Més esport

Un repte transatlàntic

Un equip format per quatre gironins i un murcià va iniciar el cap de setmana la travessa al Mediterrani remant i amb un bot sostenible

Aportaran mostres de microplàstics de l’oceà per estudiar-ne la procedència

De la Gomera a Anti­gua, al Carib, remant 3.000 milles –4.800 km– per tra­ves­sar l’Atlàntic, un repte que va néixer l’any 2019 de la volun­tat i la neces­si­tat de fer visi­ble la con­ta­mi­nació de mars i oce­ans. Par­ti­ci­pen en la prova The Talisker Whisky Atlan­tic Cha­llenge, con­si­de­rada una de les més dures del món i que va arren­car el cap de set­mana pas­sat. Martí Ramírez (Palamós, 1988) explica el pro­jecte que van ence­tar a la bai­xada de la Costa Brava (de Port­bou a Bla­nes, 214 km, amb sor­tida diven­dres pas­sat i arri­bada diu­menge) amb l’equip de regata: Sergi Franch, Marc Gra­bu­losa, Quim Pla­nells i Juanba Romero. S’aca­barà, si tot va bé, el 2022 amb la tra­vessa de l’oceà Atlàntic. Tots els inte­grants estan rela­ci­o­nats amb el rem, dos van pro­ta­go­nit­zar la pri­mera tra­vessa de Llo­ret a Menorca, el 2018, i han gua­nyat cam­pi­o­nats esta­tals. El pro­jecte l’englo­ben en tres línies d’actu­ació: cre­uar l’Atlàntic a rem, les Esco­les Oceàniques i, final­ment, col·labo­rar amb la ciència. Una aven­tura que comença sent una idea difícil, com diu Martí Ramírez: “Teníem clar que cos­ta­ria molt, però vam anar men­ta­lit­zant-nos. Vam deci­dir anar-hi seri­o­sa­ment.”

Els microplàstics

El repte també va enca­rat a obte­nir mos­tres científiques per a l’estudi dels microplàstics del mig de l’oceà. Amb l’ONG Sur­fri­der i la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, on s’ana­lit­za­ran les mos­tres obtin­gu­des, volen donar un mis­satge més enllà del repte: “Vam deci­dir apro­fi­tar l’avi­nen­tesa per donar un cop de mà a l’estudi dels microplàstics, tots ens sen­tim molt lli­gats al mar”, cons­tata Ramírez, pes­ca­dor i habi­tuat a treure plàstics del mar. L’estudi vol tro­bar la pro­vidència d’aquests resi­dus i iden­ti­fi­car-ne els cul­pa­bles. Han estat gene­rats des d’un bon prin­cipi, de fàbrica, o han estat el resul­tat d’una degra­dació d’un residu. L’Anna Sánchez, del grup de Recerca en Geociències Mari­nes de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, és qui diri­geix l’estudi.

La divul­gació

Les esco­les oceàniques van començar l’any pas­sat, amb alum­nes de cinquè i sisè de primària. Tota la infor­mació que trans­me­ten la divi­dei­xen en dues dinàmiques: el lema oceànic i la pro­blemàtica ambi­en­tal. Ramírez eleva la volun­tat d’un infant per invo­lu­crar-se amb el tema: “Els nens estan indig­nats amb el món que els estem dei­xant. Tenen molta curi­o­si­tat i són cons­ci­ents de la con­ta­mi­nació dels mars i oce­ans.”

Com­promís

“Hem cons­truït un equip de cinc per­so­nes com­pro­me­ses que tenim com a objec­tiu aca­bar la regata i, amb tot el tre­ball que com­porta, gua­nyar-la”, comenta Ramírez sobre la tra­vessa. Dis­po­sen d’un bot equi­pat amb tota la ins­tru­men­tació necessària per rea­lit­zar tra­ves­sies d’altura; AIS, ràdio VHF, pilota automàtica i GPS. “El bot no té cap impacte nega­tiu amb el medi: l’electrònica va amb pla­ques solars i l’aigua s’extreu a través d’una des­sa­la­dora d’aigua. El motor són els rems.” El bot és al port Marina de Palamós, que van ser un dels pri­mers suports que van rebre. A través de les tra­ves­ses que rea­lit­za­ran abans volen finançar un segon bot més gran per al repte de l’Atlàntic.

Men­ta­lit­zació

Els pro­ta­go­nis­tes s’han pre­pa­rat, en mans de psicòlegs que els han aju­dat a ges­ti­o­nar situ­a­ci­ons dins l’embar­cació. “Ens hem de poder aju­dar, l’espai serà reduït i certs moments, molt fei­xucs. No hi haurà un des­cans psi­cològic més enllà del que puguis dor­mir”, explica Ramírez. Els torns seran de dues hores, en el període de des­cans hau­ran d’hidra­tar-se, men­jar, esti­rar el cos i dor­mir. Tot i això Ramírez creu que tenen pos­si­bi­li­tats de tri­omf: “Hem d’inten­tar anar al màxim de pre­pa­rats.” L’equip ja ha començat a remar i hi vol invo­lu­crar els ajun­ta­ments de la Costa Brava per apa­dri­nar mos­trat­ges de microplàstics.

Baixada Costa Brava
Setembre 2020, 214 km (Portbou- Blanes)
Rècord del món 24 h
Maig 2021, Fira de Palamós terra de mar
Palamós - Mallorca - Palamós
Juliol 2021, 450km
València - Eivissa - València
Juliol 2022, 300km
Peñíscola - Illes Columbretes
Setembre 2022, 120km
Travessa de l’Oceà Atlàntic
Desembre 2022, 4.800 km
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.