Ciclisme

La vella guàrdia alça la mà

Ciclisme. Geraint Thomas, Vincenzo Nibali i Simon Yates arriben com a favorits a un Giro canviat de lloc en el calendari i que tindrà un inici mogut a Sicília

El Giro d’Itàlia arriba finalment avui en unes dates mai vistes, a la tardor, després del Tour i coincidint les últimes etapes amb la Vuelta a Espanya. Tot plegat, és clar, per culpa del coronavirus. Previst per al maig i amb sortida a Budapest, la prova va ser un dels primers grans esdeveniments esportius que van saltar pels aires a la primavera, quan els contagis es van començar a desbordar, sobretot a Itàlia, porta d’entrada de la Covid-19 a Europa. L’inici a Hongria ha estat substituït per un començament atractiu a Sicília, en unes primeres etapes que inclouran la contrarellotge individual d’avui (15 km) i l’ascensió de dilluns al volcà Etna.

Havia de ser aquest el Giro de Remco Evenepoel (20 anys), el jove talent flamenc que havia planificat el 2020 amb l’objectiu de plantar-se a Itàlia amb el rosa com a objectiu realista. Va encadenar les victòries en la volta a San Juan, i la volta a l’Algarve abans del confinament, i les voltes a Burgos i a Polònia a l’estiu, però el 15 d’agost una terrorífica caiguda quan lluitava per la victòria en la volta a la Llombardia el va deixar fora de concurs per tot l’any.

Sense Evenepoel, l’home que lidera les apostes, no només per la trajectòria sinó perquè ha convertit el Giro en una qüestió personal, és el gal·lès Geraint Thomas (34 anys, Ineos), encara dolgut perquè el seu equip el va deixar fora del Tour tot i que hi havia dubtes sobre el rendiment d’Egan Bernal.

Un altre veterà que busca no només el seu primer triomf en el Giro sinó en una gran volta és el danès Jakob Fuglsang (35, Astana), que va sacrificar el Tour per donar-ho tot a Itàlia. Compta potser amb el millor equip. El colombià Superman López i l’escalador rus Vlasov, un altre jove prodigi, s’han compromès a ajudar-lo.

Vincenzo Nibali (35, Trek) ha guanyat dos cops el Giro, una Vuelta i un Tour. Ningú pot competir amb ell per palmarès. Per molts, els seus millors anys ja són història, però en el mundial se’l va veure actiu i amb ganes. Tot aquest any que prepara el Giro. A Itàlia, de fet, és més que un ídol. En un recorregut mixt amb contrarellotges, mitja muntanya i alta muntanya, l’altre gran aspirant és Simon Yates (Mitchelton), vencedor de la Vuelta el 2019 i que en la volta de preparació del Giro, la Tirrena-Adriàtica, va ser el més regular.

Pedrero, amb llibertat

L’únic català en la llista de sortida arriba a la cita sense cap compromís. Va formar part de la preselecció del Movistar per al Tour i el 2019 va ser decisiu en el triomf de Carapaz. Aquesta vegada l’equip navarrès correrà la prova sense cap líder definit. Tots tindran llibertat.

Alaphilippe estrena mallot a Lieja

El trasllat de tot el calendari de la primavera a la tardor provocarà coincidències inèdites. Demà el nou campió del món, Julian Alaphilippe, estrenarà el mallot irisat en una de les clàssiques de les Ardenes, la Lieja-Bastogne-Lieja, on serà lògicament un dels corredors a batre. Alaphilippe es va reservar dimecres en la Fletxa Valona per arribar a una cita on també hi seran els grans dominadors del Tour, Pogacar i Roglic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)