Esports de muntanya

Vies ferrades, l’escalada segura

Esports de risc con­tro­lat. Una acti­vi­tat espor­tiva i lúdica en crei­xe­ment

Més de 50 vies fer­ra­des és el que avui en dia podem tro­bar a Cata­lu­nya. L’adre­na­lina que genera la seva pràctica i el risc con­tro­lat que en garan­teix el ser una via equi­pada amb ele­ments de segu­re­tat, és el que ha aju­dat en la seva pro­li­fe­ració per diver­sos racons del país. Si a la pràctica espor­tiva hi afe­gim els parat­ges on tro­bem vies fer­ra­des, sovint soli­ta­ris, espec­ta­cu­lars i en plena natura, és el que explica que s’hagin anat popu­la­rit­zant.

La pri­mera via fer­rada es va traçar l’any 1843 a Àustria i va per­me­tre un accés més segur fins al pic Hoher Dacs­tein. La ini­ci­a­tiva es va anar este­nent per tot el món, amb espe­cial pro­li­fe­ració a Europa i als Alps ita­li­ans. Durant la pri­mera guerra mun­dial l’exèrcit italià en va equi­par diver­ses vies per acce­dir i con­tro­lar cims de la seva fron­tera amb Àustria. Pas­sat el seu ús mili­tar, amb els anys, hi arri­ba­ria l’ús espor­tiu i turístic. A Cata­lu­nya la pri­mera via fer­rada es va equi­par als anys 90 a la mun­ta­nya de Mont­ser­rat. Actu­al­ment aquesta via està tan­cada per motius de segu­re­tat.

Les vies fer­ra­des ens per­me­ten prac­ti­car una moda­li­tat ger­mana de l’esca­lada de forma segura, ja que, a la pràctica, són vies d’esca­lada que van equi­pa­des amb cables d’acer, cade­nes i altres dis­po­si­tius al llarg de la via. Nor­mal­ment són vies d’ori­en­tació ver­ti­cal, o en dia­go­nal, sobre cin­gle­res i parets de roca d’altura con­si­de­ra­ble i que, sovint, es poden com­ple­men­tar amb tiro­li­nes, ponts pen­jants i esca­les pen­ja­des al buit.

Sovint hi ha algun club o cen­tre excur­si­o­nista que cuida de l’estat de con­ser­vació i que en garan­tei­xen un mínim man­te­ni­ment, però no sem­pre és així i per tant cal con­sul­tar amb els conei­xe­dors de la zona, o por­tals espe­ci­a­lit­zats (dean­dar.com o roc­jum­per.com) l’estat de con­ser­vació de la via fer­rada que es vul­gui fer.

La FEEC (Fede­ració d’Enti­tats Excur­si­o­nis­tes de Cata­lu­nya) és l’orga­nisme que en regula la pràctica i les llicències. Arreu del ter­ri­tori podem tro­bar guies o clubs per ini­ciar-nos en la pràctica de les vies fer­ra­des.

La notícia com­pleta a aquí
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)