vant de la direcció tècnica de la natació cata­lana?
Estic una mica a l’expec­ta­tiva de veure què ens porta la nova rea­li­tat. Tinc molt clar que s’ha de fer un tre­ball molt impor­tant en les cate­go­ries de joves. La inèrcia que porta la natació abso­luta és molt bona, i sim­ple­ment els hem d’acom­pa­nyar en la mesura que es pugui, però s’ha de tre­ba­llar fort i reac­ti­var els pro­gra­mes de joves.
Els seus ante­ces­sors en el càrrec han estat José Anto­nio del Cas­ti­llo i Fer­nando Ibáñez. Què n’ha après?
Tant la fede­ració com jo tenim molt clar que les línies que va traçar en Casti són les que en gene­ral, grosso modo, s’han de seguir. A més de ser molt bons amics, és una per­sona amb molta visió de la natació inter­na­ci­o­nal, amb molta experiència, i hem tre­ba­llat molt bé con­jun­ta­ment. No ens hem de des­viar d’aquest camí. Afor­tu­na­da­ment, en Fer­nando Ibáñez con­ti­nua tre­ba­llant a la fede­ració cata­lana en una cosa tan impor­tant com és la for­mació de tècnics.
En aquest sen­tit, en ‘Casti’ par­lava de la neces­si­tat d’insis­tir en la cap­tació de més nois i apos­tar per les pro­ves de velo­ci­tat.
És el nos­tre tendó d’Aquil·les. Tenim molt clar quins són els nos­tres punts febles. Pot­ser no hi ha tanta tra­dició i cul­tura, i és d’aque­lles coses que tar­den molt de temps a donar resul­tats, que no és una cosa imme­di­ata. Hi ha entre­na­dors que fa molts anys que pen­sen d’una manera i hem de començar a intro­duir conei­xe­ments nous perquè comen­cin a tren­car-se algu­nes cre­en­ces. Ales­ho­res també fa falta gent valenta que vul­gui aga­far el bou per les banyes i que, sense molta experiència de nois i de pro­ves de velo­ci­tat, o alguns estils en con­cret, tirin enda­vant.
Vall i Bel­monte ja fa molts anys que són a l’elit. Hi haurà relleu?
En l’àmbit femení, tenim Paula Juste i Ain­hoa Cam­pa­ba­dal, i segur que sor­tirà més gent, i en el mas­culí hi ha alguns neda­dors amb molt bona pinta, com en Car­les Coll, campió d’Espa­nya de 200 m braça en pis­cina de 25 metres. Ha mar­xat a entre­nar-se als Estats Units amb en Sergi López i segur que tor­narà essent un millor neda­dor perquè és molt versàtil tant en pro­ves cur­tes com d’estils.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)